Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δύο στόχους ο Γιούνκερ στην Αθήνα

Πώς και γιατί οι Ευρωπαίοι θέτουν ξαφνικά ως μείζον θέμα το μεταναστευτικό για την Ελλάδα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, και ο ρόλος του Μάαρτεν Βερβέι στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Διαπραγματεύσεις με Αγκυρα από ευρωπαίους ηγέτες.

Με δύο στόχους ο Γιούνκερ στην Αθήνα

Τον Νοέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ και του Euro2day.gr.

Όπως γράψαμε χθες, η έλευση του επίτροπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, είναι προπομπός της επίσκεψης Γιούνκερ, ώστε να υπογραμμιστεί ότι ο ρόλος της Κομισιόν παραμένει ισχυρός και οι συζητήσεις, ενόψει της αξιολόγησης, θα παραμείνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Ο κ. Μοσκοβισί, πέρα από την πίεση για άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να θέσει θέμα ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης με άξονα το μεταναστευτικό.

Η έλευση Γιούνκερ είναι διπλής σημασίας επίσης. Αφενός, να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου, να «πλασάρει» την ατζέντα της Κομισιόν για το μεταναστευτικό.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ αναθεωρεί πλέον τον ρόλο της Ελλάδας και τον εντάσσει στον γεωπολιτικό χάρτη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Δεν είναι θέμα πλέον εφαρμογής του μνημονίου μόνο. Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ καθώς υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση να ισχυροποιηθεί η δυνατότητα της διοικητικής δομής της Ελλάδας», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.

Η ΕΕ επισήμως διατείνεται ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το ανθρώπινο πρόσωπο της παράνομης μετανάστευσης και υιοθετεί αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα ευρωπαϊκά εδάφη. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, η πλειοψηφία των χωρών-μελών, με πρώτη τη Γερμανία, θέλει πάση θυσία να σταματήσει το κύμα προσφύγων προς ΕΕ και δη στη βόρεια Ευρώπη. Και θεωρεί ότι ο αδύναμος κρίκος είναι τα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας στο Αιγαίο.

Γι' αυτό τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (με την οποία -όπως και τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδης- είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα είχε σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό) μεταβαίνει την Κυριακή στην Τουρκία. Για τον ίδιο λόγο, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διεθνώς βρισκόταν σε απομόνωση, στις 5 Οκτωβρίου η ΕΕ έστρωσε κόκκινο χαλί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για επαφές με τους κ.κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Σουλτς.

Η «πρεμούρα» της Ευρώπης να σταματήσει το κύμα των προσφύγων έφερε τον κ. Ερντογάν σε θέση ισχύος και βεβαίως ο ίδιος στις Βρυξέλλες δεν περιορίστηκε να συζητάει -και να συμφωνεί- για το μεταναστευτικό μόνο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο κ. Ερντογάν έθεσε θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο (έσπευσε σήμερα να το αποκλείσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών), παρά το γεγονός των λεγόμενων γκρίζων ζωνών, έθεσε θέμα να πιεστεί η Κύπρος να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και βεβαίως οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, χωρίς την έκδοση βίζας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο προτάσεών της προς που κατέθεσε στη συνάντηση μεταξύ Γιούνκερ - Ερντογάν με τον αστερίσκο ότι είναι το έγγραφο των προτάσεων. Συνεπώς δεν είναι το τελικό έγγραφο της συμφωνίας που συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο κ. Μοσκοβισί θα βρίσκεται στην Αθήνα, πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κομισιόν με επικεφαλής τους επιτρόπους Φρανς Τίμερμανς (α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν) και Γιοχάνες Χαν θα μεταβαίνουν στην Αγκυρα για υψηλού τύπου επαφές, με «σημαία» το μεταναστευτικό αλλά και τα λοιπά θέματα που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αξιόπιστες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η «ιδέα» να δοθεί στην Τουρκία 1 δισεκατομμύριο ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν το ζήτησε η ίδια, προήλθε από τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις καλής γειτονίας της ΕΕ και θέματα διεύρυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αρχικά ο κ. Γιούνκερ κατήργησε το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης, θεωρώντας ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να αφομοιωθεί πριν διευρυνθεί περαιτέρω.

Τα πράγματα, όμως -οι γεωπολιτικές εξελίξεις δηλαδή-, και οι σχέσεις της Ρωσίας με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ αλλάζουν άρδην τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών της ΕΕ και κατά συνέπεια αλλάζουν και τις πολιτικές της Κομισιόν.

Επίσης στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και καιρό ο Μάρτεν Βερβέι (γενικός διευθυντής της Ε. Επιτροπής, υπεύθυνος για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών), με ισχυρότατες εξουσίες να παρακολουθεί την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και να συντονίσει την πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, μέσω τεχνικής υποστήριξης και εισροής των απαραίτητων κονδυλίων.

Ο κ. Βερβέι συνόδευσε άλλωστε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν στη Λέσβο την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το ένα κομμάτι αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όλοι πλέον θέλουν να πετύχει η Ελλάδα. Το άλλο κομμάτι είναι να ενισχυθεί η δημόσια διοίκηση, ώστε να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Όλα αυτά, όπως και τα της Τουρκίας θα συντονίζει ο κ. Βερβέι», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v