Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο συνασπισμό; Ξεχάστε το!

Η μέγγενη της μικρής δημοσκοπικής πρωτιάς και της ανάγκης να μην ξαναγίνουν εκλογές. Τα σενάρια του... GroKo, το παράθυρο προς τους «μικρούς» και η σύγχυση. Η κόντρα Τσίπρα - Μεϊμαράκη. Σταθάκης, Βούτσης, Φίλης ξόρκισαν (πάλι) τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Μεγάλο συνασπισμό; Ξεχάστε το!

Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την πίεση του «μεγάλου συνασπισμού» και αντιστέκεται. Από τη μία, η (μέχρι στιγμής) αναιμική δημοσκοπική πρωτιά και, από την άλλη, η κατηγορία που υφίσταται ότι... του αρέσουν οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και, άρα, θα προσφύγει εκ νέου στις κάλπες, λειτουργούν ως μέγγενη στα στελέχη και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το ερώτημα προβάλλεται επίμονα: τι θα κάνετε αν δεν έχετε αυτοδυναμία;

Οπως φάνηκε το τελευταίο διήμερο, η Κουμουνδούρου δεν έχει βρει ακόμη τη σωστή δοσολογία στις απαντήσεις. Ενώ μέχρι την Κυριακή εμφάνιζε ως απαγορευτική τη σύμπραξη και με τη ΝΔ αλλά και με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ, προχθές άνοιξε παράθυρο συνεργασίας με τα δύο τελευταία κόμματα, αποκλείοντας από κάθε συζήτηση τη ΝΔ. Κι αυτό, για να στείλει μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση... δεν σκέφτεται νέες εκλογές.

Αυτή η στάση όμως προκάλεσε σύγχυση σε μεγάλο τμήμα στελεχών που είδαν, αίφνης, τη ρητορική να αλλάζει, με τους ίδιους να καταφέρονται με σθένος εναντίον, κυρίως, του Ποταμιού.

Η σκιά του... GroKo

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίθηκε «η στάση της υπευθυνότητας» όχι μόνο για να σταματήσει κάθε («προβοκατόρικη») συζήτηση περί νέων εκλογών, αλλά και διότι τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου είναι πως «κύκλοι» εντός κι εκτός της χώρας προωθούν... τον GroKo. Δηλαδή τον «μεγάλο συνασπισμό» που αποτελεί τα τελευταία χρόνια το γερμανικό μοντέλο κυβερνητικής σύμπραξης «των αντιθέτων» και προωθείται από τα think tanks με τον όρο «Grosse Koalition».

Κατά τις ίδιες πηγές, με μία καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ η πίεση θα χαλαρώσει, καθώς εκτιμάται ότι οι «δυνάμει σύμμαχοι» θα συζητήσουν γύρω από το πρόγραμμα του κόμματος -κυρίως τις δεσμεύσεις για βελτιώσεις του μνημονίου. Σε διαφορετική περίπτωση, «εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να συμπράξουμε κυβερνητικά με τη ΝΔ»...

«Ούτε ως συνεργάτη»

Εξού και οι νέες, χθεσινές τοποθετήσεις, αρχής γενομένης από του κ. Τσίπρα στην Κρήτη για τον Β. Μεϊμαράκη. «Δεν τον θέλω ούτε για αυτοφωράκια (σ.σ. χαρακτηρισμός που του είχε προσδώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ), ούτε για συνεργάτη, οι βαρόνοι του κόμματός του τον θέλουν για αυτοφωράκια της ήττας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη, κι εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι».

«Ασυμβίβαστη» χαρακτήρισε ο Γιώργος Σταθάκης την ιδέα μίας σύμπραξης, στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού, με μία πολιτική δύναμη της οποίας ο προγραμματικός λόγος είναι ακριβώς στον αντίποδα των τομών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αν και εκφραστής των real politic του κόμματος, ο πρώην υπουργός (και εκ των πρωταγωνιστών στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη συμφωνία) κατέληξε στην παραδοχή ότι ένας τέτοιος συνασπισμός «προγραμματικά καθίσταται αδύναμος και θεωρώ ότι θα ήταν πολιτικά μη βιώσιμος».

* Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «επιστημονική φαντασία» τα σενάρια περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Πρόσθεσε πάντως κι ο ίδιος, με τη σειρά του, ότι «η λαϊκή εντολή θα καθορίσει τις μετεκλογικές συνεργασίες, είτε θα είναι μια λαϊκή εντολή αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα δίνει εντολή για συνεργασίες». Ανοίγοντας τη συζήτηση «για το πώς εννοεί το κάθε κόμμα τη διαχείριση των προβλημάτων, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τη διαπλοκή», αλλά και το χρέος: «Πώς θα πάμε να διαπραγματευτούμε γι' αυτό το ζήτημα με κόμματα που αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν τη διαχειρισιμότητα του χρέους;», το ερώτημα...

* «Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε σε κυβερνήσεις εθνικής ενότητας ή οικουμενικές που είναι απολιτίκ», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, με την προσθήκη: «Θα θέλαμε να πάμε σε διακυβέρνηση του τόπου χωρίς το πολιτικό προσωπικό που έχει σχέση με το παρελθόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v