Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παγωμένη» η αγορά από τη δίωξη στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου οδήγησε στις υψηλές αποδόσεις (ενοίκια). Παράλληλα εκτιμούν πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να βάλουν στο μέλλον την υπογραφή τους.

«Παγωμένη» η αγορά από τη δίωξη στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ
«Παγωμένες» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων από τη δίωξη που ασκήθηκε σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου σχετικά με το διαγωνισμό για την πώληση και επανεκμίσθωση (sale and lease back) 28 ακινήτων του δημοσίου.

Κύκλοι μάλιστα που δεν ανήκουν στις δύο εταιρείες του κλάδου οι οποίες αγόρασαν τα συγκεκριμένα ακίνητα (Πανγαία και Grivalia) υποστηρίζουν πως:

Πρώτον, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση, ούτε το σκεπτικό της ποινικής δίωξης και πως σε κάθε περίπτωση σέβονται το έργο της Δικαιοσύνης.

Δεύτερον, με βάση την εμπειρία τους από την αγορά, εκτιμούν ότι μπορεί οι αποδόσεις των ακινήτων να δείχνουν μεγάλες και τα μισθώματα που καταβάλλει το κράτος υψηλά, ωστόσο ουσιαστικά:

α) Δεν πρόκειται για ενοικίαση ακινήτων, αλλά για δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.

β) Η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου οδήγησε στις υψηλές αποδόσεις (ενοίκια).

γ) Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο υψηλός κίνδυνος της επένδυσης, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

δ) Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής και μάλιστα δεν συμμετείχαν σε αυτόν αρκετές από τις γνωστές εταιρείες του κλάδου, ενώ τρίτη εταιρεία είχε υποβάλει προσφορά στο ελληνικό δημόσιο με ακόμη χειρότερους όρους.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις επόμενες προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων-αξιοποιήσεων ακινήτων, καθώς θα αποτελέσει αντικίνητρο για στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να βάλουν στο μέλλον την υπογραφή τους.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση δηλώνει πως διερευνάται και η υπόθεση της πώλησης του κτιρίου του εμπορικού κέντρου Golden Hall, και σημειώνει: «Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει, ούτε καν αξιολογικά, στο έργο της. Η απόδοση όμως των ευθυνών και η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη δημόσια περιουσία αποτελούν απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας και κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v