Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν οι κάλπες

Επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και συγκεντρώνει 155 έδρες μαζί με τους ΑΝΕΛ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Εκτός μένει η Λαϊκή Ενότητα. Στο 56,55% η αποχή. Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.

Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν οι κάλπες

«Κλείδωσε» η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές καθώς με ενσωματωμένο το 99,5% των αποτελεσμάτων στην Επικράτεια, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες

Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 145 έδρες (35,47%), η ΝΔ 75 (ποσοστό 28,09%), η Χρυσή Αυγή 18, το ΠΑΣΟΚ 17, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 11 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10 έδρες.

Στη Βουλή μπαίνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 9 βουλευτές.

Αντίθετα, εκτός κοινοβουλίου μένει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 2,86%.

Η συμμετοχή υπολογίζεται χαμηλότερα τόσο από τις εκλογές του Ιανουαρίου, όσο και από το δημοψήφισμα, κάτω από τα 6 εκατομμύρια ανθρώπους, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι από τους 9.814.161 εγγεγραμμένους, ψήφισε το 56,55% 

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επισημαίνοντας ότι ακόμα αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν την ακριβή σύνθεση της νέας Βουλής, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 6 μονάδων.

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls επισημαίνουν πως αυτά δεν αποτελούν ασφαλή βάση για εκτίμηση και επισημαίνουν το μεγάλο ποσοστό αποχής αλλά και της άρνησης των ψηφοφόρων να απαντήσουν, μεταδίδει το ΑΠΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ κατάφερε να κάνει την αναμέτρηση ντέρμπι διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε περίπατο. Όσους εκτιμούσαν «ότι θα μας τελειώσουν» όπως είπαν χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα εικόνα, τόνισαν πως η ΝΔ παραμένει βασικός εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας επιβάλλοντας την ατζέντα και την ανάγκη συνεννόησης ενώ όπως λένε υπερείχε και στην αποτύπωση των επιχειρημάτων της.

Οι πρώτες μετρήσεις στις 20:00

Σημειώνεται ότι στην μέτρηση που έγινε με τη συνεργασία πέντε τηλεοπτικών καναλιών τα ποσοστά που συγκέντρωναν τα κόμματα είχαν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 30-34

ΝΔ: 28,5-32,5

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6,5-8

ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 5,5-7

ΚΚΕ: 5,5-7

ΠΟΤΑΜΙ: 4-5,5

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3,2-4,2

ΑΝΕΛ: 3-4

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 2,5-3,5

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έδινε και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μπροστά με δυο ποσοστιαίες μονάδες βρίσκονταν ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ για τις εκλογές, ενώ θεωρούνταν πιθανή η εννιακομματική Βουλή μετά από πολλά χρόνια.

Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και ΚΚΕ, φάνηκε ότι θα έδιναν «μάχη» για την τρίτη θέση που δίνει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τη ΧΑ να διατηρεί προβάδισμα. Στον αντίποδα, ΑΝΕΛ, Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων θα έδιναν αγώνα για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση, όντας στο όριο για την είσοδο τους στην εθνική αντιπροσωπεία, με τη ΛΑΕ πάντως να φαντάζει σε επισφαλέστερη θέση. Σημειώνεται ότι ποια και πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή θα καθορίσει και το πολιτικό τοπίο σε σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης την 21η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΑΜΑΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε από 31% έως 35%, η ΝΔ 29% έως 33%, η ΧΑ 6% έως 8%, Το Ποτάμι 3,5% έως 5,5%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 5% έως 7%, η ΛΑΕ 2,5% έως 3,5%, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων 2,5% έως 4,5%, άλλο 2% με 3%.

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει το exit poll της Κάπα Research

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 30-34%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 28-31%, στο exit poll για το in.gr. Την τρίτη θέση με ποσοστό 6-8% θα καταλάμβανε η Χρυσή Αυγή, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, KKE, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Λαϊκή Ενότητα. Στο όριο του 3% δίνει μάχη η Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με το exit poll της Κάπα Research:

ΣΥΡΙΖΑ 30-34%

ΝΔ 28-31%

Χρυσή Αυγή 6-8%

ΠΑΣΟΚ 5,6-7,6%

ΚΚΕ 5,4-7,4%

Ποτάμι 4-6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 3-4%

Λαϊκή Ενότητα 2,7-3,7%

Ενωση Κεντρώων 2,5-3,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ 0,8-1,8%

Άλλο 2-3%

 

ΚΚΕ 17
Ποτάμι 13
Ανεξάρτητοι Έλληνες 9
Λαϊκή Ενότητα 9
Ενωση Κεντρώων -


Δείτε πότε αποφάσισαν οι ψηφοφόροι ποιο κόμμα θα ψηφίσουν:



Oι άνεργοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Λαϊκή Ενότητα: 



Οι «μετακινήσεις» της τελευταίας στιγμής:



Τα κριτήρια με τα οποία αποφάσισαν οι ψηφοφόροι:



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v