Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ελπίδες για προκαταβολή 10 δισ. από ESM

Γιατί εξετάζεται η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος πριν το stress test. Η ανάγκη να επαναλειτουργήσει η οικονομία και το «καρότο» στην κυβέρνηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ο οδικός χάρτης που συμφώνησαν ΕΚΤ και ΕΕΤ για το stress test.

Τράπεζες: Ελπίδες για προκαταβολή 10 δισ. από ESM

Ελπίδες ότι θα υπάρξει προκαταβολή από τον ESM κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ στις εγχώριες συστημικές τράπεζες, πριν την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης, δημιουργούν οι χθεσινές δηλώσεις του Κ. Νουαγέ, μέλους του Δ. Σ της ΕΚΤ και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Κριστιάν Νουαγέ σε συνέντευξή του στην Le Monde ζήτησε να υπάρξει άμεσα μια αρχική ένεση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, πριν από τα stress tests του φθινοπώρου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προτιμότερη για να σταθεροποιηθεί ο κλάδος.

Η δήλωσή του αποτελεί την πρώτη δημόσια θετική αντίδραση από πλευράς ΕΚΤ έναντι του ενδεχομένου προκαταβολής. Το γεγονός, δε, ότι έγινε μόλις μερικές ώρες πριν την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχει επίσης τη σημασία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των εγχώριων τραπεζών ζήτησαν στις συναντήσεις που είχαν στη Φραγκφούρτη με την ΕΚΤ και τον SSM να δοθούν πριν την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης 10 δισ. ευρώ από τον ESM με τη μορφή ομολόγων, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ θα δοθεί ως προκαταβολή έναντι της ενδεχόμενης συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, όπως συνέβη και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012 όταν ο EFSF τότε προχώρησε σε μια αντίστοιχη κίνηση. Αν το ποσό δεν χρειασθεί θα επιστραφεί ενώ μέχρι τότε θα πληρώνονται οι τόκοι.

Κάτι τέτοιο θα επιδράσει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας μια και οι τίτλοι θα μπορούν να κατατίθενται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ με μηδενικό haircut, βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τον ELA. Επιπρόσθετα, όμως, η προκαταβολή θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποκατάσταση της πίστης και στη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα

Το αίτημα των τραπεζών στηρίζεται στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί άμεσα το τραπεζικό σύστημα και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της οικονομίας, ώστε να περιορισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τα capital controls και επομένως ο λογαριασμός που θα προκύψει από το stress test.

«Δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και η άσκηση προσομοίωσης να διενεργηθούν σε συνθήκες περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και με οριακή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα που δεν επιτρέπει ούτε την ομαλή χρηματοδότηση εισαγωγών» αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί να υπολογισθεί με καθαρότητα το ύψος των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτε το βάθος της ύφεσης» αναφέρει χαρακτηριστικά. Άλλωστε, το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε χθες για το stress test είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει να παραμείνουν οι τράπεζες σε αβεβαιότητα ως το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι αδήριτη ανάγκη η προκαταβολή των 10 δισ. ευρώ να δοθεί αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Αντίστοιχο ήταν το αίτημα και της ΕΕΤ. Να δοθεί δηλαδή η προκαταβολή μετά το Eurogroup της 11ης Αυγούστου, εφόσον μέχρι τότε έχει συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα.

Το θέμα της άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, μέσω προκαταβολής από τον ESM ποσού ύψους 10 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει το «καρότο» ώστε η κυβέρνηση να έχει το κίνητρο να κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος τη διαπραγμάτευση, εκτιμούν στελέχη της αγοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί μια υποσχετική που αν υλοποιηθεί θα ενισχύσει σημαντικά το πολιτικό βάρος του πρωθυπουργού.

Η χθεσινή εκτίμηση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα ότι θα υπάρξει σύντομα αποκατάσταση στη λειτουργία της οικονομίας ερμηνεύεται, επίσης, ως προάγγελος μιας άμεσης λύσης στην κατεύθυνση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Ξεκινά στις 10 Αυγούστου το stress test

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε χθες στη Φραγκφούρτη το προεδρείο της ΕΕΤ με στελέχη της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για τη διενέργεια του stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει η Oliver Wyman όπως και στη περσινή άσκηση προσομοίωσης με τους ίδιους τοπικούς συνεργάτες.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσει η άσκηση προσομοίωσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου. Η άσκηση επίσης θα διεξαχθεί με μεθοδολογία αντίστοιχη με την περσινή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v