Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή ψάχνουν Αθήνα και εταίροι

Την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας ψάχνουν Ελλάδα και διεθνείς πιστωτές μέχρι την Κυριακή αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Σε ρυθμό σπριντ οι διαπραγματεύσεις από σήμερα Πέμπτη. Κρίσιμο το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή ψάχνουν Αθήνα και εταίροι

Η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη επιταχύνουν τις διαδικασίες σε μία ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας από την επόμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συνάντηση αξιωματούχων της ευρωζώνης να επιδιώξουν εντατικές διαβουλεύσεις από την Πέμπτη με στόχο την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μέχρι τις 3 Μαΐου» αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει: «Στόχος θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 11 Μαΐου».

«Παράγοντας κλειδί στην ενδεχόμενη άρση του αδιεξόδου ίσως αποδειχθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για να συμβάλει ευρύτερα στη διαδικασία» αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Αυτό ενδεχομένως να δώσει το σήμα ότι η κυβέρνησή του μπορεί επιτέλους να έχει τη βούληση να πράξει όσα απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια στήριξης».

«Φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα ώστε να μεταφραστούν τα λόγια σε πράξεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Joerg Schelling, μιλώντας στο πρακτορείο, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαΐου λέγοντας: «Υπάρχει σαφής αναγνώριση ότι χρειάζεται να έχουμε αρκετά επί τάπητος στις 11 για να συνεχίσουμε να μιλάμε». «Η κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά και πως επανασχεδιάζει την ομάδα διαπραγμάτευσης» είπε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ και συμπλήρωσε: «Ελπίζω αυτό να είναι καλό σημάδι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Σημείωσε πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, τώρα υπάρχουν ενδείξεις κινητοποίησης. «Φαίνεται πως υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύουν να χειριστούν τις ιδιωτικοποιήσεις, πως προετοιμάζονται νομοσχέδια που δείχνουν ότι θα εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα αξιόπιστα και δεσμευτικά» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό ακούμε ανεπίσημα προς το παρόν».

Είναι, όμως, κάθετος στο θέμα του δημοψηφίσματος λέγοντας πως μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. «Εγώ έτσι το βλέπω: η κυβέρνηση πρέπει να διοικεί» είπε και τόνισε: «Εάν πρόκειται να πάει στη λάθος κατεύθυνση, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να τεθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα. Το άρθρο επισημαίνει την ανακοίνωση της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου που σπεύδει να διακηρύξει πως η κυβέρνηση κρατά τις κόκκινες γραμμές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v