Ανδρεάδης για αλλαγές ΦΠΑ: Θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας

Παράλογη η απαίτηση των δανειστών για αυξήσεις στο ΦΠΑ, τόνισαν παράγοντες του τουρισμού σε συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Θα βγούμε εκτός ανταγωνισμού, τόνισε ο Α. Ανδρεάδης. Για πτώση ΑΕΠ και φορολογικών εσόδων προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Ανδρεάδης για αλλαγές ΦΠΑ: Θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας
Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί στον τουριστικό κλάδο η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, με εκπροσώπους του ΣΕΤΕ να κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες μετά τη συνάντησή τους σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου πέρασαν ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ρέτσου, και του μέλος του ΣΕΤΕ κ. Βερνίκου.

Όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης (φωτό) μετά τη συνάντηση χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, εφόσον ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξεως του 120% τότε ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη.

Επισήμανε ότι το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί τα τουριστικά πακέτα κλείνουν τώρα.

Προχώρησε και σε εκτίμηση σύμφωνα με την οποία εάν εφαρμοστεί το μέτρο, από τον επόμενο χρόνο θα χαθούν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας.

Από τη μεριά του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση ενώ απευθυνόμενος στους συνομιλητές του είπε ότι η δική τους φωνή συμβάλλει σε αυτό γιατί γνωρίζουν την αγορά και τις ανάγκες του τομέα τους.

"Εύχομαι η χρονιά η φετινή, η περίοδος να είναι καλύτερη και από την προηγούμενη και αυτό το εύχομαι για δύο λόγους, γιατί έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά και προετοιμασία σε συνεργασία με την αρμόδια υπουργό αλλά και γιατί η δική σας επιτυχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι μια επιτυχία για τον τόπο που την έχει πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία και όσο μπορούμε θα συμβάλουμε, να είστε βέβαιος και εγώ προσωπικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου", ήταν η τοποθέτηση του ΠτΔ.

Ο κ. Ανδρεάδης απάντησε στον κ. Παυλόπουλο ότι ο τριπλασιασμός του ΦΠΑ είναι παράλογος και δεν μπορεί να ισχύσει.

"Ο τουρισμός έχει σηκώσει μανίκια κ. πρόεδρε, στηρίζει την προσπάθειά σας, την προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, θα βάλουμε πλάτη στο μέτρο του δυνατού να στηρίξουμε, ο τελευταίος πυλώνας που λειτουργεί να βοηθήσει όσο μπορεί με στόχο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να πάμε ακόμα πιο καλά, αρκεί βέβαια να βοηθηθούμε και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών που ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στο ΦΠΑ που μας κάνουν μη ανταγωνιστικούς. Θα βάλουμε πάντως πλάτη σε κάθε περίπτωση. Σας το υποσχόμαστε", σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

"Να ξέρετε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι ουσιαστική και πρέπει να είναι ουσιαστική γιατί βοηθάει και την προσπάθεια που εσείς κάνετε. Και η φωνή η δική σας, και αυτό που είπατε, να θυμάστε ότι είναι πολύ επιβοηθητικό για τη διαπραγμάτευση γιατί εσείς γνωρίζετε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ιδιαίτερα στον τομέα σας", απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

"Αυτή η μεσοσταθμική κατά 13 περίπου μονάδες του ΦΠΑ θα καταστήσει το προϊόν μας μη ανταγωνιστικό. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη και όλες τις μελέτες των τελευταίων ετών που έχουν δείξει πόσο οι αυξήσεις ή οι μειώσεις του ΦΠΑ επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ της χώρας και την απασχόληση, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα πόσο καταστροφική και για τα έσοδα της χώρας αλλά και για τις θέσεις εργασίας μπορεί να είναι μια τέτοια επιλογή", τόνισε από τη μεριά του ο Γιάννης Ρέτσος.

"Η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι ελπίζω να μην είναι τα τελικά και να μην είναι πραγματικότητα γιατί σίγουρα για τον τουρισμό αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις", ήταν η τοποθέτηση του κ. Βερνίκου.

Ανδρεάδης: Η αύξηση του ΦΠΑ θα τσακίσει τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις 

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ,  Ανδρέας Α. Ανδρεάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμμεριζόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός για να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους. Το σύνολο του τουριστικού τομέα είναι παρόν σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Εξηγήσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό που ήδη γνωρίζει και εκείνος, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι ο τουρισμός που είναι το βασικό εθνικό μας προϊόν και κύριος μοχλός για να διατηρηθεί η χώρα όρθια αλλά και να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Και εξηγούμε:

Ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στο Μ.Ο. των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη. Το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.

Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σας είπα και στην αρχή, είμαστε αλληλέγγυοι και θετικοί με τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και επειδή το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η εισπραξιμότητά του, δεσμεύτηκα προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν έτοιμο σχέδιο. Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών».

Επιστολή από ΓΣΕΒΕΕ σε Τσίπρα, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον αν. υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τις πληροφορίες για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο (στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας) και η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζεται: «Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και τουρισμού θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ (από το 6,5% στο 10% και από το 13% στο 18% αντίστοιχα) σε μια περίοδο που συνδέεται με την ανάγκη να κερδηθεί η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης εν γένει. Είναι σαφές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ. Από την άλλη, η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα ευνοήσει τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την υποκατάσταση κατανάλωσης εγχώριων με εισαγόμενα προϊόντα».

Στην επιστολή προστίθεται ακόμη ότι «η νέα μεταβολή του ΦΠΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής), χωρίς μάλιστα να υφίσταται καμιά ελάφρυνση από τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Ακόμη η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση το ελληνικό εγχώριο προϊόν, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα είναι τελικά χαμηλότερα του προσδοκώμενων.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στην εφαρμογή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όσο και στη μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης από το 13% στο 23% (όταν επιχειρήθηκε με το Ν 4172/2013), τα φορολογικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Από τα προϋπολογισθέντα 800 εκατ. λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, το κράτος έβαλε στα ταμεία του 160 εκατ., χωρίς να εκτιμούμε τις απώλειες από το φόρο εισοδήματος και τα φαινόμενα υποκατάστασης της κατανάλωσης».

Ολόκληρη η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υιοθετηθεί το σενάριο εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18-19% σε όλες τις κατηγορίες των αγαθών. Τούτο συνεπάγεται μια αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ για τα αγαθά ευρείας κατανάλωσης, και μια παράλληλη μείωση από 23% στο 18% στις κατηγορίες των άλλων αγαθών. Στη βάση του παραπάνω σεναρίου, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει τα εξής:

1) Αν λάβουμε υπόψη ότι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο, στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μετάταξη θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και τουρισμού θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ (από το 6,5% στο 10% και από 13% στο 18% αντίστοιχα) σε μια περίοδο που συνδέεται με την ανάγκη να κερδηθεί η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης εν γένει. Είναι σαφές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ. Από την άλλη, η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα ευνοήσει τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την υποκατάσταση κατανάλωσης εγχώριων με εισαγόμενα προϊόντα.

2) Η νέα μεταβολή του ΦΠΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής), χωρίς μάλιστα να υφίσταται καμιά ελάφρυνση από τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί την περίοδο της κρίσης μια σωρεία επιβαρύνσεων με άξονα τη φορολογική πολιτική. Εκτός από την πλειάδα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και τη θέσπιση νέων φορολογικών βαρών (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ) που είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσανάλογη επιβάρυνση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι μεταβολές στο ΦΠΑ έχουν επηρεάσει την εγχώρια παραγωγή, έχουν μεταβάλει τα καταναλωτικά πρότυπα και έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις σε ακύρωση του οικονομικού προγραμματισμού.

3) Η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση το ελληνικό εγχώριο προϊόν, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα είναι τελικά χαμηλότερα του προσδοκώμενων. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στην εφαρμογή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όσο και στη μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης από το 13% στο 23% (όταν επιχειρήθηκε με το Ν. 4172/2013), τα φορολογικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Από τα προϋπολογισθέντα 800 εκατ. λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, το κράτος έβαλε στα ταμεία του 160 εκατ., χωρίς να εκτιμούμε τις απώλειες από το φόρο εισοδήματος και τα φαινόμενα υποκατάστασης της κατανάλωσης.

4) Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Φορολογικές Τάσεις (Taxation trends in the European Union, 2014) καταδεικνύει ότι η χώρα μας ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με τo ύψος του συντελεστή ΦΠΑ (7η θέση σε σύνολο 28), εντούτοις ο αποτελεσματικός συντελεστής (effective tax rate) βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (εισπράξεις μόλις 7,2 δισ.), γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια προσπάθεια εξορθολογισμού των φορολογικών συντελεστών που θα συνοδεύεται από αποτελεσματικότερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.

Άλλωστε, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις χώρες της Ε.Ε. («Study to quantify and analyse the VAT Gap in the EU-27 Member States, 2013), καταλήγει στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

- Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

- Η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού οδηγεί σε πολλαπλασιασμό της φοροδιαφυγής.

- Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 0,7 του συντελεστή συμμόρφωσης των επιχειρήσεων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v