Μεϊμαράκης στη FAZ: «Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει»

"Ενόψει της περιπλοκότητας του έργου που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι μια από τις προτεραιότητές μας", τόνισε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μεϊμαράκης στη FAZ: «Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει»

«Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει», δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος θα επανέλθει, αν η Ελλάδα βρεθεί μετά τις εκλογές εκ νέου σε κατάσταση ανασφάλειας. Επισημαίνει δε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός, θα πλησίαζε τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και ως μοναδικό όρο για την συνεργασία με άλλα κόμματα θέτει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη - και στην Δύση.

«Ενόψει της περιπλοκότητας του έργου που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Για μας αυτό σημαίνει να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα φέρει στη χώρα πίσω την πολιτική σταθερότητα», δηλώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από της ΟΝΕ δεν έχει εκλείψει. «Πώς θα μπορούσε και να εκλείψει; Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει περάσει και, εάν βρεθούμε μετά τις εκλογές πάλι σε μία ανασφαλή κατάσταση, τότε αυτός ο κίνδυνος θα γίνει μάλιστα εντονότερος», δηλώνει.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ακόμη στο ενδεχόμενο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, να διατηρηθεί η πιθανότητα «ανταρσίας» βουλευτών του, όταν θα πρέπει να ψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο. Αυτό, εκτιμά, αυξάνει τον κίνδυνο του Grexit. Το κόμμα του, αντιθέτως, «θα διασφαλίσει την «υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και θα αποφασίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Για αυτό ως πρωθυπουργός, συνεχίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «θα πήγαινα προς αυτά τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προς όλα τα κόμματα με τα οποία μπορούμε να καταφέρουμε την ελάχιστη συναίνεση για την παραμονή της χώρας στη Ευρωζώνη. Τότε θα μπορούσαμε -ελπίζω για μια πλήρη κοινοβουλευτική θητεία τεσσάρων ετών- να κάνουμε το παν ώστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, διασφαλίζοντας για αυτό ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη. Έτσι θα εξαλειφόταν και ο κίνδυνος του Grexit».

Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της Ν.Δ. σημειώνει: «Ο Τσίπρας είπε επανειλημμένα ψέματα στον ελληνικό λαό. Εδώ και επτά μήνες αλλάζει τη ρητορική του, ώστε να αντιστοιχεί στην πολιτική του κόμματός του. Όταν τα ψέματά του τον πρόφθασαν, τότε αποφάσισε να διαφύγει, πρώτα με ένα δημοψήφισμα και μετά με εκλογές. Δεν αντέχει την ευθύνη της διακυβέρνησης» και προσθέτει ότι ενώ η δημοτικότητα του τέως πρωθυπουργού πέφτει, η Ν.Δ. έχει αποδείξει με τα χρόνια ότι «ακολουθεί μόνο ρεαλιστικές εφικτές ιδέες». Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ακόμη και απέναντι στους ίδιους τους ψηφοφόρους του αναξιόπιστος, συνεχίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και εκτιμά ότι «αυτός είναι και ο λόγος που διασπάστηκε και πολλά από τα μέλη του πήγαν στην Λαϊκή Ενότητα». Εμείς, δηλώνει, «δεν επιδιώκουμε να πάμε μαζί με ένα κόμμα το οποίο εξαπάτησε τους ίδιους τους ψηφοφόρους του και έβαλε σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσφύγων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι «οι κανόνες της Συμφωνίας του Δουβλίνου δεν είναι ικανοί για να αντιμετωπίσουν τα σημερινά κύματα προσφύγων» και προσθέτει ότι είναι απαραίτητο «να αντικαταστήσουμε αυτούς τους κανόνες με τέτοιους οι οποίοι ενσωματώνουν τους πρόσφυγες αποτελεσματικά στις κοινωνίες μας - είτε αυτό θα είναι ένα σύστημα ποσόστωσης για την υποδοχή προσφύγων είτε μια άλλη πολιτική. Ο κύριος στόχος θα έπρεπε να είναι να αντιμετωπιστούν τα κύματα προσφύγων με τρόπο που διανέμει όλα τα βάρη δίκαια στην ΕΕ».

«Οι χώρες μας δεν αντιμετωπίζουν απειλή της σταθερότητάς τους στη βάση της θρησκείας», συνεχίζει ο αρχηγός της Ν.Δ., για να καταλήξει: «Τα συστήματα διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών κρατών θεμελιώνονται σε δημοκρατικές αξίες, στην προστασία εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και στον σεβασμό απέναντι σε πολιτισμικές διαφορές. Η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι με τα κύματα προσφύγων έρχονται και εξτρεμιστές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταπολεμήσουν τα αίτια της προσφυγιάς και όχι τους πρόσφυγες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v