Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας «ξεδιπλώνουν» το σχέδιο

Από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ανοίγει η εκλογική αυλαία του κόμματος. Παραδοχές, λάθη, δεσμεύσεις και διλήμματα το «οπλοστάσιο». Οι χαμηλοί τόνοι για τη διάσπαση και πώς διαβάζει η Κουμουνδούρου τις δημοσκοπήσεις. Το Ευκλείδιο θεώρημα: μαζί αλλά προσγειωμένοι.

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας «ξεδιπλώνουν» το σχέδιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη μάχη έχοντας μόνο τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του να κλείσει τις πληγές που άνοιξε όχι τόσο η διάσπαση, όσο η συμφωνία-μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το «πυρ» από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με έγκριση (μέσω ψηφοφορίας) των βασικών σημείων του προγράμματος.

Επ΄αυτού, πήρε σαφή θέση... ο συμπρωταγωνιστής της Συνδιάσκεψης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι, αυτή τη φορά, το πρόγραμμα δεν θα είναι άθροισμα υποσχέσεων (σ.σ. υποννοώντας, όπως το περσινό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης») αλλά στοχευμένο και εφικτό.

«Συλλογικά θα αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια για τα οποία οι αντίπαλοί μας είναι αμείλικτοι».

Για να γίνει πιο σαφής, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι ένα 50σέλιδο κείμενο, διότι... όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει προτεραιότητες.

Το Ευκλείδιο θεώρημα

Γιατί ο χαρακτηρισμός «συμπρωταγωνιστής»; Διότι ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να είναι ο πρώτος ομιλητής στη Συνδιάσκεψη, ώστε:

Πρώτον, να σηματοδοτήσει την (πλην «λαφαζάνηδων») ενωμένη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να μένει εκτός κόμματος ή εκτός ψηφοδελτίων). «Δεν σας έχω συνηθίσει σε βεβαιότητες. Αλλα σήμερα θα κάνω εξαίρεση. Και παρότι είμαι λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι, δεν θα αφήσω για το τέλος την βεβαιότητα που με αφορά», ήταν ο... Ευκλείδιος πρόλογος.

Για να καταλήξει... ξεσηκώνοντας την αίθουσα: «Μαζί με σας, μαζί με τον Αλεξη, θα δώσω τη μάχη και θα πάμε όλοι μπροστά».

Δεύτερον, για να ασκήσει (ήπια πλην σαφή) κριτική στην ηγεσία, δηλαδή και στον κ. Τσίπρα, για την επιλογή των εκλογών πριν διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος, παρά τη δέσμευση του Ιουλίου – εξ΄ αιτίας αυτής της παράκαμψης άλλωστε «κατέβασαν» τα όπλα αρκετά στελέχη που δεν είχαν καμία σχέση με τον Π. Λαφαζάνη και δεν τον ακολούθησαν στο κόμμα του.

Τσίπρας: Παλέψαμε με θεριά...

Λίγο νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας είχε ξεδιπλώσει την εκλογική καμπάνια, με παραδοχές για το προηγούμενο επτάμηνο και δεσμεύσεις-διλήμματα-προκλήσεις εν όψει της κάλπης.

Οι πιο ενδεικτικές φράσεις:

* «Παλέψαμε, όχι μόνο με το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα».

* «Δεν αποδεχθήκαμε τη λογική της μαζικής αυτοκτονίας που μας ετοίμαζαν οι μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη πλήττοντας ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού».

* «Δεν μετανοιώνουμε γιατί πολεμήσαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ούτε γιατί επιλέξαμε να μη σύρουμε τη χώρα στο χορό του Ζαλόγγου».

* «Συνεχίζουμε τη μάχη, όποιος θέλει να πενθήσει ή να αποδράσει έχει το δικαίωμα».

* «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αριστερό εμφύλιο διότι ο αντίπαλός μας παραμένει εκτός των τειχών. Είναι το παλιό σύστημα εξουσίας».

* Κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο κόσμος που δεν του επιτρέψαμε να μπει στο καράβι, όχι στην πρώτη θέση, όπως ήθελαν πολλοί, αλλά στο κατάστρωμα όλοι μαζί».

Δημοσκοπικό χαμηλό

Σ΄αυτό το καμβά, με πολλές καθημερινές πινελιές, θα απλωθεί η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να απέχει μία-τρεις μονάδες από τη ΝΔ, στελέχη της Κουμουνδούρου «στέκεται» στο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων και στο γεγονός ότι οι περισσότερες θερινές άδειες λήγουν αυτές τις ημέρες.

Κατά τους ίδιους, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει συσπείρωση ψηφοφόρων 50%, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως λένε, από το υπόλοιπο καμία μέτρηση δεν δείχνει μετακίνηση προς τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη άνω του 10%.

«Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 4-5% αλλά η εκτίναξή του στο 36% δεν οφείλεται σε μαζική εισροή ακραίων αριστερών ψηφοφόρων, το αντίθετο», αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.

Τα βασικά σημεία του προεκλογικού λόγου (επίσημου και ανεπίσημου μέσω των social media, κυρίως) θα είναι τα εξής:

Δώσαμε μάχη

1. Προβολή της σκληρής διαπραγμάτευσης με παραδοχή των λαθών (τι υπερεκτιμήσαμε – τι υποεκτιμήσαμε) και απαρίθμηση «των όσων κερδίσαμε». Το δημοψήφισμα θα αναδειχθεί ιδιαίτερα ως κίνηση (δεν φοβηθήκαμε τον λαό) και ως συμβολή του 61% «στα όσα θετικά πετύχαμε».

Τα λάθη θα αφορούν και πτυχές που δεν είχαν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση, για παράδειγμα οι πολλές τοποθετήσεις συγγενών σε θέσεις της κυβερνητικής μηχανής ή οι ολιγωρίες σε προβλήματα όπως στο Μεταναστευτικό.

Τώρα είμαστε έμπειροι

2. Η «πρώτη φορά Αριστερά» εξαντλήθηκε στη διαπραγμάτευση («ήμασταν με το μαχαίρι στο λαιμό επτά μήνες») και «δεν προλάβαμε να κυβερνήσουμε». Οπερ, η δεύτερη ευκαιρία θα είναι στην ουσία ...πρώτη, ενώ «τώρα πια είμαστε πιο έμπειροι και πιο προσγειωμένοι».

Τσίπρας ή Μεϊμαράκης;

3. Αντιπαραβολή του «νέου» και του «παλιού». Από το «θέλετε να ξανακυβερνήσουν αυτοί που επί 40 χρόνια έφεραν τη χώρα εδώ;» μέχρι το «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης», στο κάδρο θα εναλλάσσονται διαρκώς εικόνες και πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές χθες ότι στο «παλιό» εντάσσει και το Ποτάμι, καθώς το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκαν «αμφιβολίες και συγχύσεις».

Με την Αριστερά δεν κινδυνεύετε...

4. Μέσα από την παραπάνω σύγκριση θα περνούν και τα όποια επιτεύγματα («θέλετε επιστροφή του 5ευρω στα νοσοκομεία;»).

Τα μεγάλα διλήμματα θα περνούν μέσα από διαβεβαιώσεις όπως αυτή που «έριξε» ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη («με κυβέρνηση της Αριστεράς κανένας πολίτης δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του») ή χθες με την αναφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θέλει η ΝΔ «διότι τις πιστεύει».

«Θα 'ξεφουσκώσει' ο Λαφαζάνης»

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη «θα ξεφουσκώσει» όταν κληθούν οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ να παρουσιάσουν την «εναλλακτική πρόταση» για να δικαιολογήσουν το «όχι» στη συμφωνία.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα βγαίνουν και στοχευμένες διαρροές για το τι ειπώθηκε (ή... δεν ειπώθηκε) στις δραματικές κυβερνητικές συνεδριάσεις όταν παιζόταν η χρεοκοπία της χώρας. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κ. Τσίπρα σε πρώην υπουργό που έλεγε «μη φύγουμε με ελικόπτερο από το Μαξίμου» όταν ο κίνδυνος «να χάσουμε μία τράπεζα και να καταρρεύσει η χώρα οικονομικά σε συνθήκες εμφυλίου ήταν υπαρκτός»...

Εκτός ο Μητρόπουλος...

Οσο για τα ψηφοδέλτια; Θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα με γνώμονα «να μην βρεθούμε πάλι με μία ανομοιογενή κοινοβουλευτική ομάδα» και να διορθωθούν λάθη των προηγούμενων εκλογών.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα μείνει εκτός λίστας ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, όχι μόνο για τους σκληρούς («ατιμωτικούς») τόνους που επέλεξε για να επικρίνει τη συμφωνία, αλλά και για τη γνωστή υπόθεση με τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής που επανήλθε εσχάτως στο προσκήνιο.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v