Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι για το τρίτο «πακέτο»

Δανεικά και για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ζητά με την πρώτη δόση η κυβέρνηση. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και αποκρατικοποιήσεις τα σημαντικότερα σημεία της ατζέντας διαπραγμάτευσης.

Σκληρό παζάρι για το τρίτο «πακέτο»

Τα παζάρια με την τρόικα άρχισαν από τα προαπαιτούμενα. Μετά τις ξεκάθαρες δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα για την ανάγκη λήψης νέου πακέτου μέτρων πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, ενδιαφέρον έχει δήλωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται η πρώτη δόση να περιλαμβάνει και χρήμα για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σήμερα, το δημόσιο χρωστά σε ιδιώτες περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ συμβάλλοντας, λόγω των γνωστών ταμειακών δυσχερειών, στο στέγνωμα της αγοράς.

Αν έως τις 20 Αυγούστου μαζί με τα 3,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή της ΕΚΤ έρθουν και 2-3 δισ. ευρώ για να τονωθεί η ρευστότητα στην ελληνική αγορά, γίνεται σαφές ότι και πόντους ύφεσης θα μπορούσε να κόψει η κυβέρνηση και πόντους συναίνεσης θα μπορούσε να διεκδικήσει με μεγαλύτερη ευκολία για να περάσει το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Με λεφτά όχι για πληρωμή δανεικών στο εξωτερικό αλλά για την ανάπτυξη και την ανάσα στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει άλλη «μπάλα» σε ορισμένα τουλάχιστον από τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Όχι στους σκληροπυρηνικούς, αλλά ίσως στους αμφιταλαντευόμενους.

Τα δεδομένα, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας εντός ελληνικού εδάφους, δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα αποφύγει νέα δέσμη προαπαιτούμενων.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μ. Αντρέεβα δήλωσε ξεκάθαρα χθες ότι αναμένονται νέες μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές αρχές ώστε να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση από τον ESM, σημειώνοντας πως «αυτό ακριβώς συζητείται τώρα» .

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του επιμένει ότι «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ούτε στις δύο επιστολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM υπήρξε η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων».

Πράγματι, στη συμφωνία περιγράφονταν δύο δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων οι οποίες με βάση τις δηλώσεις της κ. Αντρέεβα εκπληρώθηκαν ικανοποιητικά.

Η συμφωνία όμως, με βάση τα λεγόμενά της, περιέγραφε τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαδικασιών για τη σύναψη του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης και όχι για την πρώτη εκταμίευση δόσης, η οποία πάγια συνοδεύεται από προαπαιτούμενα.

Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών βάζουν στο τραπέζι των προαπαιτούμενων θέμα αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών (ενδεχομένως με σχετικά ηπιότερες παρεμβάσεις για κατάργηση των επιστροφών στο ντίζελ και όχι άμεσες αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος) ενώ υποδεικνύουν ως δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης αυτά που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v