Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα

Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων. Χρειάζεται να βρούμε τους καλύτερους και ικανότερους από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ που θα βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά. Ο Τσίπρας "κορόιδευε εδώ και καιρό τους πολίτες". Ντόμπρος ο Μεϊμαράκης.

Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα

Η χώρα χρειάζεται σταθερό τιμόνι στην ευρωπαϊκή μας πορεία, τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη Real News, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά θα πρέπει να μπορεί να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει, πρωτίστως από εκείνους. 

Τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ενότητα δυνάμεων, να βρούμε, όπως επισημαίνει, τους καλύτερους από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που θα βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά και θα δουλέψουν. 

Η συνέντευξη της Ν. Μπακογιάννη

Η ΝΔ μπορεί να βγει πρώτο κόμμα;

Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα προς έκπληξη αρκετών. Στο σημείο όπου διολίσθησε η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και μετά τη συνειδητοποίηση των κινδύνων για τη χώρα και την απαξίωση των θεσμών, οι πολίτες θέλουν σταθερό τιμόνι στην ευρωπαϊκή μας πορεία. Η κοινωνία έχει κουραστεί. Απαιτεί επιτέλους να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας και τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων. Η ΝΔ έμαθε από τα λάθη της και μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για μια λύση σταθερότητας και ασφάλειας. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας κορόιδευε για καιρό τους πολίτες. Ακόμη και σήμερα, έχοντας ως δήθεν άλλοθι την παραδοχή των λαθών του και ένα γενικευμένο «δεν ήξερα», « δεν κατάλαβα» ή «κατάλαβα αργά», δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική των χαμένων προσδοκιών που ακολούθησε, διαψεύσθηκε οικτρά με κόστος 100 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν δίνει ελπίδα, δεν πείθει. Έχει διαρρήξει όλες τις κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες στηρίχθηκε για να κερδίσει τις εκλογές.

Αν η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί; Ακόμα και με το ΣΥΡΙΖΑ;

Θα πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε και με το ΣΥΡΙΖΑ. Θα εξαρτηθεί πρωτίστως από εκείνους και εδώ τα πράγματα πρέπει να είναι καθαρά. Άκουσα με μεγάλη απογοήτευση τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με αυτούς που τον στήριξαν ψηφίζοντας, από αίσθημα ευθύνης, την κακή συμφωνία που ο ίδιος έφερε. Η χώρα - και δικαιούμαι να το πω διότι το λέω 5 χρόνια τώρα- έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση και ευρύτατη συνεργασία. Αν το είχαμε κάνει το 2010, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν στην κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων. Χρειάζεται να βρούμε τους καλύτερους και ικανότερους από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ που θα βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά και θα δουλέψουν για τον εθνικό στόχο που είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αυτό πρέπει να κάνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, τώρα που οι μάσκες έπεσαν και είμαστε όλοι ωριμότεροι, εάν μας ενδιαφέρει πραγματικά η πατρίδα και όχι η πάρτη μας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να βάλει στην κυβέρνηση από την πόρτα αυτούς που ο ελληνικός λαός πέταξε από το παράθυρο, εννοώντας και τη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας, ξεχνάει ότι η επόμενη μέρα θα κριθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού. Τις συνεργασίες θα τις επιβάλουν σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες. Αυτό που λέει είναι πυροτέχνημα παλιάς κοπής που έπιανε τον Ιανουάριο αλλά δεν λέει τίποτα σήμερα. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος στα καλύτερά του πήρε το 36% του ελληνικού λαού, μιλάει με περισσή αλαζονεία, δείγμα και αυτό της παλιάς λογικής. Απορρίπτει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν χάρη στην ψήφο του ελληνικού λαού. Απαξιώνει τους πολίτες που ψήφισαν τα κόμματα αυτά, επιλέγοντας τη μη συνεργασία μαζί τους. Εξαιρεί μόνο τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο προφανώς εντάσσει στις υγιείς εκσυγχρονιστικές δυνάμεις του τόπου. Μας είπε ότι ωρίμασε, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως δεν ωρίμασε επαρκώς γα να καταλάβει ότι μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά να βυθιστεί στα τα λάθη του.

Υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο»;

Υπάρχει όντως αντιπαράθεση μεταξύ παλιού και νέου. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το νέο; Είναι η παλαιοκομματική μέθοδος του να κρύβεις την αλήθεια κάτω από το χαλί; Για μένα, το νέο στην πολιτική είναι οι άνθρωποι που έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια, που έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό . Αυτό είναι το νέο, κ. Κοραή. Το παλιό είναι «θα σας κάνω γεφύρια και ποτάμια, θα σας αυξήσω τη σύνταξη, θα σας δώσω 13η σύνταξη, θα σκίσω το μνημόνιο μέρα μεσημέρι, θα κάνω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τώρα που τα ψέματα τελείωσαν θα κρίνει ο ελληνικός λαός τι είναι παλιό και τι νέο.

Φοβάστε άνοδο της Χρυσής Αυγής;

Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θα σκεφτεί παρά πολύ καλά τι θα ψηφίσει. Υπάρχουν δύο λογικές. Η λογική που λέει ότι θέλω η χώρα να έχει μια κυβέρνηση αποτελεσματική που θα βάλει τέλος στην κατρακύλα, και η λογική που λέει ότι θέλω να βγάλω το άχτι μου. Νομίζω ότι ο ψηφοφόρος έβγαλε το άχτι του μέχρι τώρα τρεις φορές. Αλλά το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Η ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι τυφλή. Θέλω άλλη μια φορά να τονίσω ότι σήμερα που είμαστε όλοι οι Έλληνες πληγωμένοι αλλά ωριμότεροι ότι το γινάτι και ο χαβαλές δεν είναι καλοί σύμβουλοι.

Αν η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτο κόμμα θα είναι επιτυχία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Μπορεί να παγώσουν τα σενάρια για εκλογή αρχηγού την Άνοιξη ή το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο;

Θα είναι αδιαμφισβήτητα επιτυχία του Βαγγέλη Μειμαράκη και της πανστρατιάς που δημιούργησε. Η ΝΔ ως πρώτο κόμμα και πυλώνας της σταθερότητας θα κληθεί να επιλύσει τα σύνθετα προβλήματα της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.

Το ύφος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη βοηθάει στην προσέγγιση του μεσαίου χώρου;

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ο Βαγγέλης Μειμαράκης είναι ένας ντόμπρος άνθρωπος. Το στυλ του σε άλλους αρέσει και άλλοι θεωρούν ότι είναι πολύ «λαϊκό». Η ουσία είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Πιστεύω ότι οι πολίτες που ανήκουν στο μεσαίο χώρο αναζητούν κατεξοχήν έναν καθαρό και ρεαλιστικό λόγο.

Η κυβερνητική πολιτική Σαμαρά δικαιώνεται;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά σημειώθηκαν πολύ σημαντικά επιτεύγματα. Επιτεύγματα τα οποία επικαλέστηκε και ο κ. Τσίπρας στην επιχειρηματολογία του για να πείσει τους εταίρους. Δυστυχώς το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου παρατηρήθηκε χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, για να μην πω ότι πατήθηκε pause, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κλείσει εκκρεμότητες που θα διασφάλιζαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δόθηκε το μήνυμα ότι δεν πιστεύουμε επαρκώς στις μεταρρυθμίσεις. Υπήρξε πισωγύρισμα που έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v