Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2015

Τα capital controls, τα stress tests και το ραντεβού στη Φρανκφούρτη

Τα capital controls, τα stress tests και το ραντεβού στη Φρανκφούρτη

CAPITAL CONTROLS: Την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην περίπτωση της Ελλάδας θα αρθούν πολύ γρηγορότερα από την Κύπρο διατύπωσε η ηγεσία της Ernst&Young (EY).

Στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μελέτης για το τι θα σήμαινε η συντεταγμένη έξοδος της χώρας από το ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της EY Π. Παπάζογλου εκτίμησε ότι θα αρθούν τα capital controls λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης - εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Η ανακεφαλαιοποίησή τους θα αποκαταστήσει την πίστη στους καταθέτες γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, τα στρώματα και τις επενδύσεις σε money market και λοιπά επενδυτικά προϊόντα.

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η διατήρηση σταθερού πολιτικού κλίματος και βεβαίως η ομαλή πορεία προς το τρίτο μνημόνιο και εν συνεχεία η υλοποίησή του.

Αν δίνονταν και κίνητρα νομιμοποίησης για το μαύρο χρήμα, που σήμερα είναι εγκλωβισμένο στις θυρίδες, τότε ο ρυθμός επιστροφής ίσως να εξέπληττε ευχάριστα...

 

ΕΚΤ- ΕΕΤ: Στη Φρανκφούρτη για συναντήσεις με ανώτερα κλιμάκια της ΕΚΤ και του SSM βρίσκεται σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την επανασυγκρότηση του προεδρείου της ΕΕΤ στην οποία θα επιχειρηθεί η δημιουργία συναντίληψης για την καυτή ατζέντα του stress test.

 

ESM: Ένα δάνειο προς την Ελληνική Δημοκρατία θα χορηγήσει ο ESM μέρος του οποίου (έως 25 δισ. ευρώ) θα προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση - εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών.

Με τη σειρά της η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν τα χρήματα θα διοχετευθούν μέσω του ΤΧΣ που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο μια και ο μηχανισμός είναι έτοιμος και με εμπειρία ή μέσω άλλης οδού.

Οι μετοχές των τραπεζών αν προκύψει κρατική βοήθεια θα δοθούν στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και εγγυοδοσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v