Μαζική Εστίαση: «Ταφόπλακα» για τα κρατικά έσοδα η αύξηση ΦΠΑ

Η επαναφορά του κλάδου στον υψηλό ΦΠΑ στο 23% θα προκαλέσει νέο κύμα λουκέτων, αύξηση της ανεργίας και εκτίναξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, άρα θα φέρει λιγότερα έσοδα για τον δημόσιο κορβανά, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μαζική Εστίαση: «Ταφόπλακα» για τα κρατικά έσοδα η αύξηση ΦΠΑ

Τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, που έφεραν έκρηξη της ανεργίας, αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, της παραβατικότητας και οδήγησαν σε λουκέτο χιλιάδες επαγγελματίες, κινδυνεύει να επαναλάβει η κυβέρνηση, η οποία προωθεί την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από 13% που είναι σήμερα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς από το οργανωμένο κομμάτι της μαζικής εστίασης.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η μετάβαση του κλάδου στον υψηλό ΦΠΑ θα έχει τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τους ίδιους, η επαναφορά του κλάδου στον υψηλό ΦΠΑ στο 23% θα προκαλέσει νέο κύμα λουκέτων, αύξηση της ανεργίας και εκτίναξη της φοροδιαφυγής, εισφοροαποφυγής, άρα λιγότερα έσοδα για τον δημόσιο κορβανά.

Αυτό θα συμβεί γιατί, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, οι μόνοι που θα συνεχίσουν να κόβουν αποδείξεις, να αποδίδουν φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές θα είναι το οργανωμένο κομμάτι του κλάδου το οποίο αποτελεί μόλις το 25% της συνολικής αγοράς η οποία ετησίως τζιράρει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Προς επίρρωση των λεγομένων τους επικαλούνται παλαιότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη στο ΦΠΑ στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά, που ενώ βούλιαξε πέρυσι από τους τουρίστες η αύξηση των εσόδων για τον δημόσιο κορβανά ήταν αμελητέα αν όχι ανύπαρκτη.

Κατά τους ίδιους η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, πέραν του ότι θα κάνει πιο ακριβό το τελικό προϊόν εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή και του τουριστικού προϊόντος, θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για όσους δεν κόβουν απόδειξη να καρπωθούν αυτήν τη διαφορά εις βάρος των δημοσίων εσόδων. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν, θα ενταθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ όσων παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και όσων έχουν κάνει επάγγελμα την εισφοροδιαφυγή.

«Είναι ένα σκληρό οριζόντιο μέτρο που πλήττει νέους και ανέργους σε μία ήδη δύσκολη αγορά», σημειώνουν οι ίδιοι στο Euro2day.gr.

Ειδικότερα στελέχη της οργανωμένης μαζικής εστίασης υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει 120.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας, θα πλήξει τον τουρισμό και θα τον στείλει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς με μονοψήφιο ΦΠΑ εστίασης (Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία από 8%-10%), ενώ δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης.

Αντιθέτως, διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% θα βοηθήσει την αγορά, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια αύξηση των κρατικών εσόδων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν τι είχε γίνει στη Γαλλία όταν μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και πέτυχε ανάπτυξη του κλάδου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενώ η Ιρλανδία, όταν βρισκόταν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, είχε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 30%, από 13% σε 9%.

«Είναι ένα σκληρό αντιλαϊκό μέτρο που προκαλεί πλήρη στρέβλωση σε ένα κλάδο που προσφέρει 600.000 θέσεις εργασίας και υποστηρίζει τον ελληνικό τουρισμό. Τα απόνερα μιας πιθανής απόφασης για το 23% θα είναι ανεξέλεγκτα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης έχουν ήδη κριθεί. Γι' αυτό άλλωστε ήταν το μόνο αντιμνημονιακό μέτρο που πάρθηκε πίσω με τη σύμφωνη γνώμη τότε της κυβέρνηση (ΝΔ) και της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ)», σημειώνουν οι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v