Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού

Οριακές οι διαπραγματεύσεις με το Μαξίμου να κατεβάζει τους τόνους μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά. Επαναφορά της 5ης αξιολόγησης «βλέπουν» οι καχύποπτοι. «Πρώτα ρευστότητα, μετά πολυνομοσχέδιο» επιμένει η κυβέρνηση.

Διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού

«Καμία εμπλοκή, το Brussels Group συνεχίζεται κανονικά την Δευτέρα». Μ΄ αυτή τη διαβεβαίωση το Μαξίμου επιχείρησε αργά τη νύχτα να διαλύσει τις εντυπώσεις περί εμπλοκής, στις οποίες οδήγησαν νωρίτερα κυβερνητικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ έθεσε, αίφνης, θέμα ομαδικών απολύσεων και παγώματος του νομοσχεδίου Σκουρλέτη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τις διαρροές, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, ενώ οι εκπρόσωποί της στη διαπραγμάτευση παρουσίασαν πίνακες και στοιχεία που αποδεικνύουν, πρώτον ότι οι συλλογικές συμβάσεις τηρούνται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και, δεύτερον, ότι λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης.

Με την επισήμανση ότι για την κυβέρνηση η θέση αυτή, όπως και η άρνηση των ομαδικών απολύσεων, αποτελεί «κατακόκκινη γραμμή» από την οποία δεν θα υποχωρήσει.

Σημειώνεται ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τίθεται στο επίκεντρο σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετέχει και ο Γ. Βαρουφάκης. Νωρίτερα, πηγές των Βρυξελλών σχολίαζαν πως η πορεία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες είναι "ενθαρρυντική".

Στο συρτάρι οι εργασιακές βελτιώσεις;

Σημειώνεται, πάντως, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή εδώ και δύο μήνες, ενώ οι πληροφορίες των τελευταίων δύο εβδομάδων το θέλουν να μένει στο συρτάρι, προκειμένου να δεχθούν οι «θεσμοί» να μην ανοίξουν το εργασιακό στο σύνολό του.

Κατά τους αισιόδοξους, η «χθεσινή» εμπλοκή δεν αποκλείεται να στρώνει το έδαφος για την επισημοποίηση του «μορατόριουμ», με την κυβέρνηση να μην ακυρώνει τη δέσμευση για συλλογικές διαπραγματεύσεις-κατώτατο μισθό, αλλά να την μεταθέτει για το επόμενο έτος.

Οπως... και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που όλα δείχνουν ότι θα ισχύσει και φέτος, αν και ελαφρώς μειωμένος, αφού θα προηγηθεί (τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό) η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος.

Ενδεικτική της κυβερνητικής θέλησης για συμφωνία είναι η στάση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος αν και έχει ξιφουλκήσει υπέρ της άμεσης κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, εμφανίζεται τώρα (στο Euro2day.gr) ανοικτός στην διατήρησή του για το τρέχον έτος, χάριν του «έντιμου συμβιβασμού» και του... δημοσιονομικού κενού.

Από το παράθυρο η 5η αξιολόγηση...

Παρότι η κυβέρνηση επέλεξε, κεντρικά, να χαμηλώσει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει εμπλοκή, στελέχη της εμφανίζουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το εάν θα υπάρξει λύση εντός (ασφυκτικά στενών) χρονικών ορίων.

«Το ΔΝΤ μπήκε δυναμικά στις διαβουλεύσεις επαναφέροντας ουσιαστικά την πέμπτη αξιολόγηση» σημειώνει κορυφαίος υπουργός, επιμένοντας στην άποψη ότι «η σύγκρουση είναι πολιτική και όχι τεχνικο-οικονομική».

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση της: πρώτα συμφωνία για χρηματοδότηση και μετά ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Με το επιχείρημα – όπως ανέφερε το Euro2day.gr λίγες ώρες μετά το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης –πως «δεν θα επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να περιορισθούμε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση»...

Το «κολασμένο» δεκαήμερο

Ετσι κι αλλιώς, η ώρα ...της κρίσης πλησιάζει.

* Την Τετάρτη 6 Μαϊου συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και χωρίς διαπιστωμένη πρόοδο στη διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να ανοίξει τη στρόφιγγα. Πόσο μάλλον που στο τραπέζι πιθανόν να μπει η αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλει στην αξία των ελληνικών ενέχυρων που αποδέχεται για την αποδέσμευση ρευστότητας.

* Για τις 8-9 Μαϊου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ έχει προγραμματίσει επαφές με υπουργούς Οικονομικών και αξιωματούχους για «το ελληνικό θέμα» ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαϊου.

* Στις 12 Μαϊου πρέπει να καταβληθεί η σημαντική δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Μια μέρα πριν είναι προγραμματισμένο το Eurogroup.

* Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, δια των υπουργών και στελεχών της (όπως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης) ότι έχει προτεραιότητα η καταβολή μισθών και συντάξεων.

* Τα περί προόδου στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων εκπορεύονται από την κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των εταίρων να επιμένουν ότι «είμαστε πολύ μακριά ακόμη από συμφωνία». Αυτή την άποψη εξέφρασε χθες και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρότι, την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε για χρεοκοπία, ούτε για Grexit.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v