Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Μιλά για σενάριο Κύπρου στην Ελλάδα

Βασικός στόχος η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά αναφέρεται σε σενάριο Κύπρου με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων τον Ιούλιο. Σκληρή απάντηση από Γ. Σακελλαρίδη.

Ντάισελμπλουμ: Μιλά για σενάριο Κύπρου στην Ελλάδα

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, τονίζοντας πως η παραμονή της χώρας στο ευρώ παραμένει ο βασικός στόχος.

Όπως μεταδίδει το NLTimes.nl., ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η αναζήτηση πιθανών σεναρίων για προβληματικές χώρες έχει σχεδόν τελειώσει. "Σκεφτείτε την Κύπρο" σημείωσε. "Οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις εκροές για ένα διάστημα, οι κεφαλαιακές εισροές και εκροές υπόκεινταν σε μια σειρά προϋποθέσεις και οπότε όλων των ειδών τα σενάρια είναι πιθανά" τόνισε. 

"Είναι επίσης σημαντικό να κρατήσουμε την Ελλάδα σε τροχιά" επισήμανε ακόμα ο κ. Ντάισελμπλουμ. "Η ανάκαμψη στην Ελλάδα πήγε εντυπωσιακά καλά, αλλά λόγω πολιτικών αβεβαιοτήτων, θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω την ευρωζώνη ανέπαφη και να την ενισχύσω και σε αυτό εστιάζω". 

Οι μεγαλύτερες περικοπές στην ελληνική οικονομία έχουν ήδη γίνει, υπογράμμισε. "Έχουν πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε μπορούν να αρχίσουν να αποπληρώνουν το κρατικό χρέος. Το σημαντικό ζήτημα είναι να παραμείνει ο προϋπολογισμός στην σωστή πορεία και να μην τον αφήσουμε να εκτροχιαστεί".  

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παραμένουν ζητήματα που πρέπει να φροντίσει η Ελλάδα. 

Σφοδρή απάντηση από Σακελλαρίδη 

Την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις οποίες αναφέρθηκε σε "σενάριο Κύπρου" για την Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας.

Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v