Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πέρασε τον κάβο, έμεινε το ρήγμα

Η κυβερνητική πλειοψηφία ενισχύθηκε οριακά στην ψηφοφορία. Σαφές μήνυμα Τσίπρα ότι δεν θα εγκαταλείψει το «οχυρό» της παρουσίας της Αριστεράς στην κυβέρνηση. Πρώτη προτεραιότητα η συμφωνία για το Μαξίμου. Το «ναι» Βαρουφάκη και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ζωή.

Κυβέρνηση: Πέρασε τον κάβο, έμεινε το ρήγμα

Η κυβέρνηση πέρασε τα ξημερώματα και τον δεύτερο κάβο στο δρόμο προς την τελική συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο το ρήγμα στο εσωτερικό της φαίνεται πολύ βαθύ. Με 230 ψήφους υπέρ, 63 κατά, 5 παρών και 3 απουσίες, το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα έγινε νόμος του κράτους, έχοντας τη θετική ψήφο των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς και της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με τη διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 36 διαρροές (έναντι 39 της περασμένης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης και μιας απούσας), με πιο ηχηρή θετική ψήφο αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη.

Με δήλωσή του στο thepressproject.gr, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι ψήφισε "ναι" σε δύο μέτρα "τα οποία είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις. Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό".

Μέχρι το παρά... ένα οι επιτελείς του Μαξίμου προσπάθησαν να πετύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό "ναι" από τους κυβερνητικούς βουλευτές και, σε κάθε περίπτωση, να μην πέσει η δύναμη της συμπολίτευσης κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 εδρών. Κάτι που τελικά κατάφεραν, με την πλειοψηφία της συμπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) στη Βουλή σχηματικά να διαμορφώνεται στους 126 βουλευτές.

Στο ενδεχόμενο πτώσης κάτω από τους 120 βουλευτές η επίμονη διαρροή ήταν πως θα άνοιγε ο δρόμος σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού "χωρίς τον Τσίπρα στον ρόλο του πρωθυπουργού".

Μάλιστα αργά το βράδυ στο κυβερνητικό επιτελείο σήμανε συναγερμός, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν πως περίπου 10 βουλευτές, δικηγόροι το επάγγελμα, προστίθενται στις διαρροές. Κι αυτό, για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τον κλάδο τους.

Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους της Βουλής οι διαφωνούντες ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους: "Εκλεγήκαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάσει του προγράμματός του που η ηγεσία πρόδωσε, άρα δεν είμαστε εμείς που πρέπει να αποχωρήσουμε από το κόμμα και από τη Βουλή", ήταν η δήλωση. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίστηκε καθυσυχαστικός:  "Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του". "Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας".

Μετά την ψηφοφορία, όλοι τους ανανέωσαν το ραντεβού "στα όργανα", με την Πλατφόρμα να πιέζει για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, την οποία έχουν ήδη ζητήσει εγγράφως 109 μέλη του οργάνου (επί συνόλου 201).

Τα μηνύματα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, που κατά τη χθεσινή ομιλία του απευθύνθηκε περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματός του εν όψει και της ψηφοφορίας, από σήμερα μπαίνει στην επόμενη φάση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα και μετά τα δύο θετικά σήματα του Κοινοβουλίου (την περασμένη εβδομάδα και χθες) ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε χθες ότι δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα και το βάρος πέφτει στις συζητήσεις για την τελική συμφωνία που ο κ. Τσίπρας θέλει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Παραμένει το χάσμα

Παράλληλα με το εξωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και το πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εσωκομματικό πεδίο του κόμματός του, το οποίο δείχνει ανυπέρβλητο. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα εκτιμηθούν τα διαμορφούμενα δεδομένα, άγνωστο πάντως είναι αν θα δώσει το "παρών" ο Αλέξης Τσίπρας.

"Το ρήγμα είναι σαφές", δήλωσε μετά την ψηφοφορία η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, που ερωτηθείσα για τους διαφωνούντες, απάντησε πως "θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Πάντως, το πολιτικό πρόβλημα παραμένει".

Ένα από τα μεγάλα εσωκομματικά αγκάθια για τον Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Βουλής για μία ακόμη φορά άναψε τα αίματα στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας εκτροπή, οδηγώντας ακόμα και τους... συντρόφους της Νίκο Βούτση και Νίκο Φίλη στο να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από αυτήν.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η κίνησή της να στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας την παραβίαση -όπως εκτιμά- του Συντάγματος με τις συνθήκες υπό τις οποίες εισήχθη προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον Αλέξη Τσίπρα ύστερα από αίτημά της, ίσως και για το τελικό μεταξύ τους ξεκαθάρισμα, μετά τα δύο "όχι" από την πλευρά της στις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

Πύρρειος νίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή γενικά ήπιων τόνων συζήτηση στη Βουλή (εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων), επεφύλασσε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Απέφυγε να μιλήσει για πραξικοπήματα και εκβιασμούς, όπως τις πρώτες μέρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας, αλλά αντίθετα προτίμησε να μιλήσει για "δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης".

Απευθυνόμενος κυρίως στο εσωκομματικό του ακροατήριο, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί ιδιοκτησία της κυβέρνησης, αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν τους προηγούμενους έξι μήνες, ωστόσο ξεκαθάρισε "δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για τη σκληρή μάχη". Μάλιστα, μίλησε και για ρωγμές που προκάλεσε η κυβέρνηση με τη στάση της στους αντιπάλους, η νίκη των οποίων, όπως είπε, ήταν πύρρειος νίκη. Η Ευρώπη, κατά τον πρωθυπουργό, "δεν είναι ίδια μετά τη 12η του Ιούλη, καθώς ο διάλογος που αφορά το ίδιο της το μέλλον έχει αρχίσει". Ομολόγησε πάντως ότι ακόμα και τώρα, "ακραίες δυνάμεις επιμένουν στα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ".

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας. Και το οχυρό αυτό δε θα το εγκαταλείψω. Δε θα γίνουμε δειλοί. Εμείς δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες".

Ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητά του για φυγή προς τα εμπρός, δίνοντας έμφαση στην επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους (δεν συζητείται αν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει), επανέλαβε τη δέσμευσή του πως εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία και προσδιόρισε τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης. "Από αύριο πολεμούμε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή", τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v