Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ξορκίζει το ατύχημα και ανοίγει μέτωπα

Στο δόγμα «λεφτά υπάρχουν» (τον Απρίλιο) επιστρέφει η κυβέρνηση. Καυτό διήμερο 8-9 Απριλίου για τη χρηματοδότηση και τη συμφωνία. Γιατί ανεβάζει στροφές το Μαξίμου στο εσωτερικό με τηλεοπτικούς σταθμούς, Μόσχα, Εξεταστική και... Ντόρα.

Κυβέρνηση: Ξορκίζει το ατύχημα και ανοίγει μέτωπα

Στο δόγμα «λεφτά υπάρχουν (ακόμη...) για τις υποχρεώσεις εντός κι εκτός» επιστρέφει εσπευσμένα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να διαλύσει... φήμες για στάση πληρωμών και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε (εις διπλούν) ότι για τον Απρίλιο η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επειδή «τα έσοδα τον Μάρτιο ήταν 400 εκατομμύρια πάνω από τον στόχο». Κι αυτό παρότι παραδέχθηκε τα προβλήματα ρευστότητας, προβάλλοντας το (γνωστό) επιχείρημα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τους πρώτους τέσσερις μήνες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ τη στιγμή που δεν έχει πάρει χρήματα από τον Αύγουστο του 2014.

Την ίδια στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «σπονδυλωτή χρηματοδότηση» το επόμενο διάστημα (προφανώς μέχρι τη συμφωνία του Ιουνίου) διαλύοντας προσδοκίες για πλήρη εκταμίευση των οφειλομένων, προς επιβεβαίωση όλων των πληροφοριών, άλλωστε.

Ως εκ τούτου, έπεσαν στο κενό οι πρόσφατες υπουργικές απειλές του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη ότι εάν δεν υπάρξει ένεση ρευστότητας η χώρα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία στο εσωτερικό της συμπολίτευσης,

Παρά ταύτα, το Μαξίμου εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξο για κάποια ανάσα την επόμενη εβδομάδα, προβάλλοντας με έμφαση το διήμερο EuroWorking Group και το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή τη φορά δεν μιλούν για μερική εκταμίευση (χωρίς και να την αποκλείουν...), αλλά για μία ανάσα από την ΕΚΤ, όπως την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Απλώνει... τον τραχανά

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει τις πολιτικοεπικοινωνιακές στροφές:

* Προβάλλει την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τη Μ. Τετάρτη, καθώς θα συμπέσει με τις κρίσιμες ευρωσυνεδριάσεις σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

«Το διήμερο 8-9 Απριλίου θα είναι καθοριστικό» λένε στελέχη της κυβέρνησης, αποφεύγοντας επιμελώς, ωστόσο, να υιοθετήσουν απόψεις περί αναζήτησης εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πάντως, ενημέρωσε χθες εκτενώς και με... ενθουσιασμό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις συζητήσεις σχετικά με ζητήματα ενέργειας που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα, στρώνοντας το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

* Ανοίγει μέτωπο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας τους οποίους καλεί, διά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, να καταβάλουν άμεσα τα χρέη τους από το τέλος χρήσης των συχνοτήτων, που ξεπερνούν κατά τι τα 40 εκατ. ευρώ.

Αν και αφορά υλοποίηση κυβερνητικής δέσμευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να αποδείξει (στους πολίτες και στους βουλευτές της) ότι τα αυξημένα έσοδα που υπόσχεται η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων δεν θα προέλθουν από υφεσιακά μέτρα αλλά και από τη διαπλοκή.

* Προετοιμάζει με ταχείς ρυθμούς την Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, καθώς, κατά τον σχεδιασμό, η σύστασή της θα αποφασισθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής τη Μ. Δευτέρα.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χθες μία... ντρίπλα στον Αντώνη Σαμαρά: έκανε μερικώς αποδεκτή την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να συσταθεί Επιτροπή Σοφών που θα διερευνήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα λάθη, τις καθυστερήσεις κ.λπ., ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το «από δω και πέρα».

Η πρώην υπουργός, βεβαίως, πρότεινε την εν λόγω Επιτροπή σε αντιδιαστολή με τη σύσταση της Εξεταστικής («οι Εξεταστικές δεν οδηγούν πουθενά»), ωστόσο ο πρωθυπουργός επέμεινε στη συγκρότηση και των δύο προκειμένου να προχωρήσει και το πολιτικό σκέλος της διερεύνησης.

* Αξιοποιεί τη θέση που πρόβαλε ο Α. Σαμαράς στο Bloomberg περί κυβερνητικού συνασπισμού για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ώστε να θωρακίσει την κυβερνητική συνοχή, καθώς αναμένονται τριγμοί όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους.

«Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Με θετικό αντίκτυπο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v