Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγικές κινήσεις με στόχο την... τρίτη θέση

Πώς κινούνται Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή. «Εμείς μπορούμε», το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη που ανακοινώνει ονόματα-εκπλήξεις. Κάλεσμα επιστροφής στους «πρώην συντρόφους» από τη Φώφη Γεννηματά, με έμφαση στους «παπανδρεϊκούς».

Στρατηγικές κινήσεις με στόχο την... τρίτη θέση

Αρκετά ντέρμπι, σε διαφορετικά επίπεδα, αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να εξελίσσονται σε μάχη τριών ταχυτήτων.

Η πρώτη είναι αυτή για την πρώτη θέση, την οποία διεκδικούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η δεύτερη αφορά στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, με αυτό του Βασίλη Λεβέντη να δείχνει σε καλύτερο σημείο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ενώ εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη για την τρίτη θέση.

Τρία κόμματα φλερτάρουν με την κατάληψή της, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή, άλλο με περισσότερες και άλλο με μικρότερες πιθανότητες, ενώ από κοντά βρίσκεται και το ΚΚΕ, που ελπίζει στην έκπληξη. Όλα πάντως ανεξαιρέτως ανοίγουν πλέον τα χαρτιά τους, επιχειρώντας αφενός να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων και αφετέρου να τη στερήσουν από τους αντιπάλους τους.

ΠΟΤΑΜΙ

Έτοιμος για συνεργασίες δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να κυβερνηθεί με σταθερότητα και προοπτική ο τόπος, ωστόσο τις τελευταίες μέρες υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. «Είναι ντροπή να επιστρέψουμε και να παραδοθούμε στο παρελθόν», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού και καλεί τους πολίτες να «ψαλιδίσουν» τους δύο μεγάλους, ενισχύοντας παράλληλα τους «νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι».

Επιδίωξή του είναι το κόμμα του να αναδειχθεί σε «καταλύτη» των μετεκλογικών εξελίξεων και με το σύνθημα «Εμείς μπορούμε» θέλει να κάνει τη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, εμφανιζόμενο ως εγγυητής της τήρησης της συμφωνίας και της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον τόπο. Σήμερα το μεσημέρι θα παρουσιάσει τη λίστα με τους υποψηφίους, όπου πιθανότατα δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις εκλόγιμες θέσεις του Ιανουαρίου.

Χθες, πάντως, με δύο ηχηρές κινήσεις, μεταγράφηκαν» στο Ποτάμι τα στελέχη της κίνησης «Μπροστά», προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (Ρίκα Βαγιάνη, Κώστας Παταβούκας, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μαρία Νταλιάνη, Στέλιος Προσαλίκας, Μέμος Ιωάννου κ.ά.), ενώ ανακοινώθηκε και η στήριξη από τη Δράση, όπως και στις εκλογές του Ιανουαρίου. Μάλιστα συμβολικά ίσως είναι υποψήφιος και ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης. Ακόμα και σήμερα το πρωί, εξάλλου, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των υποψηφίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συνεχίσει τις συζητήσεις, ώστε να εξασφαλίσει και άλλα ονόματα-εκπλήξεις για τη λίστα.

ΠΑΣΟΚ

Τα «περασμένα μεγαλεία» θυμήθηκαν χθες το απόγευμα στο ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 41 χρόνια ζωής του κόμματος, όμως πλέον οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να παλέψουν για την τρίτη θέση, μακριά από τους δύο πρώτους. Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μη συμμετάσχει τελικά στις εκλογές, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο επιστροφής στο κόμμα αρκετών στελεχών-πρώην συντρόφων. Δεν είναι τυχαίο το εκ νέου χθεσινό κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά σε όλα τα πρόσωπα που έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια από το κόμμα. «Όλοι μαζί μπορούμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία κάνει λόγο για «νέα αρχή» και επενδύει σε ανθρώπους των παραγωγικών τάξεων και στη νεολαία. Σύμφωνα με την ίδια, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός «δυναμικού τρίτου εναλλακτικού προοδευτικού πόλου, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική».

Στην προσπάθειά της για αναγέννηση του χώρου της κεντροαριστεράς, η κ. Γεννηματά έδωσε πρόσφατα τα χέρια με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τα δύο κόμματα θα κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο, απόφαση πάντως που δεν ελήφθη θετικά από όλα τα στελέχη τους. Ενδεικτική η αντίδραση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πλέον στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις χθες 111 στελέχη της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους με προορισμό την Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά τις λίστες, η σειρά εκλογής για τους εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να αλλάξει, για την πρώτη θέση του Επικρατείας προορίζεται ο κ. Θεοχαρόπουλος, ενώ έντονη αναμένεται να είναι και η παρουσία -έστω σε μη εκλόγιμες θέσεις βάσει των αποτελεσμάτων του Ιανουαρίου- «παπανδρεϊκών» στελεχών (Αγγελος Τόλκας, Συμεών Κεδίκογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Β. Κατσαφάδος και Γεράσιμος Βουδούρης). Η προεκλογική στρατηγική του κόμματος περιλαμβάνει διπλή επίθεση, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ, οι οποίοι «εξακολουθούν να είναι εκτός τόπου και χρόνου».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στο μεταναστευτικό, στους αγρότες και στους συνταξιούχους επενδύει η Χρυσή Αυγή, με στόχο να επαναλάβει το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές (9,4%). Βουλευτές του κόμματος (όσοι δεν βρίσκονται σε περιορισμό κατ' οίκον) πραγματοποιούν επισκέψεις-περιοδείες σε όλη τη χώρα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά πάντων, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και εστιάζοντας στις αδικίες σε βάρος των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά τις λίστες των υποψηφίων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα καταρτιστούν σε όλους τους Νομούς της Επικράτειας με βάση τη σταυροδοσία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v