Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έρχεται εσπευσμένα ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

Απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η αποστολή του Επιτρόπου στην Ελλάδα. Ποια μηνύματα θα στείλει και τι θα πει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ποια είναι τα δύο θέματα που βάζει ψηλά στην ατζέντα η Κομισιόν.

Γιατί έρχεται εσπευσμένα ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

Η άφιξη του Γάλλου επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα, Τετάρτη και Πέμπτη, σηματοδοτεί την επιδίωξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό σχέδιο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο τεχνοκρατών του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με ανώτατη κοινοτική πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr, ενώ το ταξίδι του κ. Μοσκοβισί συζητείτο εδώ και λίγο καιρό, η απόφαση λήφθηκε σήμερα από τον κ. Γιούνκερ και θεωρείται υψίστης σημασίας για τη στήριξη της κυβέρνησης, ενόψει και της ψήφισης των μέτρων και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που έρχονται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Γάλλος επίτροπος θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων που θα ψηφιστούν, αλλά και για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα για το ελληνικό χρέος.

«Δεν είναι μόνο θέμα ψήφισης, είναι και θέμα εφαρμογής καθώς στο παρελθόν η εμπειρία με την Ελλάδα έδειξε ότι πολλά μέτρα ψηφίζονταν, αλλά δεν εφαρμόζονταν», ανέφερε η πηγή, που πρόσθεσε ότι δεν είναι πλέον θέμα παρακράτησης δόσεων αλλά της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να βγει από την ύφεση το συντομότερο δυνατό καθώς τα capital controls έπληξαν ζωτικούς τομείς της.

Η Κομισιόν αναμένεται να πιέσει για δύο θέματα και συγκεκριμένα για δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επισήμως, από τον κ. Μοσκοβισί αναμένεται να διατηρηθούν οι θετικοί τόνοι για την ελληνική οικονομία καθώς και η άποψη για μέτριο re-profiling του ελληνικού χρέους.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν, ώστε το πρόγραμμα να μην καθυστερήσει, να υπάρξει κυρίως δραστική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οπως έκανε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 14/10, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (ώρα 17.00, Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.00, στο Υπουργείο).

Την Πέμπτη 15/10, θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα (ώρα 09.45) και αμέσως μετά με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.45, στο Υπουργείο).

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου και εν συνεχεία ο κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε: "Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Καθ' όλη την κρίσιμη περίοδο που πέρασε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μοσκοβισί άνοιξε δρόμους συνεννόησης και συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Η παρουσία του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα και το πρόγραμμα των συναντήσεών του καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει, σε κάθε βήμα και κάθε φάση, στη μεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η χώρα για να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v