Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θερμό» επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και αστυνομικούς

Επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που συντάχθηκε στη Βουλή, στο ύψος των ανθοπωλείων για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«Θερμό» επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και αστυνομικούς

Πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνίστρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώθηκε αργά το μεσημέρι, όταν η πρόεδρος της Βουλής επέπληξε έντονα έναν ταξίαρχο και άλλους αξιωματικούς της αστυνομίας, γιατί σταμάτησαν στο ύψος της Βουλής την πορεία γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η κα Κωνσταντοπούλου κάλεσε μάλιστα τον ταξίαρχο να της δώσει εξηγήσεις: «Από ποιον έχετε πάρει εντολή;» τον ρωτούσε με έντονο ύφος. Όταν ο αξιωματικός της απάντησε ότι η εντολή είχε έρθει από το κέντρο επιχειρήσεων, η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε «η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή» και ζήτησε να της δώσει εξηγήσεις.

Πάντως, ο επικεφαλής της πορείας των γιατρών παρενέβη στην αντιπαράθεση, εξηγώντας πως δεν είχαν πρόθεση να πάνε στην Βουλή αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το θέμα πήρε θέση η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωση που εξέδωσε: «Τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, εντάσσονται στο γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Οπως επισημαίνει πως «οι επικεφαλής Αξιωματικοί των μέτρων τελούσαν υπό το συντονισμό, τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων».

«Η Ελληνική Αστυνομία», αναφέρει το αρχηγείο, «ως θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, εγγυάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και παράλληλα προστατεύει το δικαίωμα της κοινωνίας στη Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια».

Ποτάμι: Εκτός ορίων η Ζωή

Στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου το Ποτάμι συμπονά τον Πρωθυπουργό. Την επιπόλαια απόφαση να την προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής την πληρώνει κάθε μέρα πολύ ακριβά.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου όπως η ίδια έχει πει δεν είναι απλώς η Πρόεδρος της Βουλής, είναι ο τρίτος πολιτειακός παράγων και ως τέτοια θα έχει λόγο παντού ακόμη και για τη διάταξη των δυνάμεων της Αστυνομίας στα πεζοδρόμια και τους δρόμους. Σε λίγο και στην... αγροφυλακή, αναφέρει το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ: Η Κωνσταντοπούλου γυρίζει «με το ζωνάρι λυμένο»

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, δια του Φρουράρχου, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την αστυνόμευση εντός του κτιρίου της Βουλής.

Για την αστυνόμευση εκτός του περιβόλου του κτιρίου της Βουλής την αρμοδιότητα και την ευθύνη τη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αστυνομική αρχή και σε πολλές περιπτώσεις - όπως όταν υπάρχει συγκέντρωση ή διαδήλωση ως μορφή άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι - ο εισαγγελέας.

Η κα Κωνσταντοπούλου είναι προφανές ότι γυρίζει «με το ζωνάρι λυμένο» αναζητώντας ευκαιρίες διαφοροποίησης από μια κυβέρνηση στην ορκωμοσία της οποίας παρέστη ως παρακολούθημα της και η οποία - δια του κ. Τσίπρα - την επέλεξε ως Πρόεδρο της Βουλής.

Η Χώρα έχει πολλά προβλήματα λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου της κυβέρνησης . Δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα θεσμικά προβλήματα . Ούτε καν για πρόσθετο θέαμα καθώς η κυβέρνηση παράγει ήδη περισσότερο από αυτό που μπορεί να καταναλώσει η κοινή γνώμη .

ΝΔ: Πρωτοφανής η δημόσια λεκτική «επίθεση» στον επικεφαλής των μέτρων τάξης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, για τις παρεμβάσεις της κας Κωνσταντοπούλου στο έργο της Αστυνομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αφού «τακτοποίησε» τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιτρέποντας δια της ανοχής της την εισβολή και παρουσία εντός αυτού σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, σήμερα επεκτείνει την καθ' ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα.

Η σημερινή πρωτοφανής δημόσια λεκτική «επίθεση» στον επικεφαλής των μέτρων τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν συνάδει ούτε με το θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Βουλής, ούτε με τη διάκριση των εξουσιών, την οποία η ίδια, ως νομικός, άριστα γνωρίζει. Η σημερινή αυταναγόρευσή της σε αστυνομικό όργανο, υποκαθιστώντας τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και το επιχειρησιακό της τμήμα, δίνοντας μάλιστα οδηγίες και εντολές καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, δεν τιμά ούτε την Κυβέρνηση, ούτε το θεσμό που η ίδια έχει κληθεί να υπηρετήσει με την ψήφο των Βουλευτών.

Το μόνο που της ευχόμαστε είναι και «εις ανώτερα....».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v