Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brussels Group στην κόψη του ξυραφιού

Πιθανή μια τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup την προσεχή Τετάρτη. Ποιες «κόκκινες γραμμές» θέλουν να σπάσουν οι εταίροι και πώς χαράσσεται η στρατηγική της Αθήνας. Σκληρά μηνύματα από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού προς την κυβέρνηση.

Brussels Group στην κόψη του ξυραφιού

Με το χρόνο να λιγοστεύει επικίνδυνα και τα ταμεία να «στραγγίζουν», κυβέρνηση και εταίροι ξεκίνησαν έναν ακόμα κρίσιμο γύρο διαβουλεύσεων, αυτή τη φορά στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Brussels Group.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Κυριακής το MEGA οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη του EWG.

Στο τραπέζι των συνομιλιών, σύμφωνα πάντα με τον τηλεοπτικό σταθμό, τέθηκε και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται να γίνεται αποδεκτός, όπως είπε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες και επικαλείται το MEGA.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, ούτε στο επικείμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα υπάρξει συμφωνία (απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί που θεωρεί ότι η αποφασιστική συνεδρίαση είναι στις 11 Μαϊου μια μέρα πριν τη λήξη της δόσης των 760 εκατ. προς το ΔΝΤ), γεγονός που δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα σε επίπεδο ρευστότητας.

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη και κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό μιλά για συμφωνία ακόμα και εντός Απριλίου. Απέναντι της ωστόσο βρίσκει μπαράζ πιέσεων για επίσπευση των διαδικασιών και παρουσίαση λεπτομερών μεταρρυθμίσεων. Τα μηνύματα έρχονται βροχή από τους ηγέτες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ στο διεθνή τύπο υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων και σεναρίων για παράλληλο νόμισμα ή ακόμα και Grexit.

Απαντες οι ηγέτες ξορκίζουν το Grexit, όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημειώνουν την κρισιμότητα των στιγμών.

Το Μέγαρο Μαξίμου δια του ίδιου του πρωθυπουργού έχει θέσει τη γραμμή διαπραγμάτευσης: στα τέσσερα αγκάθια για τα οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο προχθεσινό μήνυμά του μέσω του Reuters (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις) βλέπει την ανάγκη για πολιτική λύση.

Στόχος ο «έντιμος συμβιβασμός», η προώθηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων άμεσα προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα (πιθανότατα σε πρώτη φάση μέσω του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα) και η λύση-πακέτο τον Ιούνιο για την επόμενη μέρα.

Η τακτική αυτή ωστόσο μπλοκάρει στις πιέσεις για συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που ασκείται από τους δανειστές.

Ολα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι των συναντήσεων που θα έχει η Αθήνα με τους «θεσμούς» στο Brussels Group που εκτάκτως μεταφέρθηκε σε αυτή τη φάση στο Παρίσι. Η συμφωνία σε αυτό το επίπεδο είναι το κλειδί για να περάσουμε στην επόμενη φάση που οδηγεί σε αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup.

Ανθρωποι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις μιλούσαν για βελτιωμένο κλίμα και σκληρή δουλειά που έγινε τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Παραδέχονται ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα βγει λευκός καπνός ωστόσο ποντάρουν στο ότι θα σταλούν θετικά μηνύματα και ίσως κάτι «περισσότερο απτό».

Ένα από τα βασικά προβλήματα ωστόσο που καλείται να λύσει η κυβέρνηση, είναι ότι η πίεση είναι μεγάλη ακόμα και σε θέματα που έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ασφαλιστικό το οποίο οι εταίροι θεωρούν «μη βιώσιμο». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο από την Κρ. Λαγκάρντ και τον Πολ Τομσεν, όσο και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απέναντι σε αυτή την πίεση η κυβέρνηση αντιπροτείνει συγχωνεύσεις Ταμείων και κινήσεις για την περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (αφορά περί τους 120.000 ασφαλισμένους). Παράλληλα, στελέχη της εισηγούνται την αύξηση του ΦΠΑ σε πλούσια νησιά αλλά και άλλες «παραχωρήσεις» σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (μείωση των ορίων για ένταξη), ενώ φέρεται να ετοιμάζει και επιπλέον κινήσεις για περιορισμών των δαπανών στο Δημόσιο.

Απόσταση υπάρχει και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο: συμμετοχή Δημοσίου, ρήτρα επενδύσεων και δεσμεύσεις για τα εργασιακά από την πλευρά του επενδυτή.

«Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις»

Μπορεί, όμως, οι τόνοι την Παρασκευή να χαμήλωσαν κατά τι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποτυπώνεται και από τις συναντήσεις που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, είναι ξεκάθαρο: Επιταχύνετε την υλοποίηση των δεσμεύσεών σας, προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις και θα ακολουθήσει η συμφωνία και η εκταμίευση των χρημάτων:

-Μπάρακ Ομπάμα: "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, να εισπράξει φόρους και να αποκτήσει ευέλικτη αγορά εργασίας. Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας, όμως θα πρέπει να δουν οι πιστωτές ότι υπάρχει προσπάθεια να βοηθήσετε τον εαυτό σας".

-Πωλ Τόμσεν: Ζητάμε αναμόρφωση του ασφαλιστικού χωρίς οριζόντιες περικοπές... Oι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα

-Γερούν Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει μια ελάφρυνση χρέους αν εφαρμόσει πρώτα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού που δεν είναι βιώσιμο.

-Πιέρ Μοσχοβισί: Η επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 11 Μαΐου θα πρέπει σίγουρα να είναι αποφασιστική. Με τις ελληνικές αρχές μιλούμε για πράγματα, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε πρόοδο. Η Κομισιόν δεν έχει επεξεργαστεί καθόλου σχέδιο B.

-Jack Lew: Ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας και των δανειστών να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος θα ενθαρρύνει την αβεβαιότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Επώδυνη κυρίως γι' αυτούς

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αφενός «η Ελλάδα θα δώσει όλο το ρευστό της για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις Απριλίου» και αφετέρου ότι γίνεται προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα (IOU) στη χώρα μας.

«Λύση θα βρεθεί και θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», εκτιμά, μιλώντας στο Euro2day.gr, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Τυχόν ρήξη, επισημαίνει, «δεν θα είναι επώδυνη μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για αυτούς. Και γι' αυτό, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, μπορεί να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει, δίνοντας προφανώς έμφαση στην πολιτική διάσταση του θέματος, χωρίς όμως, όπως λέει, να παραβλέπει και τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

Στις συζητήσεις του Brussels Group αναμένεται να τεθούν σε επεξεργασία όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, με στόχο να βρεθεί το κοινό έδαφος στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Αυτή, υποστηρίζουν, πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες, το σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, την εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από τη λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και την άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v