Ο πόλεμος εξουσίας στην Ελλάδα με τα μάτια του Forbes

Για μια «λεπτή ισορροπία» μεταξύ «αρχής» και «εξουσίας» κάνει λόγο δημοσίευμα του Forbes, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία 60 χρόνια η δεξιά και η αριστερά κυβέρνησαν τη χώρα μαζί. Οι επερχόμενες εκλογές θα καθορίσουν προς τα πού θα γύρει αυτή τη φορά η ζυγαριά.

Ο πόλεμος εξουσίας στην Ελλάδα με τα μάτια του Forbes

«Η δεξιά και η αριστερά κυβερνούσαν τη χώρα μαζί», τόνισε σε άρθρο του στο Forbes ο Πάνος Μουρδουκούτας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Long Island στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει στο κείμενό του, τις τελευταίες έξι δεκαετίες η δεξιά είχε την εξουσία ως επίσημη κυβέρνηση, ενώ η αριστερά ως ανεπίσημη, κυβερνώντας στους δρόμους.

«Οποιοσδήποτε παρακολουθεί στενά την εκστρατεία των ελληνικών εκλογών, πιθανότατα άκουσε την αριστερά να κατηγορεί τη δεξιά για το οικονομικό χάλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα», αναφέρει ο καθηγητής, προσθέτοντας πως πρόκειται για λάθος, αφού η αριστερή ιδεολογία δεν νικήθηκε στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή του Ψυχρού Πολέμου, όπως θεωρούν μερικοί.

«Ενώ είναι αλήθεια ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων έξι δεκαετιών η Ελλάδα κυβερνήθηκε από δεξιά ή κεντροαριστερά καθεστώτα, η κοινωνική ατζέντα καθοριζόταν από τα αριστερά καθεστώτα -συνασπισμούς σωματείων και μικρότερων κομμάτων- τα οποία κυβερνούσαν τους δρόμους.

Το άρθρο διαχωρίζει την «αρχή» της δεξιάς από την «εξουσία» της αριστεράς, κάνοντας λόγο για μία «λεπτή ισορροπία» κατά την οποία η αριστερά ζητούσε (μισθούς, συντάξεις κ.ά.) από τους δρόμους και η δεξιά ανταποκρινόταν, υποστηρίζοντας πως έτσι χτίστηκε ένα χρέος δισεκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή η «λεπτή ισορροπία» διαταράχθηκε κάποιες φορές, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο 1967-1973. «Οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν προς τα πού θα γύρει στη συνέχεια η ζυγαριά -και είναι κάτι που οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθήσουν στενά», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v