«Μεγάλος αδελφός» των Ταμείων στις τραπεζικές καταθέσεις

Με στόχο την άντληση στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, προωθείται η διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η δυνατότητα ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων. Οι στόχοι του υπουργείου Εργασίας.

«Μεγάλος αδελφός» των Ταμείων στις τραπεζικές καταθέσεις

Λεφτά που... υπάρχουν αλλά δεν καταλήγουν στα ταμεία θα μπορεί να διαπιστώνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τον Οκτώβριο και μετά, καθώς θα αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περίπου 600.000 οφειλετών.

Μετά τις εκλογές θα ξεμπλοκάρει και η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες, για χρέη που προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ καθώς οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού πάγωσαν τις διαδικασίες.

Η δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών περιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση στο 3ο Μνημόνιο, παράλληλα με τη διασύνδεση του ΚΕΑΟ με το TAXIS.

Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ταχύτατα για τις κινήσεις που πραγματοποιούνται μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των οφειλετών προς τα ταμεία, περίπου 300.000 έχουν ήδη ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ΚΕΑΟ όμως θα μπορεί να ελέγξει και αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών, για να διαπιστώσει εάν έχουν την οικονομική επάρκεια να εξοφλήσουν ακόμα και νωρίτερα την οφειλή τους. Άλλωστε, υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο νέο Μνημόνιο.

Αναλυτικά, με στόχο την άντληση στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών, προωθείται η διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η δυνατότητα ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων, ακόμη και η συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση της λίστας των οφειλετών. Μάλιστα, το 3ο Μνημόνιο προβλέπει εντός Οκτωβρίου τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα καλύπτει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Απώτερος στόχος είναι, στο πλαίσιο της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, η δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου ασφαλισμένων - οφειλετών, ενώ έως το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Μέσα στο Φθινόπωρο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του ΚΕΑΟ με επιπλέον προσωπικό, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η ελεγκτική ικανότητα του ΙΚΑ και να ενδυναμωθεί η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ταμείων και επικεφαλής το ΚΕΑΟ, είναι να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς έρευνες για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ενοικίων, μισθών, ακόμη και κληρονομιών. Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώθηκε, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για πάνω από 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί από τις αρχές το 100% του ποσού.

Παράλληλα, εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία που θα ακολουθούν ΚΕΑΟ και Ταμεία, ώστε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να προχωρούν στη μείωση του αριθμού των δόσεων (περιορισμός της διάρκειας της ρύθμισης, όπως ορίζεται στο Μνημόνιο) με βάση τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη.

Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, 128.716 οφειλέτες ρύθμισαν χρέη της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ και ήδη έχουν εισπραχθεί 151,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ τον περασμένο Ιούνιο ξεπέρασαν τα 670 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 358 εκατ. ευρώ είχαν εισπραχθεί έως τις 31/12/2015.

Από το σύνολο των 268.544 οφειλετών που έχει στα μητρώα του το ΚΕΑΟ, το 74%, δηλαδή 199.456 οφειλέτες, χρωστούν ποσά έως 50.000 ευρώ ο καθένας, που αθροιστικά φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το παραπάνω ποσό ισούται με τα χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ που έχουν δημιουργήσει προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία μόλις 978 επιχειρήσεις (ή 0,36% του συνόλου).

Χρέη έως 15.000 ευρώ έχουν 114.418 οφειλέτες (43%), από 15.001 έως 30.000 ευρώ χρωστάει το 19,3% του συνόλου και το 12,4% έχει χρέη από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v