Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεϊμαράκης: Χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης ο Τσίπρας

Κάνουν λάθος οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο κατάλληλος για να προχωρήσει η συμφωνία, τονίζει στο Bloomberg. Δηλώνει έτοιμος να αποποιηθεί την πρωθυπουργία, ακόμα και αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ. Δεν πέρασε ο κίνδυνος Grexit.

Μεϊμαράκης: Χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης ο Τσίπρας

Δεν υπήρχε ανάγκη να πάμε σε εκλογές, υποστήριξε ο αρχηγός της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρωστά μια εξήγηση για το ότι βάζει τη χώρα σε περιπέτεια και δημιουργεί αβεβαιότητα την πιο κρίσιμη στιγμή για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι καταστροφή να κάνουμε εκλογές κάθε έξι μήνες».

«Ο Τσίπρας είναι το "χαϊδεμένο παιδί" (pampered kid) αφότου πήγε "κλαίγοντας" να ζητήσει διάσωση», δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είναι άλλο να είσαι καλό παιδί και άλλο πρωθυπουργός».

Ο αρχηγός της ΝΔ υποστηρίζει ότι θα βάλει στην άκρη κάθε ηγετικό αίτημα, ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές, αν αυτό είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί μια αξιόπιστη κυβέρνηση συνεργασίας. «Ο Τσίπρας μάς αποκάλεσε δολοφόνους της κοινωνίας, προδότες. Χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις εναντίον μας», υποστηρίζει. «Παρ' όλ' αυτά τον στηρίξαμε όταν κινδύνευε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

«Οι άνθρωποι δεν μας ψηφίζουν, για να μιλάμε ευγενικά, να κάνουμε παρέα ο ένας με τον άλλον, και να βγούμε έξω για δείπνο. Μας ψηφίζουν για να κυβερνήσουμε τη χώρα. Αυτοί νοιάζονται ελάχιστα για το λεξιλόγιό μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΝΔ.

Πρόσκληση συνεργασίας

Ωστόσο, τονίζει ότι θα απευθύνει πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

"Πιστεύω στη συναίνεση και τη συνεργασία", υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Εχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι όταν είναι για το καλό της χώρας και τη διασφάλιση της θέσης στην ευρωζώνη, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε".

«Θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι παρούσες, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπραγματεύτηκε, συζήτησε και, στη τελική, υπέγραψε την παρούσα συμφωνία διάσωσης. Και γνωρίζει τον πλήρη κατάλογο των δεσμεύσεων. Ξέρουμε τι έχουμε υποστηρίξει εμείς οι ίδιοι στο Κοινοβούλιο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις που απορρέουν τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Έτσι, η πρώτη προτεραιότητα είναι να προσπαθήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα συνασπισμό με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.», υπογράμμισε στη συνέντευξη, σύμφωνα με τη ΝΔ. 

Κάνουν λάθος οι ηγέτες της ΕΕ 

Ο Μεϊμαράκης υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λάθος εάν θεωρούν ότι ο Τσίπρας αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για να κρατηθεί ακέραιη η ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι σε Παρίσι και Βερολίνο είπαν ότι ο Τσίπρας έχει χτίσει εμπιστοσύνη με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ. 

"Ακόμη και εάν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, που δεν θα γίνει, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ανάλογα προβλήματα εσωτερικών αναταράξεων κάθε φορά που θα φέρνει έναν εφαρμοστικό νόμο της συμφωνίας", υπογραμμίζει. "Ο κίνδυνος για Grexit δεν έχει περάσει και εάν οδηγηθούμε σε μια ασταθή κατάσταση, ο κίνδυνος θα γίνει πιο άμεσος", τονίζει.

Κάποια μέτρα πρέπει να ξανασυζητηθούν

«Η συμφωνία τροποποιείται μετά από κάθε ανασκόπηση. Υπήρξαν ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν γίνει πλέον νόμος του κράτους. Αυτοί οι νόμοι θα εφαρμοστούν και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές. Αλλά υπάρχουν σημεία που μπορούν να συζητηθούν», τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ.

Τονίζει δε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι τρόποι για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι θέμα εθνικής πολιτικής.

Σας εγγυόμαστε, υπογραμμίζει, ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι. Μπορούμε πάντα να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα, ή χάρη σε μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Αν έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τα έσοδα θα αυξηθούν..

Το σημαντικό είναι να σωθεί η χώρα

Κανείς δεν νοιάζεται για τα πρόσωπα τόσο πολύ, υπογραμμίζει ερωτηθείς εάν θα δεχόταν να μην αναλάβει πρωθυπουργός σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση. "Εάν ένα κόμμα κερδίσει τις εκλογές, ειδικά με μεγάλη διαφορά, η δημοκρατική ηθική υπαγορεύει ότι ο ηγέτης της, θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός, ειδικά αν αυτός δεν έχει δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός, όπως ο κ Τσίπρας έκανε, και απέτυχε. Αλλά δεν θέτω αυτό ως προϋπόθεση. Διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η πορεία της χώρας, όπου ζω, και αυτό αποδεικνύει τον πατριωτισμό μου. Είτε ο Βαγγέλης, ο Γιάννης ή ο Κώστας θα είναι ο πρωθυπουργός είναι μικρής ανησυχίας για μένα, και για τους πολίτες.

Αν οι πολίτες στις εκλογές αποφασίσουν να εμπιστευτούν ένα κόμμα και τον ηγέτη του είναι λογικό να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα. Αλλά εγώ δεν θα καταστρέψω τίποτα εξαιτίας αυτού. Αν ο κ Τσίπρας λέει ότι μόνο και μόνο επειδή τον είπα μικρό ψεύτη, εγώ δεν θα πρέπει να είμαι ο πρωθυπουργός, αν χρησιμοποιήσει αυτό το φτηνό επιχείρημα, τότε δεν θα είμαι. Το σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε πάνω στις πολιτικές. Για να γίνει δεκτό αυτό που πρότεινε, και αυτό που υπέγραψε, θα είναι εκεί και για την εφαρμογή του, όλοι μας μαζί, και να το βελτιώσουμε. Στη συνέχεια, θα βρούμε ποιος θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών ή οτιδήποτε άλλο", υπογραμμίζει.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v