Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ποιοι στελεχώνουν το νέο υπουργικό συμβούλιο. Τα κριτήρια επιλογής των ονομάτων, οι προηγούμενες κυβερνητικές θητείες και τι σηματοδοτούν για την στρατηγική της Βασιλικής Θάνου. Σήμερα η ορκωμοσία, για τις 20 Σεπτεμβρίου ορίζονται οι εκλογές.

Τα μυστικά της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι ο βίος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου δεν θα είναι μακρύς, όπως ο ρόλος της πιθανότατα δεν θα εξαντληθεί στην οργάνωση των εκλογών.

Το τρίτο μνημόνιο μόλις έχει ψηφιστεί, οι δεσμεύσεις της χώρας πολλές, οι περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής «φλέγονται» και το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες πιθανότατα θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις σε αρκετά ζητήματα.

Η κ. Θάνου –η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας- ορκίστηκε χθες το βράδυ και σήμερα στις 13.00 θα κάνουν το ίδιο τα μέλη της κυβέρνησής της που θα γίνουν γνωστά λίγο νωρίτερα.

Ακολούθως, θα θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της, την προκήρυξη των εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του πρωθυπουργικού θώκου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διεκπεραιώσει «κρίσιμα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη». Αρκέστηκε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό αλλά δεν διαφεύγει της προσοχής ότι παράλληλα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία.

Όσον αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησής της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρείας αποδοχής. Για το σκοπό αυτό μάλιστα αναμενόταν να επικοινωνήσει το βράδυ με τους πολιτικούς αρχηγούς και ενώ ήδη είχαν διαρρεύσει τα περισσότερα από αυτά τις προηγούμενες ώρες. Έτσι, τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν προέρχονται από διαφόρους πολιτικούς – ιδεολογικούς χώρους, με την πλειοψηφία τους, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι πανεπιστημιακοί και τεχνοκράτες.

Τα ονόματα που ακούγονται

Έτσι, στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών οδεύει ο Γιώργος Χουλιαράκης, εκ των βασικών διαπραγματευτών της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες, τόσο επί Σαμαρά όσο και επί Τσίπρα.

Υπουργός Οικονομίας θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην «τσάρος» της οικονομίας, στέλεχος του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ.

Ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Πέτρος Μολυβιάτης θα αναλάβει και πάλι -για τρίτη φορά- το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει νέο «ένοικο» τον πτέραρχο εν αποστρατεία και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ιωάννη Γιάγκο.

Τις εκλογές, ως ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, αναμένεται να τελέσει ο Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ήταν στην ίδια θέση και επί τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ το 2012.

Για αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, υπουργός Τουρισμού η γνωστή τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη και υπουργός Πολιτισμού η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης –ήταν και στην τρικομματική- Αντώνης Ρουπακιώτης, φέρεται ως ο νέος υπουργός Εργασίας, θέση στην οποία είχε ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Για τη συγκεκριμένη θέση, πάντως, ακούγεται και το όνομα του αρεοπαγίτη Δημήτρη Μουστάκα.

Από την κυβέρνηση Πικραμμένου φαίνεται να επιστρέφει και η δικηγόρος και πανεπιστημιακός Φρόσω Κιάου που προορίζεται και πάλι για υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας.

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει πιθανότατα ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, όπου «παίζει» όμως και το όνομα του καθηγητή Ιατρικής Αθανάσιου Δημόπουλου.

Από τα ονόματα που προκάλεσαν αίσθηση στο άκουσμά του ήταν αυτό του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών (επί κυβέρνησης Καραμανλή) Χρήστου Ζώη, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, λόγω και της εμπειρίας του στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης φέρεται να τοποθετείται ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υπουργός Δικαιοσύνης αναβαθμίζεται (από υφυπουργός) ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης, πιθανός νέος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης να είναι ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Κουτσαλίδης και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ροδόλφος Μορώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v