Σε ψήφο εμπιστοσύνης εξελίσσεται η διαδικασία

Ξεκίνησε μετά τα τερτίπια της Ζωής η συνεδρίαση της Βουλής. Προεδρεύει ο Α. Μητρόπουλος. Στόχος να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στις 3:00. Δεν δείχνει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα. Ο άγνωστος x των ΑΝΕΛ, η άρνηση της Ρ. Μακρή και η ψήφος δι' αλληλογραφίας από Βαρουφάκη που πήγε στην... Αίγινα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Σε ψήφο εμπιστοσύνης εξελίσσεται η διαδικασία

Ξεκίνησε μετά από μεγάλη καθυστέρηση η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, για την εξουσιοδότηση του υπουργού οικονομικών να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία στις 03:00. 

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εκκίνηση της συζήτησης στην ολομέλεια οφείλεται στις αντιστάσεις που προέβαλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκρίνοντας την τήρηση του κανονισμού. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήθελε να ορίσει, την εκκίνηση της συζήτησης στην ολομέλεια στις 00:01 (ώστε να υπάρξει το διήμερο της συζήτησης που προβλέπεται από τον κανονισμό). Το θέμα συζητήθηκε και σε διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10:00. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την πρόεδρο εδώ και ώρες να βοηθήσει τη διαδικασία. 

Η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής δεν προεδρεύει και μάλιστα κατά ορισμένες πληροφορίες προσανατολίζεται στο «παρόν». 

Νωρίτερα, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής που συνεδρίασαν για την "προετοιμασία" της Ολομέλειας υπερψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης. Έδωσαν δηλαδή την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα και στους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά, να διαπραγματευτούν με τους "θεσμούς" πάνω στην ελληνική πρόταση.

Δεν θα γίνω Παπαδήμος

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν κατά την ψηφοφορία χαθεί η δεδηλωμένη, «δεν θα συνεχίσει» διότι «δεν θα γίνει Παπαδήμος».

Τούτο σημαίνει ότι εάν υπάρξουν πάνω από 12 απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών (140 ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 οι ΑΝΕΛ) η κυβέρνηση «θα πέσει».

Η Αριστερή Πλατφόρμα, όπως αναμενόταν, αντέδρασε με σφοδρότητα στο περιεχόμενο της πρότασης, με τον επικεφαλής της, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να σέρνει τον χορό.

Ομως, ούτε ο ίδιος ούτε άλλα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της «ομάδας» δήλωσαν ανοικτά ότι θα καταψηφίσουν – ή θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Οπως λένε, όσο ισχύει η ψήφος κατά συνείδηση, «θα δουν τι θα κάνουν». Εάν όμως ο πρωθυπουργός θέσει επισήμως θέμα ψήφου εμπιστοσύνης «δεν μπορούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση».

Οι πέντε των αριστερών «τάσεων» που υπέγραψαν κοινή δήλωση εξόδου από το ευρώ, δεν την έθεσαν καν σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οπερ σημαίνει, κατέγραψαν την άποψη αλλά ως εκεί.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας μάλιστα φέρεται να τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να προετοιμασθεί ένα Grexit, «αλλά πρέπει να προετοιμασθούμε γιατί θα το ξαναβρούμε το θέμα μπροστά μας».

Η πίεση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ να προειδοποιούν με καταψήφιση. Εάν συμβεί αυτό, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία «πέφτει» στους 158 βουλευτές, που σημαίνει ότι αρκεί... μονοψήφιος αριθμός αντιρρησιών του ΣΥΡΙΖΑ για να συμβεί το μοιραίο. Ωστόσο, η ηγεσία των ΑΝΕΛ εκτιμά ότι παρά τις αντιδράσεις τελικώς δεν θα υπάρξουν διαρροές. 

Η άρνηση της Ραχήλ και ο Βαρουφάκης

Από την άλλη, μια «σίγουρη» διαρροή φαίνεται πως είναι αυτή της Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Είπε ότι δεν θα ψηφίσει για την μείωση της σύνταξης των γερόντων και το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Ζήτησε διαπραγμάτευση με βάση την εντολή του λαού. Οι πολίτες έδειξαν ότι διαθέτουν αρετή και τόλμη, να το δείξει και η κυβέρνηση, τόνισε.

Αρνητική θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, μετά την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, "φοβάμαι την μετάλλαξη που θα πάθουμε για να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα".

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα είναι στη Βουλή όπως γνωστοποίησε μέσω twitter επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Μετά τις έντονες αντιδράσεις έσπευσε να στείλει επιστολή με την οποία σημειώνει ότι θα ψηφίσει «ναι», αυτή ωστόσο δεν μετρά στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο υπουργός εθεάθη αργότερα στο πλοίο για την... Αίγινα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναχώρησε μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο "Φοίβος" που απέπλευσε στις 17:25.

Αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Από την ηγεσία του κόμματος εκφράζεται η πεποίθηση ότι τελικά δεν θα υπάρξουν διαρροές.  

Σημειώνεται ότι τέσσερις από τους 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρονταν να δήλωσαν νωρίτερα πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για τους Ν. Μαυραγάνη, Στ. Ξουλίδου, Π. Χαϊκάλη και Χ. Κατάνα, οι οποίοι πάντως δεν είναι βέβαιο τι θα πράξουν τελικά.

Μιλώντας στη Βουλή ο Δημήτρης Καμμένος εισηγητής του κόμματος, δήλωσε πως στο κόμμα αποφάσισαν να λάβουν την απόφαση ομόφωνα. Είπε ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά θέλουν αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος και το εμπροσθοβαρές πακέτο ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το μεσημέρι διακόπηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δύο σχεδόν ώρες μετά την έναρξή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοπή έγινε προκειμένου ο κ. Καμμένος να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για ορισμένα θέματα που τέθηκαν από τους βουλευτές του, όπως το ζήτημα του χρέους.

Ο Πάνος Καμμένος έφτασε στη συνεδρίαση μία σχεδόν ώρα μετά από την προγραμματισμένη ώρα, εμφανώς προβληματισμένος από τις εξελίξεις και προφανώς το δυσβάσταχτο πακέτο το οποίο καλείται ως κυβερνητικός εταίρος να υπερψηφίσει στη Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται νωρίτερα να είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις λεπτομέρειες της πρότασης και ειδικά για δύο θέματα - "κόκκινες γραμμές" του κόμματος, τον ΦΠΑ των νησιών και τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Προσερχόμενος στη Βουλή, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει εντολή ρήξης" και πως "η συμφωνία είναι μονόδρομος". 

Τσακαλώτος: Καλύτερη η πρόταση από το πακέτο Γιούνκερ

Απαντήσεις έδωσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την κριτική που δέχτηκε για την πρόταση που εστάλη στους θεσμούς και για την οποία ζητείται η εξουσιοδότηση των βουλευτών για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.  

Σημείωσε ότι η πρόταση που καταθέτει η Αθήνα είναι καλύτερη από το πακέτο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή των βαρών, αν και αναγνώρισε ότι δεν είναι εντελώς δίκαιο. 

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι "όταν κλείνουν μια συμφωνία στην Ανατολή, ούτε γέλια υπάρχουν ούτε χειραψίες. Στην Ανατολή θεωρούν ότι όταν έχεις κάνει διαπραγμάτευση, και οι δυο πλευρές έχουν χάσει κάτι πολύτιμο". Θεωρούμε ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία, για αυτό δεν υπάρχει θριαμβολογία.

Το θετικό, σημείωσε, είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι για την ίδια δημοσιονομική προσπάθεια το 2018. Δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα το 2015, το 2016 και το 2017. Είμαστε δεσμευμένοι για το 2018.

Επίσης, σημείωσε, υπάρχει διαφορετική κατανομή των βαρών. Μιλάμε για αύξηση φόρου σε εταιρίες, σε μεγάλα εισοδήματα, αύξηση φορολογίας σε εφοπλιστές, σε τηλεοπτικά κανάλια και αύξηση φόρου πολυτελείας. Υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη φοροδιαφυγή, νέος ποινικός νόμος για τη φοροδιαφυγή και περιουσιολόγιο.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει διαφοροποίηση στον ΦΠΑ των νησιών σε σχέση με το πακέτο Γιούνκερ. Σιγά σιγά θα εφαρμοστεί στα απομακρυσμένα νησιά, υπογράμμισε.

Εκανε λόγο επίσης για σταδιακή εφαρμογή μέτρων για τους αγρότες και για κατάργηση του ΕΚΑΣ – για να υπάρξει χρόνος για αντικατάσταση αυτών των μέτρων. 

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έλθουν κανονικά στη Βουλή. Είναι δέσμευση από εμένα και τον πρωθυπουργό προσωπικά, τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να κριθεί από τους βουλευτές στο σύνολό της, καθώς έχει τέσσερα ποδάρια. 

- Δημοσιονομικό - μέτρα 

– Μεταρρυθμίσεις

- Επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ

- Χρέος

Σε σχέση με το το χρέος, υπογράμμισε ότι με βάση την πρόταση, ομόλογα δύσκολα, όπως αυτά που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, θα μετατραπούν σε ομόλογα του ESM που είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα.

«Πρέπει να έχεις ζήσει στον Αρη τις τελευταίες μέρες για να μην έχεις δει την έκθεση του ΔΝΤ που λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ολοι συζητάνε για αυτό το χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχουν στο τραπέζι πολλές προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί το χρέος, τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το 2022.», υπογράμμισε. 

Ο υπουργός χαρακτήρισε καταστροφική τη μεθοδολογία των προηγούμενων αξιολογήσεων. Χρειάζεται να υπάρχει χώρος για να μπορεί να εξελιχθεί το πρόγραμμα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αποτελεί ακόμη "γκρίζα ζώνη" το πώς θα γίνεται ο έλεγχος. 

Ο υπουργός υπερασπίστηκε το ρόλο που έπαιξε η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ήταν αρκετά υποστηρικτική τον τελευταίο μήνα. Ασκούσε πίεση εκτός από την Ελλάδα, και στις άλλες 18 χώρες για να υπάρξει συμφωνία.  

Η διατύπωση που περιμένει η ΕΚΤ αύριο είναι ότι η διαδικασία είναι πάλι πάνω στις ράγες και αναμένεται συμφωνία πολύ γρήγορα. Αυτό, υπογράμμισε, θα απελευθερώσει κάποια πράγματα και θα μειωθεί η ασφυξία.

Δεν είναι ίδια περίπτωση με την Κύπρο, γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει, εκτίμησε.

Σχολιάζοντας τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας, τόνισε ότι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα υπάρχουν και μπορούν να είναι το πρώτο μέρος ενός πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v