Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε με την Αθήνα

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, όμως πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν, λέει ο επικεφαλής της Κομισιόν. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Εως 3 δισ. για Αθήνα υπό προϋποθέσεις από το "πακέτο Γιούνκερ".

Γιούνκερ: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε με την Αθήνα
Απαισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μεγάλη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύεται το Σάββατο, μεταδίδει το skai.gr.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» επισήμανε, προσθέτοντας πάντως ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει πάντως ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η χώρα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης» ωστόσο, συμπλήρωσε πως σε αντάλλαγμα αναμένεται από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση» διαμηνύει.

Ερωτηθείς εξάλλου για το μεταναστευτικό, ο λουξεμβούργιος πολιτικός υπογραμμίζει ότι μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή. «Και μια ζωή χαμένη, είναι μια ζωή παραπάνω απ' ό,τι πρέπει... Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αποτροπή νέων θυμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέδειξε στις 23 Ιουνίου τη βούληση να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ τριπλασιασμός του προϋπολογισμού της επιχείρησης 'Τρίτων' για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών)».

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τρία δισ.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ», σημείωσε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δις ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δισ. ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες στα νομοθετικά όργανα, ώστε το μέχρι το προσεχές καλοκαίρι να είναι εφικτή η εκταμίευση χρημάτων για τα πρώτα έργα.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v