Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι γεμίζουν τα «κενά» στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

Πυρετός συζητήσεων και αναζητήσεων, κυρίως από τον χώρο της αγοράς. Ποια ονόματα παίζουν για εκλόγιμες θέσεις. Τα βασικά κριτήρια επιλογής και το μήνυμα Τσίπρα: «Tα παθήματα έγιναν μαθήματα».

Ποιοι γεμίζουν τα «κενά» στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

«Θα δείτε νέα πρόσωπα αλλά μην περιμένετε ριζικές αλλαγές» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη (Kontra) σχετικά με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι οι υποψήφιοι βουλευτές δεν αναζητούνται από τις δεξαμενές των «σταρ», καθώς το κριτήριο, αυτή τη φορά, δεν είναι η λαμπερή αναγνωρισιμότητα αλλά «η ποιότητα».

Δηλαδή, να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, να είναι ικανοί-επιτυχημένοι-αξιόλογοι στους χώρους από τους οποίους προέρχονται και, φυσικά, να μην υπάρχουν «σκιές» στα προσωπικά και επαγγελματικά βιογραφικά τους.

Οι λίστες δεν έχουν κλείσει. Παρότι το dead line για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι την Κυριακή, τα κενά παραμένουν αρκετά καθώς η Κουμουνδούρου «και προσωπικά ο κ. Τσίπρας», όπως λένε, δεν δείχνουν... ενθουσιασμό για το σύνολο των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι -μάλιστα η σχετική σύσκεψη συνεχιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα χθες.

Κατά τις πληροφορίες, η αναζήτηση από τον χώρο της αγοράς συνεχίζεται, καθώς η ηγετική ομάδα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πέραν των (κομματικών) στελεχών και παραγόντων της δημόσιας ζωής, θέλει σημαντική εκπροσώπηση του ιδιωτικού τομέα.

Και οι «παρών»

Με βάση τον παραπάνω προβληματισμό και το «τέρμα τα σταριλίκια, τα παθήματα να γίνουν μαθήματα» που είπε ο κ. Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη την Κυριακή («φωτογραφίζοντας» τον Γιάνη Βαρουφάκη και, κατά ορισμένους, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου), τα ονόματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει κατάληξη είναι ελάχιστα.

Καταρχήν, σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες θα είναι οι μέχρι πρότινος περίπου 110 βουλευτές που δεν ακολούθησαν την ομάδα Λαφαζάνη, δεν ανεξαρτητοποιήθηκαν και δεν ψήφισαν «όχι» στις επώδυνες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Θα είναι υποψήφιοι, δηλαδή, οι βουλευτές που δήλωσαν «παρών» (π.χ. η Βασιλική Κατριβάνου και η Αννέτα Καββαδία, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Χρήστος Μπαξεβανάκης, η Βασιλική Λέβα), εφόσον συμφωνήσουν με το νέο πρόγραμμα του κόμματος (αυτοί που διαφώνησαν με τη συμφωνία-μνημόνιο και ανεξαρτητοποιήθηκαν θα είναι βεβαίως εκτός, όπως η Ηρώ Διώτη).

Νέες αφίξεις και μετακινήσεις

Ως «νέες αφίξεις» οι πληροφορίες αναφέρουν τους πανεπιστημιακούς Κώστα Δουζίνα (διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics) και Κώστα Βεργόπουλο (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού). Επίσης τον Λαοκράτη Βάση (ήταν βουλευτής του ΣΥΝ και στενός πολιτικός φίλος του πρώην προέδρου του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλου, με... προφανή τη σημειολογία) και ο Θανάσης Λεβέντης (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ).

Επίσης, παραμένει ανοικτή η συζήτηση (για το Επικρατείας) με τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο ισχύει για τον Σάββα Ρομπόλη (καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ).

Μετά και τη χθεσινοβραδυνή συζήτηση με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια.

Μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να μην είναι υποψήφιοι οι μέχρι πρότινος Γενικοί Γραμματείς υπουργείων, εκτός λίστας θα μείνει ο Γιώργος Τσίπρας (ΓΓ στο ΥΠΕΞ).

Αντιθέτως, έδωσε το «πράσινο φως» στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς του Νίκο Κοτζιά (ίσως για Επικρατείας), Χρήστο Σπίρτζη (για την περιφέρεια Αττικής στη θέση του Αλέξη Μητρόπουλου που όλα δείχνουν ότι δεν τα «βρήκε» με την Κουμουνδούρου), Δημήτρη Μάρδα και Νίκο Παρασκευόπουλο.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ιανουαρίου θα αδειάσει καθώς μετακινούνται σε περιφέρειες ο Πάνος Σκουρλέτης (Β' Αθήνας), η Ρένα Αντωνοπούλου (Α' Αθήνας) και ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας.

Ο Φώτης Κουβέλης, όπως αναμενόταν, συστρατεύεται μεν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα είναι υποψήφιος: «Το timing δεν είναι καλό, αφού θα στείλει λάθος μηνύματα για την κάλυψη του κενού που άφησε η διάσπαση, ενώ θα προκαλέσει υπόνοιες για πολιτική συναλλαγή», σύμφωνα με κομματική πηγή.

Μένει ανοικτό πάντως το θέμα με την υποψφιότητα της πρώην βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση να συνεργαστεί το κόμμα με το ΠΑΣΟΚ. Η ίδια δραστηριοποιείται στη Β' Πειραιά, την περιφέρεια του Π. Λαφαζάνη και, άρα, με μεγάλα κενά πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v