Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιές» εντός και εκτός ανάβει η Ζωή

Η «αυτόνομη» πολιτική πορεία της Προέδρου της Βουλής και οι αναταράξεις σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Οι κινήσεις που προκαλούν αντιδράσεις και οι αποστάσεις που κρατούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρά τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Φωτιές» εντός και εκτός ανάβει η Ζωή

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη στη θέση της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το ιδιαίτερο στίγμα της και φάνηκε ότι δεν θα διστάσει να ανοίξει μέτωπα προς κάθε κατεύθυνση. Υπέρ της σχολαστικής εφαρμογής του κανονισμού του Κοινοβουλίου, της καταλογίζεται ότι συχνά είναι ειρωνική με τους βουλευτές και σε τακτική κόντρα όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά ακόμα και με συναδέλφους της του ΣΥΡΙΖΑ, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει κατορθώσει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.

Μάλιστα ανεξάρτητα από τη στενή κομματική γραμμή της Κουμουνδούρου και παρά τις διαψεύσεις, είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται στον πάγο. Κατά ορισμένους, μάλιστα, βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Η ίδια ξορκίζει τα διάφορα σενάρια, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχουν ρήξεις και ρήγματα και καπετανάτα», ωστόσο με τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις της καταφέρνει να προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέντε αφορμές

Μόνο το τελευταίο πενθήμερο, η Πρόεδρος της Βουλής, είτε στο προσκήνιο είτε παρασκηνιακά, έδωσε τροφή για σχόλια σε αρκετές περιπτώσεις:

-Με τη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ την περασμένη Κυριακή, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «καμία θεσμική υπόσταση δεν έχει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ χαρακτήρισε σχήμα λόγου την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο, όπως είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Φέρεται να ανήκει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν με την ψήφο τους τους διορισμούς των Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Πολλά ακούστηκαν για την αναβολή της χθεσινής σχετικής συζήτησης στη Βουλή και την πιθανή αντικατάσταση υποψηφίων «ανταρτών» - βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από άλλους συναδέλφους τους. Με ενδιαφέρον πλέον αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα όπου θα συζητηθεί το θέμα.

-Κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα δεδομένα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η Πρόεδρος της Βουλής διαφώνησε επίμονα σε αρκετά ζητήματα που τέθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει πολλές παραχωρήσεις. Με χθεσινή του πάντως ανακοίνωση και προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «δήθεν αποκαλυπτικές ειδήσεις των ΜΜΕ, που επιχειρούν να προβάλουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης, του προεδρείου της Κ.Ο. και της Προέδρου της Βουλής, γύρω από ζητήματα της επικαιρότητας».

-Η προχθεσινή κίνηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου να ζητήσει το λόγο από τον αστυνομικό διευθυντή, επικεφαλής των μέτρων τάξης κατά την εξελισσόμενη πορεία, για το κλείσιμο του δρόμου προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, έφερε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι δεν συμφωνεί πάντα μαζί της και ότι ως Πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «θυμικό και περισσότερο τηλεοπτικό» τον τρόπο της, ενώ και ο Αλέξης Μητρόπουλος εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό το περιστατικό».

-Χθες, εξάλλου, τα βέλη της Προέδρου της Βουλής εκτοξεύτηκαν προς τα ΜΜΕ, τα οποία κάλεσε «να αποκαταστήσουν την αλήθεια». Ζήτησε δε «να μην αποπροσανατολίζεται η συζήτηση με άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης από μέσα που έχουν οργιωδώς ωφεληθεί από την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, κριτική προς τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, εκτός από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ασκούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε πολύ υψηλούς τόνους μάλιστα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ. διά του τομεάρχη Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Κυριαζίδη, καταγγέλλει την Πρόεδρο της Βουλής ότι, αφού επέτρεψε «διά της ανοχής της την εισβολή και παρουσία στο Κοινοβούλιο σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, επεκτείνει την καθ' ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε για πρώτη φορά θέμα πρότασης μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι στην περίπτωση της Προέδρου της Βουλής «συμπονά τον πρωθυπουργό».

Σκληρή επίθεση της εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη φραστική επίθεση που έκανε στα ΜΜΕ, υπενθυμίζοντάς της «ότι τις άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στους ιδιοκτήτες εφημερίδων τις έδωσε η κυβέρνηση Τζαννετάκη (Ν.Δ. - Συνασπισμού) με υπουργούς προερχόμενους από τον τότε Συνασπισμό σε καίριες θέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v