Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεντωμένα νεύρα στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Σε διπλή μέγκενη η κυβέρνηση πριν το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο. Λεπτές ισορροπίες μεταξύ «πολιτικού κόστους» που ζητούν οι δανειστές να πληρώσει η Αθήνα, των «κόκκινων γραμμών» και των... διαρροών. Πώς απαντά η μειοψηφία στα αυστηρά μηνύματα από τις Βρυξέλλες.

Τεντωμένα νεύρα στην κυβέρνηση για τα μέτρα

Στην πιο κρίσιμη καμπή της έχει μπει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς ο χρόνος τελειώνει, τα χρήματα στα κρατικά ταμεία επίσης και επιπλέον παράταση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δοθεί. Είναι η ώρα των αποφάσεων επί συγκεκριμένων πλέον ζητημάτων, με την ελληνική πλευρά να καλείται να παρουσιάσει, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μια πειστική λίστα μεταρρυθμίσεων, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να δοκιμάσουν έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκυβέρνηση.

Αυτό που επιζητά το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόσο ως προς το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο, όσο και ως προς το πλαφόν κάλυψής τους από τις εγχώριες τράπεζες. Για να το πετύχει αυτό, όμως, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση καλείται να αγγίξει σημεία που ήδη έχουν προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς και μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο το βαθμό δυσκολίας των διαβουλεύσεων.

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ενέργειες σε κάποιο ή σε κάποια σημαντικά ζητήματα. "Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά οι Έλληνες... θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος", έλεγε χθες στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Θέση με την οποία δεν δείχνουν να διαφωνούν και κύκλοι της κυβέρνησης οι οποίοι βλέπουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να... ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως η 13η σύνταξη, ο ΦΠΑ, αλλά και οι υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Τις σχετικές πληροφορίες πάντως έσπευσε να διαψεύσει με... μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, καταδεικνύοντας από την άλλη το δύσκολο μπρα ντε φερ που λαμβάνει χώρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Εμφανής είναι άλλωστε κι η ενόχληση σε κυβερνητικά στελέχη για τη σχετική διαρροή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Κόκκινο έσπευσε να επαναφέρει τις κόκκινες γραμμές λέγοντας "όχι" στις επικουρικές και στην αύξηση του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι στραμμένη σε δύο μέτωπα: στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα -μετά το χθεσινό EuroWorking Group- αρχίζουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, αλλά και εντός των τειχών, με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.

Ήδη, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τα προηγούμενα 24ωρα, προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έστειλαν νέα ηχηρά μηνύματα για την ανάγκη η κυβέρνηση "να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των δανειστών". Κατά την προχθεσινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι σχετικές ενστάσεις εκφράστηκαν ξεκάθαρα και ενώπιον του κ. Τσίπρα, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται νέος γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης, με τη συνέχιση της προχθεσινής συνεδρίασης και ακολούθως του υπουργικού συμβουλίου.

Επί τάπητος θα τεθεί, μεταξύ άλλων, η πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου δεν είναι τελικά στην ατζέντα. .  Το πολυνομοσχέδιο "δεν είναι 'μαρμάρινη πλάκα', δεν είναι υπόθεση 1-2 ημερών, η ολοκλήρωση μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό", έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή.

Και παρόλο που επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μεταθέσει για τον Ιούνιο τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης (εργασιακά, ασφαλιστικό κ.ά.), οι αναγκαίες υποχωρήσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

"Καμία αναδίπλωση"

Η Πλατφόρμα (η οποία -υπενθυμίζεται- εκφράζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με 25-30 βουλευτές) δεν δείχνει να κάνει βήμα πίσω, και μιλά ανοικτά για ρήξη.

Ενδεικτικό το άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο περιοδικό Crash, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων... Οι δανειστές ζητούν μείωση συντάξεων-μισθών και νέους φόρους... Να απομονώσουμε την πέμπτη φάλαγγα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Στρατούλης (Mega): "Θέλουν να μας λιώσουν σαν σκουλήκια; Να υποταχθούμε επειδή δεν έχουμε ρευστό και να πούμε ελάτε να υπογράψουμε ό,τι θέλετε; Είναι τακτική αυτή; Είναι παγίδα".

Στο βασικό της άρθρο, εξάλλου, που αναρτήθηκε χθες το βράδυ, η ιστοσελίδα iskra.gr που πρόσκειται στην εσωκομματική μειοψηφία, καλεί το Μέγαρο Μαξίμου να τηρήσει χωρίς εκπτώσεις το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: "Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μην υποκύψει στις αξιώσεις των θεσμών και να επιταχύνει αντί να παγώσει την εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος, το οποίο αποτελεί τη μόνη εγγύηση για προοδευτική διέξοδο στη χώρα, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας".

"Στο οριακό σημείο όπου βρισκόμαστε", συνεχίζει το άρθρο, "καθίσταται πλέον σαφές ότι οποιαδήποτε επιπλέον αναδίπλωση στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θα εκληφθεί από τους «νεοαποικοκράτες» της Ε.Ε. ως ένδειξη υποχωρητικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω κλιμάκωση των εκβιαστικών πιέσεων σε βάρος της χώρας".

Δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση διατηρούν και το σενάριο του δημοψηφίσματος παρά το «όχι» που λένε οι πολίτες όπως φάνηκε χθες στις δημοσκοπήσεις. Σενάριο που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star.

"Σε περίπτωση αδιεξόδου το λόγο πρέπει να τον έχει ο λαός", δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο Mega, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν η κυβέρνηση καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία τότε η πρότασή της θα υποστηριχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v