Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνημονιακή «επιδρομή» στον ασφαλιστικό κλάδο

Ποιες διατάξεις και εξελίξεις αναμένεται να πλήξουν την ασφαλιστική βιομηχανία και γιατί το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον του κλάδου παραμένει ευοίωνο. Προβληματισμός για την πορεία της παραγωγής το δεύτερο μισό του 2015.

Μνημονιακή «επιδρομή» στον ασφαλιστικό κλάδο

«Μπορεί οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου να παραμένουν ευοίωνες, ωστόσο η πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί από κοντά και να επηρεάζεται έντονα από τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία. Και η ουσία είναι πως από τη στιγμή που οι αναλυτές προβλέπουν ύφεση τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2016, όλα δείχνουν ότι και η ασφαλιστική παραγωγή δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς όταν του θέσαμε το ερώτημα για το πώς βλέπει την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Γενικότερα, οι παράγοντες του κλάδου δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό τους για τις βραχυμεσοπρόθεσμες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική παραγωγή σημείωσε άνοδο 1,8% κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη ζήτηση επενδυτικών συμβολαίων ζωής που ουσιαστικά αποτελούσαν επιλογή των πελατών προκειμένου να ασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους έναντι του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Προφανώς, η πώληση τέτοιων προϊόντων έχει πλέον εν πολλοίς σταματήσει, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

Ένα δεύτερο πεδίο σκεπτικισμού, αφορά μια ακόμη ασφαλιστική δραστηριότητα που κατά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται -ξεκινώντας από σχετικά χαμηλή βάση- με υψηλούς ρυθμούς: Τα συμβόλαια υγείας.

Οι νέες θεσμικές αλλαγές (βλέπε το δημοσίευμα του Euro2day.gr της 18ης/8 με τίτλο «Ιδιωτικές κλινικές: Χειρότερες μέρες φέρνει το τρίτο μνημόνιο» περιλαμβάνουν μια σειρά πρόσθετων επιβαρύνσεων για τις ιδιωτικές κλινικές (π.χ. αύξηση ΦΠΑ από το 13% στο 23%, παράταση clawback και rebate έως το τέλος του 2018, μείωση τιμολογίων στις διαγνωστικές εξετάσεις). Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πως οι ιδιωτικές κλινικές με τη σειρά τους, θα μετακυλήσουν ένα μέρος αυτών των πρόσθετων επιβαρύνσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες, που μετά τον ΕΟΠΥΥ αποτελούν το δεύτερο σε μέγεθος πελάτη τους.

Μια τρίτη αιτία πονοκεφάλου για τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί η αύξηση του Φόρου Κύκλου Εργασιών κατά 5% που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και αφορά μια ευρεία κατηγορία ασφαλιστικών συμβολαίων, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα υγείας.

Όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 21/7 με τίτλο «Ασφαλιστικές εταιρείες: Πώς απαντούν στα capital controls», πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως θα απορροφήσουν αυτές τον αυξημένο ΦΚΕ, αφήνοντας ανεπηρέαστους τόσο τους διαμεσολαβούντες, όσο και τους πελάτες τους.

O γενικότερος πάντως προβληματισμός εστιάζεται στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού και ενδεικτική είναι η θέση που εκφράζει ιδιοκτήτης γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας: «Η εικόνα του κλάδου έχει αναβαθμιστεί κατά τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση των καταναλωτών. Το 2012 ανταποκριθήκαμε πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις μας, παρά το γεγονός ότι κουρεύτηκαν τα κρατικά ομόλογα που κατείχαμε. Φέτος επίσης συνεχίσαμε να καταβάλουμε κανονικά τις αποζημιώσεις στους πελάτες μας, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν.

Επίσης, ιδίως τον τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε κατανοητό σε όλους πως το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί από μόνο του να ανταποκριθεί στην κάλυψη βασικών αναγκών όπως είναι η σύνταξη και η υγεία. Ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει ο ασφαλιστικός κλάδος στα δύο αυτά μέτωπα είναι πολύ μεγάλος, ωστόσο για να αρχίσουν οι πελάτες να τοποθετούνται σε αξιοσημείωτο βαθμό σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v