Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο «αναπτυξιακής εξισορρόπησης» 7 σημείων προτείνει ο ΣΒΒΕ

Ένα νέο πρόγραμμα «αναπτυξιακής εξισορρόπησης» που αποτελείται από επτά σημεία-προτάσεις προτείνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκης, για την εξισορρόπηση της φοροεπιδρομής που αναμένεται στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας - εταίρων.

Πακέτο «αναπτυξιακής εξισορρόπησης» 7 σημείων προτείνει ο ΣΒΒΕ
Τη δημιουργία πακέτου μέτρων «αναπτυξιακής εξισορρόπησης», ούτως ώστε να αντισταθμιστεί το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας της χώρας με του εταίρους πρότεινε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του στο σημερινό συνέδριο του Συνδέσμου με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι παράμετροι της παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Όπως σημειώνει ο κ. Σαββάκης, «τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι απλώς υφεσιακά, αλλά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ακόμη και επικίνδυνα για το μέλλον της χώρας, αν τα πράγματα βεβαίως παραμείνουν ως έχουν», καθώς η επικείμενη συμφωνία χαρακτηρίζεται από:
1. υφεσιακά μέτρα,
2. αμφίβολη εισπρακτικότητα,
3. πίεση ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα,
4. αντικίνητρα για επενδύσεις, και,
5. εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φοροεπιδρομή που επέρχεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας μας με τους εταίρους, που περιλαμβάνει την αύξηση της φορολογίας των υγιών και συνεπών επιχειρήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την επιβολή επιπρόσθετου φόρου στα κέρδη τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, συνιστούν μια άνευ προηγουμένου αντιαναπτυξιακή επίθεση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα οδηγήσει με σιγουριά στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, και μάλιστα κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά την ταχύτατη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ο ΣΒΒΕ προτείνει ένα νέο πρόγραμμα «αναπτυξιακής εξισορρόπησης» που αποτελείται από επτά (7) σημεία-προτάσεις:

1. Τη δημιουργία «Λευκού Μητρώου Ασφαλιστικού Συστήματος» για τις συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους, δεν χρωστούν στο κράτος και δημιουργούν θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση. Αυτές χρειάζονται επιβράβευση. Προτείνουμε λοιπόν γι' αυτές τις επιχειρήσεις να ισχύσουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, τόσο για τη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όσο και για τη διατήρηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους στα σημερινά, έστω, επίπεδα.

2. Την εκ νέου ενεργοποίηση του «Λευκού Τειρεσία» για αυτόνομο συμψηφισμό φόρων και επιστροφών, για τις συνεπείς επιχειρήσεις, μετά τον πρώτο έλεγχο.

3. Τη μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση από τη μια να υποστηρίζει τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και από την άλλη με πράξεις όπως η νέα συμφωνία, ουσιαστικά να «κυνηγά» τις συνεπείς επιχειρήσεις. Αν βοηθηθούν οι συνεπείς, θα δουλέψει καλύτερα το κύκλωμα της οικονομίας, γεγονός που σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

4. Τη θεσμοθέτηση γενναιόδωρου και άκρως ελκυστικού πακέτου αναπτυξιακών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια. Απαιτείται η άμεση ψήφιση ευέλικτου, σε διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης επιχορηγήσεων και ελέγχων «Αναπτυξιακού Νόμου», που θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων, τόσο από εγχώριους επιχειρηματίες, όσο και από ξένους.

5. Την απελευθέρωση των αγορών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη θεσμοθέτηση μέτρων που τονώνουν την απασχόληση και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.

6. Τη δημιουργία ενός σταθερού και απλού ρυθμιστικού περιβάλλοντος με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

7. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο, εκτός από την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, τον εκσυγχρονισμό βασικών λειτουργιών του κράτους και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα συνοδεύουν απαραίτητα τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.

*Δείτε την ομιλία του κ. Σαββάκη στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v