Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς λύνεται ο γρίφος της νέας κυβέρνησης

Επαφές για να παραμείνουν τρεις υπηρεσιακοί υπουργοί. Στις θέσεις τους όλοι οι «κορυφαίοι» της προηγούμενης κυβέρνησης. Κατάτμηση των δυσλειτουργικών υπουργείων-μαμούθ. Πονοκέφαλος ο διάδοχος... της Ζωής. «Χλωμή» η μετακίνηση του Γ. Δραγασάκη στη Βουλή.

Πώς λύνεται ο γρίφος της νέας κυβέρνησης

To γράψε-σβήσε για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε χθες στο Μαξίμου ως πρωθυπουργός.

Παρότι ο ίδιος είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -κατά την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης- ότι η ορκωμοσία θα γίνει «μέχρι αύριο το πρωί».

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βρίσκεται αύριο το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και την Κύπρο κατόπιν επιθυμίας του Νίκου Αναστασιάδη.

Πέραν των ονομάτων, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του αναζητούν νέα δομή για το κυβερνητικό σχήμα καθώς εντοπίσθηκαν δυσλειτουργίες στο προηγούμενο. Για παράδειγμα, συζητείται η κατάτμηση των υπερ-υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας-Τουρισμού, ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για το Εσωτερικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ώστε να διαχωριστεί το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη, για να ενωθεί με το Δικαιοσύνης).

Αντιθέτως, θα συσταθεί υπουργείο «παρακολούθησης της συμφωνίας» (κατά το πορτογαλικό πρότυπο), δηλαδή τήρησης όρων-χρονοδιαγραμμάτων και διαβούλευσης επί των ανοικτών θεμάτων, με επικεφαλής τον Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δέχεται εισηγήσεις να μη συστήσει το συγκεκριμένο υπουργείο για λόγους συμβολισμού και αντ' αυτού να αναλάβει την αρμοδιότητα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ο Χουλιαράκης.

Οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν στη νέα κυβέρνηση οι «κορυφαίοι» της προηγούμενης: Ν. Παππάς, Αλ. Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας, Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Χουλιαράκης, Ν. Κοτζιάς, Θεανώ Φωτίου, Χρ.Σ πίρτζης, Δ. Μάρδας, Π. Νικολούδης (σ.σ. επικεφαλής της διϋπουργικής για τη διαφθορά) και, βεβαίως, ο κ. Καμμένος στο υπουργείο Αμυνας. Στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να επιστρέψει ο Γ. Σακελλαρίδης (στο Παιδείας ή στο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Ο Π. Κουρουπλής παραδέχθηκε δημοσίως το μεσημέρι (Real.fm) ότι ο ίδιος διεκδικεί την παραμονη του στο υπουργείο Υγείας και ότι δεν θέλει να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο.

Για τον Ευ. Τσακαλώτο, ισχύει η πληροφορία... των πρώτων μετεκλογικών ωρών, ότι παραμένει στην κεφαλή του οικονομικού επιτελείου.

Οι εκτός Βουλής υπουργοί

Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που σηματοδοτούν το περίφημο «άνοιγμα». Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο κ. Αλεξιάδης (είχε ορισθεί αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ στον ανασχηματισμό του Ιουλίου και παρέμεινε υπηρεσιακός), ενώ θολό παραμένει το τοπίο για τον Γ. Πανούση, εναντίον του οποίου είχαν στραφεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Δικαιοσύνης συζητείται ο Δ. Παπαγγελόπουλος (ορίστηκε υπηρεσιακός με πρόταση του κ. Τσίπρα στο ίδιο χαρτοφυλάκιο).

Ανοικτή παραμένει η συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος στήριξε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλά δεν εντάχθηκε σε λίστα, προκειμένου να μην εκληφθεί η στήριξη ως «ανταλλαγή». Το ίδιο ισχύει και για την πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Ζώης αναμένεται να παραμείνει στη θέση του καθώς είναι το "έξτρα" πρόσωπο που πρότεινε ο κ. Καμμένος, πέραν των πρώην υπουργών του -Ελενα Κουντουρά (Τουρισμού), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (Μακεδονίας-Θράκης), Π. Σγουρίδης (Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο Τέρενς Κουίκ (ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ).

Μπελάς η Βουλή... λόγω Ζωής

Με ιδιαίτερη προσοχή αναζητείται ο διάδοχος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για... νέα λάθος επιλογή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο κ. Δραγασάκης επιθυμεί να παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (με συντονιστικό ρόλο στον οικονομικό «κύκλο»), οπότε επικρατέστεροι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής φέρονται οι Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας και Δ. Βίτσας, ενώ υπήρξε και εισήγηση για τον Γ. Κατρούγκαλο.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος πρέπει να διασφαλίσει «κοινοβουλευτική ηρεμία», να έχει καλή επικοινωνία με την αντιπολίτευση και να λειτουργεί εξισορροπιστικά στη συμπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v