Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ηπιότερες αλλά «ανισομερείς» οι ανάγκες

Η πρώτη εικόνα από το AQR και το κρίσιμο ανοικτό θέμα του ελάχιστου Common Equity Tier I για το βασικό σενάριο. Τα μαξιλάρια ανά τράπεζα από την ενεργητική διαχείριση στοιχείων παθητικού και τα capital plans. Ανοικτό θέμα οι προνομιούχες.

Τράπεζες: Ηπιότερες αλλά «ανισομερείς» οι ανάγκες

Ηπιότερες παραδοχές στην αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR), που δεν επιμερίζονται, όμως, αναλογικά στις συστημικές τράπεζες ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το γενικό συμπέρασμα της ενημέρωσης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Υπακούοντας στις επιταγές εμπιστευτικότητας του SSM, τα στελέχη των τραπεζών που βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για την ενημέρωση που είχαν για τη μεθοδολογική προσέγγιση, η οποία παρ' ότι αποσπασματική επιτρέπει να υπολογίσουν με ασφαλέστερο τρόπο εσωτερικά τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν με το AQR.

Μια πρώτη αξιολόγηση δίνουν, αντίθετα, κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αναπροσάρμοσε, όπως είχε διαφανεί εδώ και ένα 10ήμερο, επί τω βελτίω κάποιες από τις παραμέτρους της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Από την παραπάνω προσαρμογή προκύπτουν ηπιότερες μεν ζημιές απομείωσης δανείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού, με ανισομερή, όμως, κατανομή στις τράπεζες, λόγω της διαφορετικής έκτασης και ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων και της έκθεσης στο Δημόσιο.

Οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνάντηση με τον SSM να υποβάλουν παρατηρήσεις επί σειράς τεχνικών θεμάτων, αποκτώντας μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της συνολικής αξιολόγησης (AQR και stress test).

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν διαφανεί και που θα ισορροπήσουν οι αντικρουόμενες ως ένα βαθμό προθέσεις των Θεσμών, αναφορικά με το κρίσιμο ανοικτό θέμα του ελάχιστου δείκτη Common Equity Tier I, με τον οποίο θα τρέξει το βασικό και το δυσμενές σενάριο της αύξησης.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία ο SSM έχει αποφασίσει ο ελάχιστος CET I να διαμορφωθεί στο 8% για το δυσμενές σενάριο και στο 10,5% για το βασικό, ενώ η ΕΚΤ μέσω διαρροών έδειξε να προσανατολίζεται σε ελάχιστο CET I στο 9,5% για το βασικό σενάριο.

Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι επενδυτικές τράπεζες και οι ξένοι μεγαλομέτοχοι τραπεζών είναι ο ελάχιστος δείκτης CET I να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να αντικατοπτρίζει την επάνοδο της ομαλότητας στην χώρα και επομένως όχι αρκετά υψηλότερα του 8% που ισχύει πανευρωπαϊκά. Υπάρχει, άλλωστε, η δυνατότητα με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης να υπερθωρακισθούν οι τράπεζες για το ενδεχόμενο επανόδου της αβεβαιότητας.

Προς το παρόν το θέμα του ελάχιστου CET I παραμένει ανοικτό με το ΔΝΤ να επιμένει στην σκληρή γραμμή να υπερθωρακισθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες, ώστε να αναγκαστούν να φέρουν μπροστά τις κινήσεις αναδιάρθρωσης δανείων και επιχειρήσεων. Τις τελικές αποφάσεις για το θέμα θα τις λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν υπ όψιν του όλα τα δεδομένα της συνολικής αξιολόγησης.

Τα μαξιλάρια από ενεργητική διαχείριση παθητικού

Το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ξεκίνησε με την Πειραιώς να ανοίγει το χορό της ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Στόχος της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς προς τους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης και κύριας εξασφάλισης είναι η μείωση των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν με το βασικό σενάριο, που θα επιτευχθεί είτε μέσω της επαναγοράς και ακύρωσης των τίτλων με σημαντικό discount έναντι της ονομαστικής αξίας είτε με οικειοθελή μετατροπή τους σε μετοχές στην τιμή διάθεσης της ΑΜΚ.

Αντίστοιχες προτάσεις είναι πολύ πιθανό να διενεργήσουν και άλλες συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού ώστε να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν, υβριδικά, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και ομόλογα κύριας εξασφάλισης συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 198 εκατ. ευρώ είναι προνομιούχες Αμερικής (ΕΤΕ), 271 εκατ. ευρώ υβριδικά και 576 εκατ. ευρώ ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Οι εκδόσεις senior bonds ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ με την Alpha Bank να διαθέτει τα περισσότερα (1,04 δισ.).

Alpha Bank και Εθνική έχουν χάρη στις μεγαλύτερες εκδόσεις senior τίτλων τα μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών από ενεργητική διαχείριση ενεργητικού ενώ Eurobank και Πειραιώς τα μικρότερα.

Η Εθνική Τράπεζα έχει και την «προίκα» της Finansbank που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στα capital plans που θα υποβάλουν οι τράπεζες για να μειώσουν το λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Όπως έγραψε όμως το Euro2day.gr θα πρέπει η Εθνική να εμφανίσει στο β' μισό του Νοεμβρίου κλεισμένη συμφωνία για την πώληση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στην Finasbank προκειμένου η κεφαλαιακή επίδραση να προσμετρηθεί στα capital plans.

Εθνική και Eurobank έχουν στον αντίποδα ανοικτό το θέμα της τύχης των προνομιούχων μετοχών του Πυλώνα Ι του νόμου Αλογοσκούφη που προσθέτουν 1,35 και 0,95 δισ. ευρώ στον δείκτη Common Equity Tier I. Στην περίπτωση που το Δημόσιο απαιτήσει την αποπληρωμή τους πριν τις ΑΜΚ ή δεν συνυπολογιστούν στην κεφαλαιακή επάρκεια οι δύο τράπεζες ξεκινούν με χειρότερη αφετηρία.

Με δεδομένο πάντως ότι η Πειραιώς προτείνει στους κατόχους υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κούρεμα στην ονομαστική τους αξία δύσκολα το Δημόσιο θα αποφύγει την μετατροπή τους σε κοινές με όρους που να διαφέρουν σημαντικά απ αυτούς που προαιρετικά προσφέρονται στους κατόχους τίτλων υψηλότερης διαβάθμισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v