Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη εκλογών

Με ευθεία επίθεση στον ΠτΔ παρέδωσε την εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας. Κανείς δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, είπε. Να είστε βέβαιος ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο, απάντησε ο Πρ. Παυλόπουλος. Σε εξέλιξη οι τηλεφωνικές επαφές. Ποια ονόματα παίζουν για υπουργοποίηση.

Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη εκλογών

Κανείς δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδοντας την εντολή. Ζήτησε τη διεξαγωγή σύσκεψης αρχηγών, επικαλούμενος το Σύνταγμα.

«Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι πάνω από το Σύνταγμα και αυτό πρέπει να εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να είστε βέβαιος ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και ανήγγειλε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κομμάτων. «Θα δούμε», ήταν η απάντηση Λαφαζάνη...

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λαφαζάνης απαίτησε εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνη να τηρήσει το Σύνταγμα και τόνισε ότι αν δεν το κάνει "θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε". 

Τα ονόματα

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα επικοινωνεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα τους ανακοινώσει ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης και θα τους καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί (όπως αναμένεται) ότι δεν θα προσέλθουν όλοι (έχουν αρνηθεί οι Α. Τσίπρας, Π. Καμμένος και Δ. Κουτσούμπας) τότε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακή Πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. 

Όλα δείχνουν ότι σήμερα το βράδυ θα έχει ορκιστεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός και αύριο η κυβέρνηση. Όσον αφορά τα ονόματα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήδη οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Έτσι, πολύ πιθανόν είναι στο υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει ο Πέτρος Μολυβιάτης και στο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα και τη διενέργεια των εκλογών, ο Αντώνης Μανιτάκης. Στο υπουργείο Οικονομικών προς αναβάθμιση οδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και στο Δικαιοσύνης ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (από υφυπουργός που είναι σήμερα).

Ως διάδοχος του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο Ιωάννης Γιάγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απόστρατος πτέραρχος, ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης εκτιμάται πως θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το υπουργείο Ανάπτυξης και της Αγ. Κιάου για το Παιδείας. Για το υπουργείο Εργασίας παίζει το όνομα του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο Νίκος Μακρυδημήτρης, και ο Χρ. Ζώης για το υπουργείο Ναυτιλίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v