Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν συνεχίζω χωρίς δεδηλωμένη

Σε εξέλιξη η συζήτηση στις επιτροπές. Ολοι μαζί ήρθαμε, όλοι μαζί θα φύγουμε, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Χωρίς ψηφοφορία τελείωσε η συνεδρίαση της ΚΟ. Η αντίδραση Λαφαζάνη και η επιστολή των «5» με εισήγηση για έξοδο από το ευρώ. Αρνηση από Ραχήλ Μακρή να συναινέσει.

Τσίπρας: Δεν συνεχίζω χωρίς δεδηλωμένη

Από τη βάσανο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς αργά τη νύχτα.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση του θέματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. 

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές τόσο στην έναρξη της συζήτησης όσο και στη δευτερολογία του ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος. Δεν θα γίνω «Παπαδήμος», είπε και σημείωσε ότι «ή μαζί θα προχωρήσουμε ή μαζί θα πέσουμε».

Στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει αν δεν έχει τη δεδηλωμένη στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή πρέπει να διαλέξει το πρώτο.

Οπως αναμενόταν, το στίγμα των αντιδράσεων έδωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τη διαφωνία του την εξέφρασε από χθες, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, γι' αυτό η πρόταση δεν φέρει την υπογραφή του.

Οπως φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. «η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να δώσει θετική προοπτική στη χώρα».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφέρει αν ο ίδιος και οι (περίπου 20) βουλευτές της «ομάδας» θα την καταψηφίσουν στη Βουλή. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», απάντησε σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση σε κάποιο διάλειμμα της συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή, με επιστολή τους, πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη και οι βουλευτές Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος) καλούν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι μια δύσκολη αλλά εφικτή διαδικασία που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές στην ψηφοφορία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Για «συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (και στέλεχος της Πλατφόρμας) Θανάσης Πετράκος.

Αλλο στέλεχος «αριστερής τάσης» (που δεν είναι βουλευτής αλλά μετέχει στη συνεδρίαση) εκτίμησε αργά το μεσημέρι ότι υπάρχουν μεν διαφωνίες από σημαντικό αριθμό βουλευτών, αλλά οι διαρροές στην ψηφοφορία στη Βουλή «θα είναι λίγες».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρατήρησε (σε δημοσιογράφους) ότι πρέπει να μπει με σαφήνεια στη συμφωνία το θέμα του χρέους διότι με μία γενικόλογη αναφορά «οι Ευρωπαίοι θα μας τη φέρουν όπως την έφεραν και στον Βενιζέλο το 2012».

Ο ίδιος δεν θα είναι στην ψηφοφορία στη Βουλή και έστειλε επιστολή ότι στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν μετρά στην ψηφοφορία. 

Από την άλλη πλευρά, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μιλώντας στη Βουλή η Ραχήλ Μακρή. Είπε ότι δεν θα ψηφίσει για την μείωση της σύνταξης των γερόντων και το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Ζήτησε διαπραγμάτευση με βάση την εντολή του λαού. Οι πολίτες έδειξαν ότι διαθέτουν αρετή και τόλμη, να το δείξει και η κυβέρνηση, είπε.

 

*Το κείμενο που υπογράφουν τα 5 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v