Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στέλνουν μήνυμα οι πιστωτές πριν την κάλπη

Υπό διαρκή παρακολούθηση οι εξελίξεις στην Αθήνα. Η απειλή των καθυστερήσεων και η πίεση για τα επόμενα μέτρα. Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις και τι διαμηνύουν στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο φόβος αστάθειας και η προτεραιότητα των τραπεζών. Γρίφος παραμένει η στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στέλνουν μήνυμα οι πιστωτές πριν την κάλπη

Νευρικότητα έχει αρχίσει να επικρατεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην Αθήνα και την πιθανότητα να αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας, κάτι που θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της ευρωζώνης, που συνομίλησαν με το Euro2day.gr και το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, αν και επικρατεί η γραμμή να μη γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση από αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την προεκλογική εκστρατεία, οι ιδιωτικές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, ιδιαίτερα μετά και το πρώτο μπαράζ των δημοσκοπήσεων.

Μπορεί οι εν λόγω δημοσκοπήσεις να μην είναι ακόμα ενδεικτικές, όπως σχολίασε υψηλά ιστάμενη πηγή της Ευρωζώνης, οι δανειστές, όμως, έφυγαν για διακοπές με την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσουν εύκολα κυβέρνηση συνασπισμού, εάν δεν πετύχουν αυτοδυναμία. Γύρισαν όμως τον Σεπτέμβριο αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό σκηνικό.

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ περίμεναν από τον Ιούλιο ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρούσε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, όμως, δεν «ανησυχούσαν» γιατί θεωρούσαν ότι με το ξεκαθάρισμα στο κόμμα θα «έστρωνε» και η φθινοπωρινή περίοδος.

Υψηλά ιστάμενη πηγή της Κομισιόν υποστήριξε ότι, κατά τα φαινόμενα, οι δανειστές προετοιμάζονται για καθυστερήσεις τόσο στην επάνοδο των ελεγκτών, όσο και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται πλέον τον Νοέμβριο και σύμφωνα με την πηγή, δεν θα συνδέεται με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Θα τρέξει η ανακεφαλαιοποίηση

Πηγή του ευρωσυστήματος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ανέφερε ωστόσο ότι -μετά από αναλυτική παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- το κουαρτέτο συμφωνεί σε ένα σημείο: την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη τα μηνύματα έχουν φθάσει στη μεταβατική κυβέρνηση, ότι οι διεργασίες για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα δεν πρέπει να σταματήσουν και το χρονικό πλαίσιο πρέπει να τηρηθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη να εκταμιεύσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες μέσα στον Νοέμβριο. Εξέλιξη όμως που προϋποθέτει να τηρηθούν μια σειρά χρονοδιαγράμματα που τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στις συζητήσεις των δανειστών επικρατούν αυτή τη στιγμή τα εξής:

1. Να ασκηθούν παρασκηνιακές πιέσεις στα μεγάλα κόμματα που ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση, να μη χρονοτριβήσουν ή να μην εξωθήσουν την κατάσταση ώστε να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές. Στην περίπτωση «διπλών εκλογών», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά μια ευρωπαϊκή πηγή, η ύφεση θα ενταθεί το 2015 και το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον μέτρα το 2016 και το 2017, ενώ τα capital controls θα παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Οι εταίροι θεωρούν πως αλλαγή σχήματος που δεν θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει κίνδυνο καθυστερήσεων, καθώς θα μπουν νέοι υπουργοί οι οποίοι θα χρειαστούν και πάλι χρόνο για να ενημερωθούν, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να επιχειρήσουν αλλαγές στο μνημόνιο (κίνδυνος που διαφαίνεται και σε επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ).

3. Με το που θα σχηματιστεί η -όποια- νέα κυβέρνηση, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε αποσαφήνιση των προαπαιτούμενων (milestones) τα οποία θα συνοδεύουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί από την πρώτη δόση.

Πάει πίσω το χρέος;

4. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποσυνδέουν πλέον την πρώτη αξιολόγηση από τη συζήτηση για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, που μάλλον μετατίθεται για αργότερα. Κάποιες χώρες της ευρωζώνης έχουν εκφράσει την άποψη ότι η λύση πρέπει να δοθεί εντός του 2016, όμως η επιστολή που έχει στείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ για τρίτο δάνειο από το Ταμείο «πιέζει» το χρονοδιάγραμμα για νωρίτερα.

5. Ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και η Κομισιόν, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον εάν στο ΔΝΤ θα αποφασίσουν για το τρίτο δάνειο εντός του Νοεμβρίου και το αποσυνδέουν χρονικά από τις εξελίξεις και τις εκταμιεύσεις του ευρωπαϊκού σκέλους της βοήθειας, δηλαδή το δάνειο του ESM.

Υπάρχει μάλιστα σχετική δυσφορία για τις διαρροές ότι ο Πολ Τόμσεν έχει εκφραστεί με σκεπτικισμό έως και αρνητικά για τις προοπτικές του τρίτου πακέτου στήριξης που αποφασίστηκε, όμως κορυφαίο στέλεχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε ενώπιον όλων στη Σύνοδο του Ιουλίου ότι το ΔΝΤ θα παρέχει δάνειο στην Ελλάδα, συνεπώς, όπως είπε, σε τελική ανάλυση το θέμα είναι πολιτικό παρά τεχνοκρατικό (Τόμσεν).

6. Η αψιμαχία του ΔΝΤ με την ΕΕ για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους μάλλον θα φέρει δύο διαφορετικές εκθέσεις διαχειρισιμότητας (DSA) και εκεί αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει να κάνει το Ταμείο αφού η ΕΕ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η διαχειρισιμότητα θα επιτευχθεί με επέκταση των ωριμάνσεων των υπαρχόντων δανείων.

7. Υπάρχουν απόψεις ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα απλώς με ένα πακετάρισμα των δόσεων που ήδη εκκρεμούν, ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή και λιγότερα. Και ενώ το δάνειο των 86 δισεκατομμυρίων ήδη -χωρίς να είναι καταγεγραμμένο  προεξοφλεί ότι στο ποσό περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ, τώρα παράγοντες αναφέρουν ότι εάν το Ταμείο τραβήξει το σχοινί, τότε το ποσό θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ΕΣΜ, χωρίς να χρειάζεται νέες εγκρίσεις από τα κοινοβούλια, καθώς αυτά ενέκριναν το ύψος του ποσού χωρίς τις λεπτομέρειες.

8. Σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ότι θα παγώσει τους φόρους στους αγρότες κ.λπ., κύκλοι της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι ακόμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία θα επιστρατευθεί, ώστε ο κ. Μεϊμαράκης να «ενημερωθεί» για το μνημόνιο και το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ενδέχεται μάλιστα η πρώτη «σύσταση» να γίνει εάν ο κ. Μεϊμαράκης μεταβεί τελικά την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Αυτό που απορρέει από τις συζητήσεις με τους εν λόγω αξιωματούχους είναι ότι όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί στις εκλογές, οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές και το νέο πακέτο μέτρων «σκληρό», καθώς θα περιέχει την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού. Και όσο πιο θολό το τοπίο και το αποτέλεσμα, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Στο άτυπο Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο την άλλη εβδομάδα, πάντως, η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει επισήμως. Οι εταίροι θα περιοριστούν σε «φιλικές» προειδοποιήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν απρόσκοπτα. Θα ειπωθεί και το σύνηθες, ότι εάν δεν εφαρμόσουμε, δόσεις δεν παίρνουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v