Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πάμε μπροστά, όποιος θέλει ας αποδράσει

Δεν δραπετεύσαμε από την αλήθεια, ανοίγουμε δρόμους είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη του. Ζήτησε πολιτική κριτική σε όσους έφυγαν, αλλά όχι «αριστερό εμφύλιο». Εβαλε απέναντι το «παλιό σύστημα» της διαφθοράς που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία. Οι στόχοι της επόμενης κυβέρνησης.

Τσίπρας: Πάμε μπροστά, όποιος θέλει ας αποδράσει

Ο αγώνας δεν πήγε χαμένος είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε περήφανος για τις επιλογές που έγιναν και κάλεσε να μέλη του κόμματος να πουν ανοιχτά τις απόψεις τους αλλά και να στρατευτούν στη μάχη για να συνεχιστεί η προσπάθεια.

«Ας φανταστούν που θα ήταν η συμφωνία, ο λαός η αριστερά, χωρίς αυτό τον αγώνα. Χωρίς αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι συμφωνία θα έφερνε ο Σαμαράς», είπε και επανέλαβε ότι «στο τέλος κάναμε τη δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε την εκδοχή της εθνικής αυτοκτονίας που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Με σαφείς αιχμές προς την πλευρά Λαφαζάνη τόνισε ότι «Θα μπορούσαμε, ίσως, να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια. Να φτιάξουμε μια δική μας αλήθεια ιδεατή. Να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι. Να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το επίπεδο ζωής των πολιτών (…). Δεν το πράξαμε. Είμαστε εδώ, αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες. Να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά, εκεί που δρόμος δεν υπάρχει.

Στη μάχη είπε ο πρώην πρωθυπουργός «θα έχεις απώλειες αλλά το ζήτημα είναι να μη παραδώσεις τα όπλα. Και εμείς τα όπλα δε τα παραδίδουμε».

«Οποιος θέλει να πενθήσει να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει να αποδράσει. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Μόνο μπροστά. Γιατί τις καλύτερες τις μέρες μας δε τις ζήσαμε ακόμα και οι πιο μεγάλες μάχες μας είναι μπροστά μας», είπε στα στελέχη του κόμματος και τα κάλεσε να μιλήσουν ελεύθερα αλλά να «μη χάσουν από τη σκέψη ότι η μάχη συνεχίζεται, είναι μπροστά μας και είναι αυτή που καθορίζει και πρέπει να καθορίζει σήμερα απόψεις, αποφάσεις, στάσεις, συμπεριφορές, πρωτοβουλίες».

Επανέλαβε ότι το σχέδιο ήταν από την αρχή η λεγόμενη ‘Αριστερή παρένθεση’.
«Οι αντίπαλοί μας, που διαθέτουν μέσα οικονομικής πίεσης, εκφοβισμού, προπαγάνδας, εξαγοράς, διαφθοράς, επιδιώκουν να μας εξουδετερώσουν, να μας τελειώσουν, να μας σύρουν στο βάλτο».

«Αν είναι να σταθούμε όρθιοι, μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι, πειθαρχημένοι, με ξεκάθαρη αντίληψη των συσχετισμών, με σχέδιο, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, σοβαρότητα, και σταθερότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η μάχη των εκλογών

Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε εαυτόν απέναντι στις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος, τις δυνάμεις της διαπλοκής, της διαφθοράς, του κομματισμού, της κλεπτοκρατίας, όπως τις χαρακτήρισε. «Δεν έχουν και τόση σημασία εδώ τα ονόματα. Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεννηματά, Θεοδωράκης. Απέναντί μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία. Που μας στοιχειώνει και μας βάζει τρικλοποδιές σε κάθε μας βήμα. Που αποκέντρωσε τη διαφθορά, έχτισε και εκμεταλλεύτηκε το καθεστώς εκείνο, που εν τέλει οδήγησε στα μνημόνια και στεγάστηκε από αυτά.

Πετύχαμε πράγματα, έχουμε στόχους

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάναμε και λάθη. Καταφέραμε όμως παρά τις δυσκολίες, να δώσουμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει, ή πολύ περισσότερο να σβήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ΕΡΤ, την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των δημοσίων υπαλλήλων, των καθαριστριών, των 2500 εκπαιδευτικών, την κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, το νόμο για την ιθαγένεια, τις Σκουριές αλλά και τα χτυπήματα στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

Σημείωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει μάχες για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, το χρέος που παραμένουν ανοικτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Το «όχι» είναι δικό μας

«Η κορυφαία στιγμή της σύγκρουσής, το δημοψήφισμα κόντρα σε σε όλο το συνασπισμένο εναντίον μας πολιτικό σύστημα, ήταν μια κορυφαία στιγμή ανάτασης που θα μείνει στην ιστορία. Και το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του».

«Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν», είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό το Όχι δεν τελείωσε με το τέλος της διαπραγμάτευσης.

«Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί. Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ήταν Όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα. «Μ' αυτό το Όχι θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι».

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε σε παγκόσμια κλίμακα άφησαν βαθύ αποτύπωμα στη Συμφωνία, η οποία έχει λιγότερα μέτρα κατά 20 δισ. από αυτά που είχαν συμφωνήσει, δεν έχει αγγλικό δίκαιο, και έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που πρέπει να αξιοποιηθεί έγκαιρα και στοχευμένα για να βάλει ξανά την οικονομία σε κίνηση.

Εμεις μπορούμε

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά:.

* Το ζήτημα του χρέους, για την απομείωση του οποίου αρχίζει σε λίγες εβδομάδες η διαπραγμάτευση.

* Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

* Το ζήτημα της φορολογίας των αγροτών και των αντισταθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου.

* Το ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της οριστικής κατάργησης των μαζικών απολύσεων.

Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα; αναρωτήθηκε και κάλεσε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συστράτευση. «Ολοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη», υπογράμμισε.

Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας

«Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι. Και πιο διαβασμένοι», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Το πρόγραμμά μας, πρόγραμμα τετραετίας, πατάει γερά στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τη στρατηγική του αν κερδίσει τις εκλογές:

• Να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς. Με χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων και στροφή της εγχώριας παραγωγής σε προϊόντα υψυλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία.

• Να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε για την προστασία των απόκληρων αυτής της χώρας με το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

• Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας.

• Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία εμπλέκοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου σε έναν πραγματικό διάλογο ώστε να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη τόσο η δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Να προχωρήσουμε σε μια βαθειά δημοκρατική μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος. Καταπολεμώντας την γραφειοκρατία που αποτελεί την τεχνολογία εξουσίας του συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στηρίζοντας τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και εκκαθαρίζοντας υποθέσεις μεγαλοοφειλετών που μένουν για χρόνια στα συρτάρια επειδή κάποιοι προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν.

Το κομματικό πρόβλημα

«Δεν είναι η στιγμή βέβαια να λύσουμε το κομματικό μας πρόβλημα. Αυτό θα γίνει με δημοκρατική τάξη, ευθύνη, συλλογικότητα, και σοβαρότητα, αφού πρώτα όλοι μαζί, με όρους μάχης, περάσουμε νικηφόρα το σημερινό κάβο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Επανέλαβε ότι το κόμμα δεν θα αλλάξει τις αξίες του αλλά «η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους.

Δεν θα ανοίξουμε αριστερό εμφύλιο

Μίλησε για την πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης.

«Ήταν ζήτημα ηθικής τάξης να μην συνεχίσω να παριστάνω τον πρωθυπουργό με 30 βουλευτές να μιλάνε για δικό τους κόμμα», τόνισε.

«Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του. Τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες».

Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε, γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι.

Υπογράμμισε όμως ότι θα έλθει η ώρα να αναρωτηθούμε τι κόμμα θέλουμε. «Τι κόμμα είναι αναγκαίο σε αυτές τις συνθήκες; Ενιαίο κόμμα δεν καταφέραμε να φτιάξουμε. Κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει», υπογράμμισε. 

«Κόμμα – το λέω αυτοκριτικά παραδεχόμενος και τα δικά μου λάθη- που δεν ζει και δεν αναπνέει δίπλα στην κοινωνία και ξεκομμένο από τη βάση, δεν μπορεί να προχωρήσει», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v