Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή «διόρθωση» στον προληπτικό φόρο 26%

Αναδίπλωση της κυβέρνησης στη ρύθμιση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αγορά. Δεν θα πληρώνει φόρο συναλλασσόμενος που αποδεικνύεται ότι κάνει «συνήθη συναλλαγή» λέει η Βαλαβάνη. Επιστροφή του ποσού στο τρίμηνο αντί του 12μήνου για τους υπόλοιπους.

Διπλή «διόρθωση» στον προληπτικό φόρο 26%

Σε αλλαγές, αλλά όχι σε απόσυρση του άρθρου 21 προχωρά η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν στη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη και ο Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε η Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή «στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου».

«Αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν… είσαι ελέφαντας δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», είπε η υπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις όπου στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι το διάστημα που θα πρέπει να επιστραφεί ο φόρος μειώνεται στο 3μηνο, αντί του 12μήνου που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Κριτική άσκησε πάντως ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Βουλή. «Δημιουργείται νέα ουρά επιστροφής φόρου, ενώ ήδη χρωστούνται στις εταιρείες επιστροφές φόρου και ΦΠΑ. Ακόμα και αν κάνει κάποιος την αίτηση σε τρεις μήνες δεν θα τα πάρει τα λεφτά».

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος προκάλεσε την οργή της αγοράς, κυρίως των μεγάλων βιομηχανιών, καθώς και του κόσμου της Ναυτιλίας αφού στην αρχική του εκδοχή προέβλεπε φόρο επί της συναλλαγής που έχει μια επιχείρηση με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες οι οποίες διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Κύπρος, Βουλγαρία κ.ά.).

Η προκαταβολή φόρου 26%, αναφέρονταν ότι θα επιστρέφονταν αζημίως, σε διάστημα όμως δώδεκα μηνών, εφόσον ο συναλλασσόμενος αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.

Η διοίκηση του ΣΕΒ απέστειλε επιστολή στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με την οποία ζητά την απόσυρση του άρθρου 21 του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση. Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες προχώρησε σχεδόν το σύνολο των φορέων της αγοράς.

Στελέχη της αγοράς προειδοποίησαν πως τυχόν εφαρμογή του μέτρου, το οποίο προωθείται με στόχο την αντιμετώπιση των τριγωνικών συναλλαγών, σημαίνει πως «μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά» και πως οδηγούμαστε «σε νέκρωση μεγάλου μέρους του εισαγωγικού εμπορίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v