Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grivalia: Τι απαντά για την ποινική δίωξη κατά μελών ΤΑΙΠΕΔ

Σε άγνοια της οικονομικής πραγματικότητας από τους καταμηνυτές αναφέρονται κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο. Υποστηρίζουν ότι την ίδια χρονική περίοδο έγιναν αρκετές άλλες αγορές ακινήτων από ιδιώτες με ευνοϊκότερους όρους για την εισηγμένη.

Grivalia: Τι απαντά για την ποινική δίωξη κατά μελών ΤΑΙΠΕΔ

Την έκπληξή τους για την τροπή που πήρε το θέμα της πώλησης και επανεκμίσθωσης των 28 ακινήτων του δημοσίου και είχε ως αποτέλεσμα την ποινική δίωξη στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, εξέφρασαν κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο της Grivalia.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Euro2day.gr ανήρτησε στις 20 Ιουλίου το δημοσίευμα «Ποινική δίωξη κατά ΤΑΙΠΕΔ για τα 28 ακίνητα Δημοσίου», σύμφωνα με το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά των τριών μελών του Δ.Σ. και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων του δημοσίου.

Την επόμενη μέρα, άλλο δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «παγωμένη η αγορά από τη δίωξη στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ», εξέφραζε την έκπληξη παραγόντων του κλάδου και το φόβο τους πως κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά στο μέλλον την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δύο εμμέσως εμπλεκόμενες με το θέμα εταιρείες (η Grivalia και η Πανγαία που κέρδισαν το διαγωνισμό για την πώληση και επανεκμίσθωση των συγκεκριμένων ακινήτων) δεν προχώρησαν σε καμία επίσημη δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον όμιλο Grivalia:

Πρώτον, η εισηγμένη ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της και κατέβαλε το σύνολο του τιμήματος εμπρόθεσμα. Άρα, το κομμάτι της δίωξης που αναφέρεται σε μη αποδόσεις τόκων και άλλων τέτοιων θεμάτων, δεν την αφορά στο παραμικρό.

Και δεύτερον, όποιοι έχουν κάνει την καταμήνυση δεν γνωρίζουν την οικονομική πραγματικότητα.

«Το 2014 καταβάλαμε 146 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από αυτό της δεύτερης εταιρείας, ενώ κάποια μεγάλα διεθνή funds δεν έδωσαν καν προσφορά, λόγω του υψηλού κινδύνου της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως με βάση την τρέχουσα πραγματικότητα, η δεύτερη εταιρεία μάλλον έπραξε σοφότερα από εμάς.
Με βάση τα 146 εκατ. ευρώ που καταβάλαμε και τα 14 εκατ. ενοικίου που θα εισπράτταμε, προκύπτει ετήσια απόδοση 9,6%, όταν εκείνη την περίοδο τα αγγλικού δικαίου ελληνικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 8,6%.

Σήμερα όμως, η απόδοση αυτών των ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 11%, για να μην αναφερθώ στο 20% του προηγούμενου δεκαπενθημέρου!

Η αλήθεια είναι πως αν δίναμε σήμερα τα 146 εκατ., το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος 300 εκατ. ευρώ και επίσης με τα μελλοντικά ενοίκια που θα εισπράτταμε θα μπορούσαμε να είχαμε ετήσια απόδοση 10%-11%.

Επίσης, για να κρίνει σωστά κάποιος την υπόθεση θα πρέπει να συνεκτιμήσει και άλλα τρία πράγματα:

Πρώτον, από την σύμβαση αυτή το ελληνικό δημόσιο εισπράττει σήμερα από εμάς φόρους και τέλη.

Δεύτερον, εμείς έχουμε ήδη καταβάλει επιπρόσθετα σημαντικά ποσά για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Μιλάμε για κόστος βαριάς συντήρησης.

Και τρίτον, την ίδια περίοδο η εταιρεία μας προχώρησε και σε άλλα deals, αγοράζοντας ακίνητα από ιδιώτες ιδιοκτήτες και μάλιστα ξένους. Σας πληροφορώ ότι αποκτήσαμε πολύ σημαντικά ακίνητα με ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 12% και του 13%.

«Λέτε οι ξένοι που πούλησαν σε εμάς να ήταν τόσο ανόητοι;», αναρωτήθηκαν οι ίδιοι κύκλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v