Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτάρουν την... καλή Ελλάδα τα private equity

Πυρετός επαφών με επιχειρήσεις. Τα deals που κλείνουν για εξαγωγικές και καινοτόμες, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση δανείων εταιρειών που ανακάμπτουν και οι καθυστερήσεις των τραπεζών λόγω πολιτικού περιβάλλοντος.

Φλερτάρουν την... καλή Ελλάδα τα private equity

Τη φράση «υπάρχει και η άλλη Ελλάδα» έχουν βαλθεί να υπενθυμίσουν τα ξένα private equity funds, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη φουρνιά νέων επενδύσεων στην Ελλάδα για φέτος, επιβεβαιώνοντας την υποχώρηση του κινδύνου Grexit.

Μετά από εννέα μήνες εκούσιας αναμονής, προκειμένου να δουν πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και ακούσιας λόγω των έκτακτων γεγονότων (δημοψήφισμα, τραπεζική αργία, capital controls) που μεσολάβησαν, τα private equity funds είναι ξανά στην πόρτα των τραπεζών.

Τα πρώτα deals που θα ανακοινώσουν δεν απαιτούν έγκριση των τραπεζών. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε ευχερή αναχρηματοδότηση δανείων ή μερική εξόφλησή τους, καθώς αφορούν σε εξαγωγικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια για νέες επενδύσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμφωνία για την είσοδο private equity fund στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας παροχής υπηρεσιών Data Center. Το fund θα μπει ως στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο management team.

H εταιρεία εμφάνισε το 2014 τζίρο 9 εκατ. ευρώ, με κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της στο τέλος του 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε λόγω και της σημαντικής αύξησης του τζίρου, φθάνοντας στα 8,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμες δανειακές και λοιπές υποχρεώσεις, που θα μειωθούν μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Αντίστοιχης δομής, αλλά πολύ μεγαλύτερη συμφωνία συζητά το ίδιο fund με εξαγωγική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα συσκευασίας, διοχετεύοντας σε ξένες αγορές περίπου το 80% των παραγόμενων προϊόντων. Πρόκειται για δύο επενδύσεις που θα εμπλουτίσουν το ελληνικό του χαρτοφυλάκιο, στην κατηγορία «τοποθετήσεων σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία, δυναμικό management και ανάγκη νέων επενδύσεων».

Την ίδια ώρα, ξένα private equity funds βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγαλομετόχους εισηγμένων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερδανεισμού, διαθέτουν, όμως, καλή θέση στην αγορά και δυνατότητες να ανακάμψουν, εφόσον βρουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και μειωθεί το βάρος της εξυπηρέτησης των δανείων.

Η ευόδωση των σχετικών συζητήσεων σκοντάφτει προς το παρόν στο πολιτικό περιβάλλον και στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το τρίτο Μνημόνιο επιβάλλει ασφυκτικό πλάνο ενεργειών για την εγκαθίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα μας μιας αποτελεσματικής αγοράς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στάση αναμονής εξηγείται λόγω της πολιτικής ρευστότητας και της εν εξελίξει συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Αν η σύνθεση και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης επιβάλουν και κινητροδοτήσουν την ενεργή διαχείριση προβληματικών δανείων από τις αρχές του επόμενου έτους έως και το 2018, στη χώρα θα υπάρξει οργασμός συμφωνιών, εκτιμά στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας που διαθέτει εμπειρία και από τον χώρο των private equity funds.

Δεν είναι τυχαίο ότι KKR, BlackRock, Blackstone και άλλα μεγάλα διεθνώς private equity funds βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης στελεχών από την Ελλάδα για να στήσουν δικά τους γραφεία αντιπροσώπευσης.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες δομές έχουν δημιουργήσει ή αναθέσει σε τρίτους οι Third Point, York Capital, Fortress, Lone Star, Fairfax, ενώ ενεργό ρόλο στην Ελλάδα ως γραφεία αντιπροσώπευσης ξένων private equity επιδιώκουν να παίξουν και ισπανικές εταιρείες όπως η N+1, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει από τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων στην ιβηρική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v