Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θάνου: Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα

Βασικός ρόλος της κυβέρνησης η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και θέματα όπως το μεταναστευτικό «και κάποια ακόμη», τόνισε η νέα πρωθυπουργός. Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για τους υπουργούς. Ποια ονόματα «παίζουν». Την Παρασκευή η ορκωμοσία.

Θάνου: Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα

Oι περιστάσεις εξελίχθηκαν έτσι ώστε σε μια κρίσιμη στιγμή να αναλάβω την πρωθυπουργία, υπογράμμισε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - -παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ορκωμοσία της. 

Σημείωσε ότι βασικός ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και ομαλό. Ομως, υπογράμμισε, η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα όπως το μεταναστευτικό, ίσως και ορισμένα ακόμη.

Θα μιλήσω με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε η συγκρότηση της κυβέρνησης να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής και θα καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά μας, τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας".

Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά σας, που είναι η εγγύηση για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και για τη διεκπεραίωση κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πολιτισμένη προεκλογική περίοδο, στην οποία οι πολίτες θα πρέπει να ακούσουν επιχειρήματα, προγράμματα, και να επιλέξουν τους καλύτερους για να τους κυβερνήσουν. Εχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να σταθεί η χώρα στα πόδια της, υπογράμμισε.

Τόνισε ότι εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για το χρέος. "Πιστεύαμε ότι θα γίνει πριν το τέλος του έτους, σήμερα μάθαμε από τον κ. Ρέγκλινγκ ότι θα γίνει ίσως και τον Οκτώβριο. Η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις αλλά και χρόνια αναμέτρηση με τις δικές της αδυναμίες, υπογράμμισε.

Είμαι βέβαιος, σημείωσε, ότι θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να διασφαλίσετε την ομαλότητα και τη σταθερότητα. 

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της σωστής διαδικασίας παράδοσης - παραλαβής "καρφώνοντας" ουσιαστικά τον Αντώνη Σαμαρά που τον Ιανουάριο είχε αποχωρήσει από το Μαξίμου πριν την άφιξή του. 

Τα ονόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ανακοινώνεται αύριο το πρωί και ορκίζεται στις 13:00 το μεσημέρι θα έχει 22 υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς. 

Πολύ πιθανόν είναι στο υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει ο Πέτρος Μολυβιάτης και στο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα και τη διενέργεια των εκλογών, ο Αντώνης Μανιτάκης.

Στο υπουργείο Οικονομικών προς αναβάθμιση οδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και στο Δικαιοσύνης ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (από υφυπουργός που είναι σήμερα).

Ως διάδοχος του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο Ιωάννης Γιάγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απόστρατος πτέραρχος, ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης εκτιμάται πως θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το υπουργείο Ανάπτυξης και της Αγ. Κιάου για το Παιδείας. Για το υπουργείο Εργασίας παίζει το όνομα του Αντώνη Ρουπακιώτη αλλά και αυτό του Δημήτρη Μουστάκα.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο Νίκος Μακρυδημήτρης, και ο Χρ. Ζώης για το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης, για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται η τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Ροδόλφος Μορώνης. 

Γιατί δεν έγινε η Σύσκεψη των αρχηγών 

Νωρίτερα η Προεδρία της Δημοκρατίας με αναλυτική ανακοίνωση περιέγραψε τις επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς και το γιατί δεν συγκάλεσε τη Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών:

Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών -η πρώτη παρασχέθηκε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως, και η τρίτη στον Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως-, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών...».

Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία -όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ' αυτήν.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη. Ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν. Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ' ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' αυτήν.

Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στη σύσκεψη.

Κατ' ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, του Γενικού Γραμματέα του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του Προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν τη σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στη σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.

Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ' του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «...και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά τη λήξη της θητείας των Προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν' αναθέσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου. Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00. Ενώ η ορκωμοσία της υπ' αυτήν κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v