Σκληρή μάχη για την πρωτιά δίνουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Metrisi. «Παίζεται» η είσοδος στη Βουλή για Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΕΛ αλλά και Ενωση Κεντρώων σε νέα γκάλοπ από Alco, Κάπα, Pulse και Metron Analysis. Οριακές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ευρύ προβάδισμα για ΣΥΡΙΖΑ δίνει η e-voice.

Σκληρή μάχη για την πρωτιά δίνουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜΕΤRISI», που δημοσιεύει αύριο ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Στη δημοσκόπηση, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 1,4% και συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι 27,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 5,6%, ενώ ακολουθεί με οριακή διαφορά το ΚΚΕ με 5,4%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 5,1%, το Ποτάμι 4,7% ενώ η Λαϊκή Ενότητα καταγράφει ποσοστό 3,2%.

Σε απόσταση αναπνοής η Ενωση Κεντρώων με 3,1%, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ με 2,7%.

Η Ν.Δ. παρουσιάζει συσπείρωση 84,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, παραμένει αποσυσπειρωμένος με 66,8%. Το ισοζύγιο εισροών-εκροών μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ παραμένει 1:3 υπέρ της Ν.Δ. Από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ποσοστό 5,6% μετακινείται προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ αντίστροφα, η Ν.Δ. «παίρνει» ποσοστό 20,9% από τους ΑΝΕΛ, 18,3% από το Ποτάμι, 9,7% από τη Χρυσή Αυγή.
Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο κ. Μεϊμαράκης πήρε «κεφάλι» από τον κ. Τσίπρα, στον απόηχο του ντιμπέιτ, και συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% έναντι 31,4% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Alco

Προβάδισμα στα... σημεία για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Αlco για το Newsit, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει καλύψει τη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο γκάλοπ της εταιρίας.

Η δημοσκόπηση έγινε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, η ΝΔ μειώνει λίγο τη διαφορά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μπροστά. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις παραμένει η Χρυσή Αυγή, στην 4η θέση είναι το ΚΚΕ, στην 5η το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην 6η Το Ποτάμι. Στη Βουλή, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μπαίνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι στο όριο, ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ. Αναποφάσιστοι και αποχή συγκεντρώνουν πάνω από 15%.

Βλέποντας διαχρονικά τις δημοσκοπήσεις της Αlco από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα πρώτος, αλλά στην τελευταία δημοσκόπηση η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι η πιο οριακή.

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η παράσταση νίκης. Σε αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το συντριπτικό ποσοστό 50%, που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν, τον βλέπουν νικητή το βράδυ των εκλογών.

Η δημοσκόπηση της Αlco αναζήτησε και τον νικητή του Debate ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ψάχνοντας ανάμεσα στα συνθήματα των κομμάτων, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να απαντήσουν με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου. Εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, μάλλον ισοπαλία υπάρχει αφού το 17% λέει Τσίπρας και το 18% λέει Μεϊμαράκης. Μεγάλο ποσοστό πάντως λέει ότι δεν το είδε (38%).

KAΠΑ Research

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 0,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 29% των ψηφοφόρων έναντι 28,4% της ΝΔ.

Στη μέτρηση της ΚΑΠΑ Research, την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5%.

Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει ποσοστό 3,5%, ενώ στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με ποσοστό 36,5% έναντι 35,1%.

Το ίδιο ισχύει και ως προς το ποια κυβέρνηση θεωρούν την καταλληλότερη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Η κυβέρνηση με κορμό το νΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 37,4% των προτιμήσεων, έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ.

Διαφορά υπάρχει στην παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από το 55,6% ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 30,5% της ΝΔ.

Metron Analysis

Oριακά μπροστά η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Metron Analysis

Οριακό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,9% έναντι 31,6% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 0,3%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 6,7%, το ΚΚΕ 6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν εκτός Βουλής, συγκεντρώνοντας 2,7%.

Στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, η εκτίμηση ψήφου διαμορφωνόταν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, Νέα Δημοκρατία 31,6%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,2%, Ποτάμι 5,9%, ΠΑΣΟΚ 5,3%, Ένωση Κεντρώων 3,9%, Λαϊκή Ενότητα 3,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με 48%, και ακολουθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 47%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 41%, η Φώφη Γεννηματά με 36%, ο Πάνος Καμμένος με 31%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 27%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 15% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 12%.

Pulse

Αμφίρροπη η μάχη για την πρωτιά στις εκλογές, μόλις 2 μέρες πριν τις κάλπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για το Ποντίκι.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνουν από 28%, ενώ έπονται Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ με 6,5%.

Ακολουθούν ΚΚΕ και Ποτάμι με 5% και Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Οριακά εντός Βουλής εμφανίζεται η Ένωση Κεντρώων που συγκεντρώνει 3%, σε αντίθεση με τους ΑΝΕΛ περιορίζονται στο 2,5%.

Interview

Ανατροπή στην πρώτη θέση και προβάδισμα για τη ΝΔ προβλέπει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για τη «Βεργίνα Τηλεόραση».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 30% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 28%. Στην τρίτη θέση ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 6%, με τη ΧΑ να κινείται στο 5%.

Στη Βουλή μπαίνει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη με ποσοστό που προσεγγίζει το 4%, ενώ ΛΑΕ και ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να πετυχαίνουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

e-voice

Σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της e-voice για τα dikaiologitika.gr, που διεξήχθη σε δείγμα 1.007 ατόμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29% και προηγείται με 3,6% της Ν.Δ., που ακολουθεί με 25,4%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Χ.Α., με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη Το Ποτάμι με 5,1%, ενώ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ μετριούνται στο 5%. Η ΛΑΕ στο 4,2%, ενώ μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν οι ΑΝΕΛ, που καταγράφονται στο 3,1%. Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,6.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 6,6% ενώ στο 3,0% από το δείγμα της έρευνας είναι ο αριθμός αυτών που έχουν αποφασίσει αποχή. Σε ό,τι αφορά στην παράσταση νίκης, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 29 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει το 55,1% έναντι 26,1% της Ν.Δ.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της δημοσκόπησης όσον αφορά το πού κατευθύνονται εκλογικά οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη και ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Στο συγκεκριμένο ερώτημα το 65,2% παραμένει στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και μόλις το 6,8% μετακινείται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αξίζει να σημειωθεί πως το 7,9% του «ΟΧΙ» δηλώνει πως θα ψηφίσει Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v