Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρυξέλλες: Δεν είναι ρεαλιστική μια συμφωνία ως την Κυριακή

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή. Παράλληλα ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα για μια συμφωνία την Κυριακή δεν είναι αληθή.

Βρυξέλλες: Δεν είναι ρεαλιστική μια συμφωνία ως την Κυριακή

Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες με «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο.

Όπως εξήγησε, στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές. «Καλωσορίζουμε αυτό το βήμα για εμβάθυνση και εντατικοποίηση των επαφών και αναμένουμε να δούμε πρόοδο», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε και πάλι τη σημασία τα πρόσωπα που εμπλέκονται από την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις να έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.

Το σχόλιο έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος του Bloomberg που αναφέρει πως η Ελλάδα και οι εταίροι ψάχνουν την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μέχρι την Κυριακή.

Τέλος, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική πλευρά για την εκταμίευση ενός ποσού που θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ εντός του 2015 και το οποίο θα προέρχεται από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Η ίδια ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε συμφωνία την Κυριακή

Τις ελπίδες για μια άμεση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές διέψευσε την Πέμπτη αξιωματούχος της ευρωζώνης με δηλώσεις του στο CNBC.

«Τα δημοσιεύματα για μια συμφωνία την Κυριακή βασίζονται σε παρεξήγηση και δεν είναι ακριβή» ανέφερε ο αξιωματούχος στο CNBC.

Οι αναφορές για επικείμενη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα εμφανίστηκαν μετά την συνάντηση του Euro Working Group.Aλλά ο αξιωματούχος επισήμανε πως πρόκειται για μια τακτική, μηνιαία συνάντηση, στην οποία έγινε μια σύντομη μόνο συζήτηση για την Ελλάδα.

O ίδιος τόνισε πως οι αλλαγές βοήθησαν τις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμα δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχουμε δει. Αλλά η πρόοδος αφορά την διαδικασία και όχι την ουσία, θα έλεγα» πρόσθεσε.

Το CNBC επικοινώνησε με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v