Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές αντιδράσεις για τον «προληπτικό φόρο» 26%

Η ρύθμιση προκαλεί αντιδράσεις στους κύπριους επιχειρηματίες, που έθεσαν το θέμα στην πρόεδρο της βουλής των ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο.

Κυπριακές αντιδράσεις για τον «προληπτικό φόρο» 26%

Σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές της Αθήνας προχωρούν οι κύπριοι επιχειρηματίες ώστε να αποφευχθεί η ισοπεδωτική εφαρμογή νέου νόμου που επιβάλλει προληπτικά φόρο 26% σε συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με κυπριακές, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Επειδή η Κύπρος θεωρείται ότι έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως ο νέος νόμος που ψήφισε πρόσφατα η ελληνική βουλή καθιστά όλες τις συναλλαγές «ύποπτες» για φοροδιαφυγή και τους επιβάλλει τον φόρο μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Η ρύθμιση προκαλεί αντιδράσεις στους κύπριους επιχειρηματίες, που έθεσαν το θέμα στην πρόεδρο της βουλής των ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο.

Σε επιστολή που απέστειλε στις ελληνικές αρχές το ΚΕΒΕ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αδικεί τις εγκατεστημένες στην Κύπρο εμπορικές εταιρείες, θεωρώντας όλες τις πράξεις ύποπτες για φοροδιαφυγή.

«Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής από τις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αντιμετώπιζε εταιρείες εγκατεστημένες στην Κύπρο και δραστηριοποιούμενες σε πολλές αγορές, με δεκάδες προσωπικό, επενδύσεις και σημαντικό κύκλο εργασιών, ως κατά τεκμήριο και μάλιστα αμάχητο, οχήματα φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής», σημειώνεται.

Σε όλο αυτό το διάστημα, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πειλίδης, «ελπίζαμε ότι θα βρισκόταν κάποιος εύλογος τρόπος να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός έτσι ώστε και η φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

«Με τη νέα αυτή διάταξη, πλέον αντιμετωπίζονται ως «ύποπτες» όλες ανεξαιρέτως οι συναλλαγές με κυπριακές εταιρείες και οι δαπάνες των εγκατεστημένων στην Ελλάδα εταιρειών από τις συναλλαγές τους με τις κυπριακές εταιρείες αντιμετωπίζονται ως κατ’ αρχήν φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή», επισημαίνεται.

Η διάταξη προβλέπει ότι πρέπει να επιβάλλεται σε κάθε τιμολόγιο παρακράτηση της τάξης του 26% η οποία θα αποδίδεται στο κράτος και ο φορολογούμενος θα έχει μόνο τη δυνατότητα μέσα σε τρείς μήνες να επιχειρήσει να πείσει τις φορολογικές αρχές ότι τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε πραγματικές συναλλαγές.

Το ΚΕΒΕ εκφράζει αμφιβολίες ότι θα επιστρέφονται τα τυχόν παρακρατούμενα ποσά σε εύλογο χρόνο.

Όπως σημειώνεται, μια πιθανή λύση θα μπορούσε ίσως να δοθεί από τις προβλεπόμενες στη νέα διάταξη υπουργικές αποφάσεις ώστε να γίνεται διαχωρισμός στις επιχειρήσεις που επιβάλλεται το 26%, αναλόγως του πόσο πιθανόν είναι οι πράξεις με την Κύπρο να αποτελούν όντως τριγωνικές συναλλαγές για φοροαποφυγή.

Το ΚΕΒΕ ζητά την παρέμβαση των ελληνικών αρχών για αντιμετώπιση του προβλήματος «εν τη γενέσει του ώστε αν είναι δυνατόν ο νέος νόμος να έχει πραγματικά αποτελέσματα».

Το επιμελητήριο ζητά τη διευθέτηση συνάντησης στην Αθήνα για να τεθούν επί τάπητος οι προβληματισμοί. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v