Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπαράθεση... εντός ορίων στην Κεντρική Επιτροπή

Πρόταση για αθέτηση πληρωμών εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή ο Μηλιός. Οχι ευρώ πάση θυσία, τόνισε ο Θανάσης Πετράκος. Η γραπτή δήλωση 10 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριακή η τοποθέτηση Λαφαζάνη.

Αντιπαράθεση... εντός ορίων στην Κεντρική Επιτροπή

Να μην υπογράψει η κυβέρνηση συμφωνία που δεν θα ειναι συμβατή με το πρόγραμμά της και να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών προς τους πιστωτές εάν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Αυτή την πρόταση κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή το μέλος της Γιάννης Μηλιός, με την επισήμανση ότι δεν συμφωνεί με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα καθώς σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Ο κ.Μηλιός, ο οποίος παραιτήθηκε προ μηνός απο υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του κόμματος, αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο στις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχθηκε λόγω της διαφωνίας του με την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης: "δεν χρειάζεται Αυριανισμός μεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία", ειπε χαρακτηριστικά

"Οχι παση θυσία"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος (σ.σ. ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα) κινήθηκε στη γνωστή λογική της "ομάδας" του: να προετοιμάσουμε τον λαό για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε ως χώρα και να μη λέμε "ευρώ και συμφωνία πάση θυσία".

"Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της. Η 20η Φλεβαρη ηταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε δεν μπαινουμε στη λογική των ισοδυνάμων. Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρω", τόνισε.

"Τι προτείνετε;"

Απο την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Στέλιος Παππάς (σ.σ. πατέρας του υπουργού Επικρατείας) κάλεσε τους υπέρμαχους της ρήξης να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα. Τάχθηκε εναντίον της συνολικής ρήξης "που σημαίνει χρεοκοπία και εμφάνισε ως ορθή εναλλακτική τις "μικρές ρήξεις".

Αύριο ο Λαφαζάνης

Κατά τις πληροφορίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μιλήσει αυριο. Η Αριστερή Πλατφόρμα (της οποίας ηγείται) προτίθεται να κατεβάσει σχέδιο ψηφίσματος ή προσθήκη στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα που θα δεσμεύσει την κυβέρνηση για τα όρια του "έντιμου συμβιβασμού".

Στο μεταξύ, τις δικές τους αντιρρήσεις κατέθεσαν δέκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων τρεις βουλευτές. «Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μία Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά…», λένε, υποστηρίζοντας ότι «η αναγέννηση της χώρας απαιτεί απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές και κεντροαριστερές φόρμουλες». Στη δήλωση που υπογράφουν οι Δ.Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Ρινάλντι, Γ.Θεοδωρόπουλος, Μ.Μαντάς, Μ.Μούστος, Άβα Μπουλούμπαση, Ν.Ταυρής και Ερ.Φινάλης, γίνεται λόγος για μία συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να περάσει μία συμφωνία ‘μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα», καθώς και για σχέδιο που κυκλοφορεί περί αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης μετά την ψήφιση της συμφωνίας. 

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v