Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας τον Ιούνιο

Πώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την υπογραφή μικρής έστω συμφωνίας. Η αντίστροφη μέτρηση για Finansbank, η ΑΜΚ της Αττικής και οι κινήσεις της Eurobank. Τα πωλητήρια σε non core assets από Alpha και Πειραιώς.

Τράπεζες: Βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας τον Ιούνιο

Έτοιμες να αξιοποιήσουν τυχόν παράθυρο ευκαιρίας που θα ανοίξει από την υπογραφή μικρής, έστω, συμφωνίας ως τις αρχές Ιουνίου είναι οι τράπεζες, προωθώντας σειρά κινήσεων άμεσης ή έμμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί, η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση του κλίματος και σε μείωση του ρίσκου χώρας.

Οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν, με βάση τραπεζικά στελέχη, ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα κλειδώσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα καταστήσει ευκολότερα διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις οι τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας. Η «πρεμούρα» τους για πωλήσεις non core business assets αλλά και για αυξήσεις κεφαλαίου οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

Από τη μια στην πολύμηνη καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση δεσμεύσεων των πλάνων αναδιάρθρωσης ή και των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσαν στην ΕΚΤ και από την άλλη στην ανησυχία ότι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί αργά, παρατείνοντας το μαρτύριο της σταγόνας που βιώνει η εγχώρια οικονομία για αρκετούς ακόμη μήνες.

Πρόκειται για παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε... διαγκωνισμούς για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ενδεχόμενη βελτίωση του κλίματος από την υπογραφή και την ψήφιση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Σε ετοιμότητα η Εθνική για τη διάθεση μετοχών της Finansbank

Η Εθνική αναμένεται να δώσει πρώτη το σήμα καθώς δεσμεύεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης για σειρά ενεργειών με κορυφαία τη διάθεση εντός του έτους του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά το σχήμα των αναδόχων είναι έτοιμο να τρέξει τη συνδυασμένη προσφορά για νέες και υφιστάμενες μετοχές της Finansbank.

Ο προγραμματισμός προέβλεπε τη διάθεση ως 26,9% της Finansbank στις αρχές Ιουνίου, πριν από τις τοπικές κοινοβουλευτικές εκλογές (στις 7 Ιουνίου) λόγω όμως της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων μετατέθηκε για αργότερα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ο πολιτικός κίνδυνος στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο μήνες το εγχείρημα της συνδυασμένης προσφοράς δεν προχώρησε λόγω των χαμηλών προσφορών που έφερε το σχήμα των αναδόχων, από επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τη θέση του cornerstone investor (βασικός επενδυτής) στην ΑΜΚ.

Εντός Ιουνίου η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής

Με φουλ τις μηχανές προχωρά η Τράπεζα Αττικής για την αύξηση κεφαλαίου ως 434 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό τη διενέργεια της αύξησης εντός του Ιουνίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Το ΤΣΜΕΔΕ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξουν και κάποιοι εκ των υφιστάμενων μετόχων που ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η διάσπαση και η υπαγωγή της Πανελλήνιας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενδέχεται μάλιστα να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στο εγχείρημα της Αττικής μια και η διοίκησή της θέτει ως στόχο τη μετεξέλιξή της σε τράπεζα που θα εστιάζει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών έργων υποδομής στην περιφέρεια.

Το ενδεχόμενο προληπτικής αύξησης κεφαλαίου με ταχείες διαδικασίες, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες και από συστημική τράπεζα, χωρίς προς το παρόν να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις.

Ξεπαγώνουν οι πωλήσεις non core business assets

Το σίγουρο είναι ότι οι συστημικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να ξεπαγώσουν τις πωλήσεις non core business assets που σταμάτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των εκλογών και εν συνεχεία της αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας.

Η Eurobank εξετάζει αν θα προχωρήσει σε πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Eurolife ή αν θα υλοποιήσει το πλάνο της προηγούμενης διοίκησης για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τμηματική πώληση, ώστε να καρπωθεί τις δυνητικές υπεραξίες από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, έχει ήδη δρομολογήσει μικρά πωλητήρια όπως το διαγωνισμό πώλησης του ξενοδοχείου Ρόδος Καψής (στις 13 Μαΐου κατατέθηκαν πέντε τουλάχιστον μη δεσμευτικές προσφορές) ενώ προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του δικτύου της στα Βαλκάνια, μειώνοντας δίκτυο και προσωπικό.

Η αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων από Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία είναι μεν αμυντική κίνηση, στην κατεύθυνση περιορισμού στα κόστη, θέτει όμως τις βάσεις για ευρύτερη αναδιάρθρωση με στόχο την πρόσκτηση αξίας για τον όμιλο.

Το ενδεχόμενο, άλλωστε, συγχώνευσης των θυγατρικών που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια δεν έχει πάψει να εξετάζεται και οι συνθήκες που επικρατούν στη Ρουμανία λόγω οικονομίας και εποπτικών απαιτήσεων την καθιστούν πρώτη υποψήφια χώρα για να δοκιμασθούν νέες δομές.

Ετοιμάζεται διαγωνισμός για την πώληση του Hilton

Η Alpha από την πλευρά της ετοιμάζεται να βγάλει διαγωνισμό για την πώληση του Hilton. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχει επιδείξει ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds που δεν έχουν μέχρι στιγμής παρουσία στην Ελλάδα καθώς και ένα ακόμη επιχειρηματικό σχήμα με ελληνογερμανικά κεφάλαια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τη μετεξέλιξη της Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ.

Διαπραγματεύσεις για NBGI και Αστήρ Παλάς

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η βελτίωση του κλίματος εκτιμάται ότι μπορεί να παίξουν ρόλο για να ξεπερασθούν τα αγκάθια που έχουν προκύψει στους δρομολογημένους διαγωνισμούς πώλησης της NBGI και της Αστήρ Παλάς.

Στην περίπτωση της NBGI η Εθνική διαπραγματεύεται με την κοινοπραξία Goldman Sachs και Deutsche Bank όρους που να βελτιώνουν την προσφορά τους, ενώ έχει ζητηθεί και αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η συμφωνία εφόσον επιτευχθούν αποτιμήσεις που να καλύπτουν την Εθνική θα προχωρήσει, ώστε να αντισταθμισθεί και η καθυστέρηση στην εφαρμογή του capital plan.

Αντίστοιχα στην περίπτωση του Αστέρα η Εθνική συζητά με την Jermyn Street μια άλλη δομή που να επιτρέπει την πώληση με το συμφωνηθέν τίμημα (400 εκατ. ευρώ για το 90%). Αν απαιτηθεί επί τα χείρω αναθεώρηση του τιμήματος η συμφωνία θα προχωρήσει μόνον εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση.

Κρίσιμη, σε επίπεδο κλίματος, για την κατάληξη της επαναδιαπραγμάτευσης στην περίπτωση Αστέρα είναι η εξέλιξη που θα έχει το μεγάλο project του Ελληνικού.

Τέλος η Εθνική έχει πάντα τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία διάθεσης πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, αν και η διερεύνηση που είχε αναθέσει στο τέλος του έτους στην Deutsche Bank δεν φαίνεται να στοιχειοθετεί άμεσες κινήσεις, ενώ μικρή έμμεση κεφαλαιακή ωφέλεια θα έχει και από τις νέες κινήσεις που ετοιμάζει η Πανγαία.

Οι κινήσεις της Πειραιώς

Η Πειραιώς από την πλευρά της ποντάρει στη βελτίωση του κλίματος από μια συμφωνία αφενός για να ολοκληρώσει την εκκρεμούσα πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, αφετέρου για να δρομολογήσει την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού στην Ευρωπαιϊή Πίστη και τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με private equity fund για την ΑΕΕΑΠ.

Δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν η συζητούμενη συμφωνία θα αφορά την Trastor που πλέον ελέγχεται από την Πειραιώς ή νέα ΑΕΕΑΠ που θα συσταθεί με λειτουργικά ακίνητα του ομίλου. Ενδιαφέρον από ξένα funds υπάρχει και για την Avis που επίσης ελέγχεται από την Πειραιώς.

Πρόβλημα το ακέφαλο ΤΧΣ

Πρόβλημα τόσο στην ταχύτητα ολοκλήρωσης κινήσεων άμεσης ή έμμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης όσο και στις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των συστημικών τραπεζών ενδέχεται να αποτελέσει το ακέφαλο ΤΧΣ όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v