Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Φουντώνουν τα μετεκλογικά σενάρια

Οι συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο αναμένεται να ενταθούν μετεκλογικά, δεδομένων των προβλημάτων των μητρικών τραπεζών αλλά και της εφαρμογής του Solvency II. Οι ξένες ασφαλιστικές και οι «αδύναμοι κρίκοι».

Ασφαλιστικές: Φουντώνουν τα μετεκλογικά σενάρια

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων εκλογών και το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, πολλά πράγματα πιθανολογείται ότι θα αλλάξουν.

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο συνδέεται με τις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι θυγατρικές τραπεζών (Εθνική και Eurolife), καθώς η νέα διαφαινόμενη κεφαλαιακή στήριξη των μητρικών τους ομίλων από την Ευρώπη φέρνει για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα το ιδιοκτησιακό τους μέλλον (και γενικότερα των μη τραπεζικών συμμετοχών τους). Εκτιμάται πως όσο μεγαλύτερα κεφαλαιακά ανοίγματα προκύψουν από τα υλοποιούμενα stress tests, τόσο ισχυρότερη θα είναι η πίεση για τη -μερική ή ολική- πώληση των θυγατρικών ασφαλιστικών. Ωστόσο, η πρόοδος τέτοιων διαδικασιών δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Ταυτόχρονα, μετά τις εκλογές αναμένεται να κριθεί και το ιδιοκτησιακό μέλλον της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, που σήμερα ανήκει κατά 100% στον όμιλο Πειραιώς. Συγκεκριμένα, θα φανεί το κατά πόσο οι Γερμανοί της Ergo Hellas θα προχωρήσουν τελικά στην εξαγορά της ΑΤΕ, ολοκληρώνοντας τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το φθινόπωρο του 2014.

Πάντως, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς έχουν εδώ και μήνες εισηγηθεί στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός -ελληνικών συμφερόντων- ασφαλιστικός πόλος και να δημιουργηθούν σημαντικού ύψους συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν απάντησε ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία φαίνεται να είναι -επί του παρόντος- «παγωμένη», ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν προχώρησαν τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας με τη Finansbank στην Τουρκία.

Κατά καιρούς επίσης, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει δεχτεί προτάσεις για την απορρόφηση άλλων εταιρειών, ή χαρτοφυλακίων άλλων εταιρειών. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr από τις αρχές του καλοκαιριού, μικρομεσαία ασφαλιστική εταιρεία ζήτησε την απορρόφηση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου της από τη θυγατρική της Εθνικής, πρόταση ωστόσο που απορρίφθηκε «χωρίς πολλές συζητήσεις» από τον χρηματοπιστωτικό όμιλο.

Γενικότερα, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς στην αγορά, οι οποίες μάλιστα έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της επικείμενης -έστω και σταδιακής- εφαρμογής του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016, είτε για εξαγορές-συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών, είτε για μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων.

«Αναμφίβολα υπάρχει η βούληση, αλλά το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια», δήλωσε σχετικά παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας πως οι απορροφήσεις εταιρειών και χαρτοφυλακίων μπορεί να αυξάνουν μερίδια και να προσφέρουν οφέλη στους αποδέκτες, ωστόσο οι τελευταίοι θα πρέπει να διαθέσουν αυξημένα εποπτικά κεφάλαια και στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα: Έχουν τη δυνατότητα και αν την έχουν, είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι το ποια στάση θα κρατήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα οι κεφαλαιακά ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου, που σε σημαντικό βαθμό είναι ξένες. Θα θελήσουν να διευρύνουν τη θέση τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

Πάντως, πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο μετά τις επικείμενες εκλογές θα προκύψει κλίμα αποκατάστασης τόσο της πολιτικής, όσο και της οικονομικής ομαλότητας. Ήδη, το κλίμα στην αγορά είναι σήμερα βελτιωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο των πρώτων ημερών του Ιουλίου, πλην όμως πολλά πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμη.

Γενικότερα, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων έχει μειώσει το ύψος της παραγωγής προκαλώντας σημαντικούς πονοκεφάλους στον κλάδο, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει στις ασφαλιστικές εταιρείες και οι διατάξεις του τρίτου μνημονίου (βλέπε δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Μνημονιακή επιδρομή στον ασφαλιστικό κλάδο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v