Αλλάζουν στρατηγική τα private equity

Τα νέα δεδομένα που φέρνει το Μνημόνιο. Πολιορκούν τις τράπεζες για εξαγορά είτε θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, είτε μεμονωμένων εταιρικών δανείων. Κάτω της λογιστικής αξίας οι προσφορές. Οι λύσεις win-win για εταιρίες που χρειάζονται αναδιάρθρωση.

Αλλάζουν στρατηγική τα private equity

Αλλαγή στρατηγικής σηματοδοτεί για τα private equity funds που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην Ελλάδα, η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, καθώς προωθεί την εφαρμογή, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, μιας ολοκληρωμένης πολιτικής επιθετικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr το τρίτο Μνημόνιο επιδιώκει να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Στο πλαίσιο αυτό στηρίζεται σε δύο άξονες: αφενός, στην άρση θεσμικών και κανονιστικών εμποδίων που υπάρχουν σήμερα και αφετέρου, στη θέσπιση νέων εργαλείων που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί «μια δυναμική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει ήδη στα ενδιαφερόμενα private equity funds ότι θα επιδιώξουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες διαχείρισης που δημιουργεί το νέο πλαίσιο, πριν επαναξιολογήσουν τη στάση τους όσον αφορά στον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τα private equity funds αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους είτε στη δημιουργία κοινοπρακτικών εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις τράπεζες, είτε στην εξαγορά μεμονωμένων επιχειρηματικών δανείων, ή ακόμη και θυγατρικών των τραπεζών στα Βαλκάνια.

Το πρώτο δείγμα ήρθε ήδη από τον ισπανικό όμιλο Aktua ο οποίος, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, συζητά με τη Eurobank τη συμμετοχή της στην Aktua Hellas που έχει συστήσει από κοινού με την Alpha Bank για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση της ελληνικής τράπεζας.

Στόχος της Aktua είναι να μεταφέρει τεχνογνωσία και λύσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη στην Ισπανία και οι οποίες είτε υιοθετήθηκαν ήδη από τον Κώδικα Δεοντολογίας, είτε θα υιοθετηθούν στην επικαιροποιημένη του μορφή, που υποχρεούται να παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πολιορκούν τις τράπεζες για τις ρουμανικές θυγατρικές

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από private equity fund και για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια που διατηρούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες. Η δομή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την εν εξελίξει συνολική αξιολόγηση ενδέχεται να επιβάλει την άμεση αποεπένδυση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων από αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον τρία private equity funds έχουν προσεγγίσει τις ελληνικές τράπεζες για την εξαγορά των θυγατρικών τους στη Ρουμανία. Η ρουμανική οικονομία ανακάμπτει και οι θετικές προοπτικές της σε συνδυασμό με τους καθαρούς, συγκριτικά, ισολογισμούς των θυγατρικών που διατηρούν οι εγχώριες τράπεζες, παρέχουν περιθώρια περισσότερων λύσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας υποχρέωσε πέρυσι τις εμπορικές τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις της τάξης του 80% με 90% επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία των εξασφαλίσεων.

Ως εκ τούτου η εξαγορά των ρουμανικών θυγατρικών αποτελεί για τα private equity funds ένα στοίχημα ανάκτησης μέρους των υψηλών προβλέψεων σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Υπό το πρίσμα αυτό προτείνουν τιμήματα που προσεγγίζουν ως και τη λογιστική αξία των τραπεζών, τα οποία όμως προς το παρόν δεν γίνονται αποδεκτά από τις εγχώριες τράπεζες.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο συζητήσεων βρίσκεται μία εκ των τεσσάρων τραπεζών, η οποία έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση για το ενδεχόμενο πώλησης της ρουμανικής θυγατρικής της ήδη από τον περασμένο Μάιο.

Ενδιαφέρον στην Ελλάδα για απόκτηση μεμονωμένων εταιρικών δανείων

Τέλος, το ενδιαφέρον των private equity funds επικεντρώνεται στην αγορά με discount δανείων συγκεκριμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Όπλο τους είναι η υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων που προβλέπουν, με αφετηρία την αναδιάρθρωση δανεισμού, την επιστροφή σε κερδοφορία και την ομαλή εξυπηρέτηση του εναπομείναντος δανεισμού.

Κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες έχουν δανεισμό και από ξένες τράπεζες, οι οποίες επείγονται να πουλήσουν ακόμη και με σοβαρό discount ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Η εξαγορά των δανείων τους από τα ενδιαφερόμενα private equity δημιουργεί περιθώρια για την υιοθέτηση εν συνεχεία αμοιβαίως επωφελών λύσεων για τα ίδια και τις εγχώριες πιστώτριες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v