Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την... αντίστροφη μέτρηση άρχισε ο Τσίπρας

Ενισχύεται πολιτικά η ομάδα του Brussels Group για να προχωρήσει η διαδικασία. ΔΝΤ και «κέντρο Σόιμπλε» έδειξε ο Τσίπρας ως υπεύθυνους για τα προσχώματα. Δεν θα σιωπήσουν αλλά και δεν θα κραυγάσουν σήμερα οι «αριστερές τάσεις». Ετοιμάζουν... τροπολογία.

Την... αντίστροφη μέτρηση άρχισε ο Τσίπρας

Το πιο καυτό δεκαήμερο της διακυβέρνησής του εγκαινίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από τις κρίσιμες συναντήσεις στη Ρίγα, διεμήνυσε στο «άτεγκτο» τμήμα των δανειστών ότι δεν θα υπάρξει (άλλη) υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα που θέτει, ενώ, ταυτόχρονα, προετοίμασε το κόμμα του για μία συμφωνία ... φουλ του συμβιβασμού, πλην αναγκαία και ανεκτή.

Στην ουσία, γύρισε ανάποδα την κλεψύδρα του χρόνου, καθώς ως καταληκτική ημερομηνία της εκκρεμότητας παρουσιάζεται η 5η Ιουνίου: η ημέρα, δηλαδή, που η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ τη δόση των 300 εκατ. ευρώ. Τα οποία δεν διαθέτει.

Με πολιτική ενίσχυση στο Brussels Group

Κατά τις πληροφορίες, στο περιθώριο της χθεσινής, πρώτης, ημέρας της συνεδρίασης (σ.σ. ολοκληρώνεται σήμερα) το επιτελείο του Μαξίμου συζήτησε το ενδεχόμενο να ενισχυθεί από την Τρίτη πολιτικά η ομάδα διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, ώστε να γίνονται παράλληλα και επί τόπου οι τεχνικές και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, με ρόλο στη διαπραγμάτευση, εμφανίσθηκε χθες αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιο σημείο 'κλείνει', μένει στην άκρη για να ενταχθεί αυτούσιο στο κείμενο της συμφωνίας». Το οποίο έχει αρχίσει μεν να δομείται ωστόσο ...λείπουν τα πιο κρίσιμα κεφάλαια που μπλοκάρουν οι «σκληροί» των δανειστών, δηλαδή «το ΔΝΤ και ...ο Σόιμπλε».

Οπως εξηγούσε, μάλιστα, ενώ στην αρχή της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ εμφανίσθηκε κατά της λιτότητας και υπέρ του κουρέματος του χρέους, τώρα έχει συνταχθεί με το σκληρό ευρωπαϊκό κομμάτι ως προς την λιτότητα και θέτει επιπλέον αγκάθια, όπως το ασφαλιστικό, «αφήνοντας χωρίς αντίκρυσμα τη θετική του θέση για το χρέος αφού δεν την υιοθετεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας».

Κατά τον ίδιον παράγοντα πάντως, εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους ευρωπαίους «το ΔΝΤ δεν θα μπει εμπόδιο»...

ΔΝΤ, Σόιμπλε, εγχώριοι «ολιγάρχες» και... κόμμα

Οσο για την επιθετική (όπως αναμενόταν άλλωστε) ομιλία του κ.Τσίπρα; Το μήνυμα που έστειλε ήταν τριπλό και αιχμηρό:

* Σε τμήμα των δανειστών (ΔΝΤ, «κέντρο Σόιμπλε») ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία περιορισμένου ορίζοντα και δη, «με ξευτιλισμένους όρους», όπως είπε, αλλά λύση μακράς πνοής που να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

* Στους εγχώριους «ολιγάρχες» που πολεμούν την κυβέρνηση διότι «βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται». Απευθυνόμενος ειδικά στους «καναλάρχες» είπε σε επιθετικό τόνο: «Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από ορισμένα ΜΜΕ: ας το καταλάβουν οι ολιγάρχες: ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, να επιστρέψουν τα δάνεια τους, να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές συχνότητες»

* Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του να αποδεχθούν τον (έντιμο) συμβιβασμό προκειμένου «να περάσουμε τον κάβο». Σύμφωνα με συνεργάτες του, απευθύνθηκε (και) στους εντός των κυβερνητικών-κοινοβουλευτικών-κομματικών τειχών με τη φράση «όσοι δεν θέλουν να συμβάλλουν στη λύση, ας σιωπήσουν».

Σφήνα από την Αριστερή Πλατφόρμα

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εσωκομματική αντιπολίτευση... δεν θα σιωπήσει αλλά και δεν θα κραυγάσει.

Η πιο συμπαγής «αντιπολιτευτική» ομάδα, η Αριστερή Πλατφόρμα, προτίθεται να ζητήσει να ενταχθεί προσθήκη στην εισήγηση του κ.Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάσει τον λαό για την περίπτωση μη συμφωνίας, δηλαδή για το τι σημαίνει σύγκρουση με τους δανειστές και ποιές εναλλακτικές επιλογές έχει η χώρα.

Οπως έδειξαν οι πολύωρες ζυμώσεις, την προσθήκη θα υποστηρίξει και η ΔΕΑ (σ.σ. η «τάση» του Αντώνη Νταβανέλου, ο οποίος είχε σχετική συζήτηση χθες με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη).

Εάν η υπό τον κ.Τσίπρα πλειοψηφία δεν αποδεχτούν την ένταξη της προσθήκης, οι αιτούντες εξετάζουν το ενδεχόμενο να την «κατεβάσουν» ως ξεχωριστό κείμενο επί του οποίου θα ζητήσουν ψηφοφορία.

Αν μη τι άλλο, για να καταμετρηθούν οι δυνάμεις και να απαντήσουν εμπράκτως στην πρωθυπουργική σύσταση περί «σιωπής»...

Στο μεταξύ, τις δικές τους αντιρρήσεις κατέθεσαν δέκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων τρεις βουλευτές. «Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μία Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά...», λένε, υποστηρίζοντας ότι «η αναγέννηση της χώρας απαιτεί απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές και κεντροαριστερές φόρμουλες». Τη δήλωση που υπογράφουν οι Δ.Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Ρινάλντι, Γ.Θεοδωρόπουλος, Μ.Μαντάς, Μ.Μούστος, Άβα Μπουλούμπαση, Ν.Ταυρής και Ερ.Φινάλης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v